Casström Lars Fält Lock Back Folder – Testet

Då var det äntligen dags för mig att presentera mitt gedigna test på Lars Fält Lock Back Folder från Casström, en kniv som jag faktiskt använt inte bara vid testerna, utan även ute i skogen och som EDC på jobbet. Den är med andra ord testad under många olika förhållanden, till skillnad från mina vanliga bushcraft knivar.

Orsaken till detta är förstås att redan från första minuten jag plockade upp kniven ur sin kartong så tänkte jag ”EDC?”. Det är en rätt så liten och smidig kniv när den är hopfälld. När man håller den i handen i utfällt läge så inser man samtidigt att den inte är så speciellt liten och nätt, utan mer halv-stor och robust. Den är faktiskt i någon sorts kniv-limbo där jag tycker att den är väldigt svår att klassa ordentligt.

En bidragande faktor till detta är att den faktiskt är rätt så lätt också, tack vare handtaget i vacker masurbjörk. Se jämförelsen nedan mellan ”storebror” och fällkniven så förstår du att den egentligen inte är en speciellt ”liten kniv”.

Rent logiskt så borde den klassas som en vildmarkskniv, med sin scandi-slipning och handtag i masurbjörk, men samtidigt anser jag att den är för liten för att vara ”the one knife” ute i skogen. Vi pratar ju dessutom en fällkniv, vilket inte direkt är den bästa lösningen för bushcraft, men bättre lämpad för EDC.

I många av mina moment övertygar den inte riktigt mig om i vilken klass jag ska placera den. Samtidigt som konstruktionen medför att den är rent av olämplig för bushcraft moment, inklusive att klyva ved och liknande tunga uppgifter. Om man däremot bara har hjärnan med sig så är jag övertygad om att man kan klara sig med enbart denna kniv både vid bushcraft och i nödsituationer.

Nog om detta, låt oss återgå till testet.

Material
Om det finns något som skriker ”Casström!” så är det handtaget i masurbjörk och bladformen som påminner om den klassiska Bushlore modellen. Fällkniven som tagits fram i samarbete med Lars Fält är inget undantag till denna regel. Utfälld så ser den faktiskt ut som en liten bushcraft kniv, medan den ihopfälld ser ut som något man kan ha i fickan på jeansen till vardags.

Bladstålet är tillverkat av Sandvik 14C28N stål, med själva ramen i kniven tillverkad av ett annat stål, som jag antar också är rostfritt. Låsmekanism och övrigt i stål borde också vara rostfritt, men jag kan förstås inte vara 100% säker på detta. Det enda som inte verkar vädertåligt på kniven är faktiskt handtaget, som bör oljas regelbundet för att behålla sin ”lyster”. =)

Med andra ord är det riktigt fina material, helst för den där äkta bushcraft känslan. Kombinerad med Lars Fält kniven med fast blad så blir dom en riktigt fin duo, även för den kräsne instagram-bushcraftern. =)

Hugga, tälja och klyva
Dessa moment är förstås möjliga med Lars Fält Lock Back Folder, men jag rekommenderar ändå bara att tälja och varken hugga eller klyva med den. Orsaken är än en gång att vi pratar om en fällkniv och inte en fast-blads-kniv. Med det sagt så är den riktigt trevlig och intressant att tälja med. Det bekväma handtaget gör att man enkelt kan vända och vrida på kniven, utan att den känns obekväm på något sätt.

Scandi slipningen på eggen är förstås riktigt trevlig när det gäller att bearbeta trä, trots att jag gärna skulle vilja se en mindre eller avsaknad av sekundär egg på scandi slipningen av bladet. Jag vet att den blir mer känslig för slitning på det sättet, men samtidigt är det få saker som skär bättre än en äkta scandi. =)

Göra upp eld och mathantering
Att göra upp eld med Lars Fält foldern är riktigt trevligt. Man kan med fördel stänga bladet och fortfarande använda baksidan av bladet för att dra ett eldstål, vilket den gör väldigt bra. Detta är ett trick som jag tidigare bara använt på Opinel knivar, men det fungerar utsökt med Lars Fält kniven också.

Att skrapa trä med kniven i den infällda positionen är trevligt, eftersom man inte riskerar att skära sig på bladet, samtidigt som man får kraften rakt ovanför materialet man bearbetar.

Mathantering är förstås aldrig idealiskt med scandi slipning, det 3 mm tjocka bladet gör processen lite jobbig, men det fungerar rätt så bra ute i skogen. Även här kan man använda ett trick och skära med kniven i vinkel, så att enbart ena sidan av eggen används mot materialet man skär i. På detta sätt går det att få tunna skivor av hårda matvaror som potatis och morötter, utan problem.

Skärpa, slipa och ergonomi
Ergonomin på denna kniv är underbar. Den ligger perfekt i handen och masurbjörken gör att handtaget känns varmt i handen, vilket är perfekt när man ska hantera den utan handskar i höstregnet. Jag hade gärna sett att man mönstrat handtaget lite, som på ett gevär, för att ge bättre grepp vid dåliga förhållanden. Den är lite halkig i handen, helst med skinnhandskar på.

När det gäller att slipa kniven så är 14C28N ett trevligt stål. Det kräver lite mer än Sleipner, som storebror (Lars Fält Knife) är gjord av, men samtidigt är det inte ett speciellt avancerat stål att hålla vasst när man får in rätta känslan. Tiden det tar för att få tillbaka en dålig skärpa gör att härdningen verkar vara hög, vilket är bra på en fällkniv som ändå inte ska användas våldsamt.

14C28N från Sandvik är väldigt rostfritt. Detta gör att kniven även är lämplig att skära saker som annars oxiderar mer kolhaltiga stål, som lök. Tummen upp för det.

Ekonomi, kvalité och prisvärdhet
Då jag hade otur med första kniven från Casström så bytte dom ut den mot en som var kontrollerad innan leverans. Trevlig kundtjänst, med andra ord. Trots att denna kniv var lite bättre så var den ganska långt ifrån vad jag skulle kalla en 1625 kr fällkniv, tyvärr.

Jag valde, efter diskussioner med Casström, att utgå ifrån att den andra kniven jag fick var kollad och godkänd och därför antar jag att alla knivar ser ut och fungerar ungefär likadant som denna.

Knivbladet var inte centrerat vid handtaget på första kniven jag fick, men felet återfinns även i den andra kniven, trots att den gått igenom en kvalitetskontroll. Andra kniven är faktiskt nästintill identisk med kniven jag hade först. Se bilderna nedan, där första bilden är första kniven och andra bilden andra kniven.

Som du kanske märker så är ”finish” betydligt bättre på kniv nummer två. Den första var inte polerad och i princip alla kanter var vassa och otrevliga. Låsmekanismen på baksidan av kniven har också konstigheter för sig, som på första kniven. Även här är bild 1 från första kniven och andra är från andra kniven.

Tittar du lite på bilden direkt här ovanför så ser du att precis nedanför låsmekanismen, på handtagen, så ska det vara en kant där kniven rundas av mot baksidan (röd pil). På vänster sida ser den bra ut, men på höger sida så är kanten nedanför metall-linern/ramen där den svänger på kniven. Högra handtagssidan är också tjockare slipad än den vänstra, vilket du han se på hela kniven, om du tittar noga, även vid dom gula pilarna. Vid dom gröna och blåa pilarna är centreringen dålig, men något jag kan leva med. Det jag däremot inte tycker om på denna kniv ser du på nedanstående bild.

Det syns tydligt att det är en spricka i handtaget vid ena niten. Den förefaller limmad eftersom det inte går att känna den med nageln, eventuellt så är den bara slipad så att sprickan är jämn och fin.

Hur som helst så borde inte denna kniv ha skickats iväg till mig, helst inte när dom vet att avsikten är att den ska testas och recenseras på Internet.

Är jag orimlig?
Jag satt länge och tänkte att det kanske var jag som är petig och tycker att en kniv för över 1600 kr inte borde ha ojämnheter, glapp i knivbladet, sprickor eller icke-centrerad hårdvara. Det huvudsakliga problemet jag har med dessa saker är att jag ägt mängder av fällknivar för 140-6500 kr. Inga av dessa har någonsin haft liknande problem vid leverans. Inte ens Opinel knivar för 140 kr har lika mycket problem.

Kanske är jag petig som förväntade mig mer? Kanske är det normalt att kvalitén håller den här nivån på knivar från Casström? Är det bara jag som romantiserat deras knivar i alla år? Jag passade på att ta kontakt med Casström innan jag skrev färdigt recensionen, bara för att höra vad dom tycker angående problemen jag hittat på denna kniv.

Diskussion med Casström
Jag skickade alla ovanstående bilder och visade Casström dom olika problemen, eller i alla fall problemen som jag upplevde det som.

Här är svaret:

”Hej Urban, Tack för fina bilder och intressant feed-back. Fällknivarna liksom våra andra knivar tillverkas med stor inblandning av mänsklig arbetskraft, d v s istället för en CNC-maskin så är det en person som kontrollerar slipning, finish etc vilket gör att varje kniv är en individ och små skönhetsmissar som t ex assymetri förekommer.

Vi ser också på dem som bruksknivar, inte utställningsobjekt, och då är funktion och känsla prioriterade framför utseende. Vi är medvetna om att även mindre skönhetsfel kan skapa irritation för några med tanke på prisklassen, men också att andra ser en viss charm i detta då de ofta uppskattar en kniv med lite personlighet.

Jag förstår hur Casström tänker i det här fallet. Samtidigt känner jag att dom troligen förstår hur jag tänker. Jag kommer inte att censurera mig själv på något sätt och köra med öppna kort, det är ju trots allt mina åsikter och tankar som ligger till grunden för denna recension och test.

Det är som sagt en brukskniv, det håller jag med om. Jag ser dock knivar med handtag i masur som något mer än bara en ”slit och släng kniv”. Samtidigt är det inte en brukskniv för 250 kr, utan en för 1625 kr, vilket gör att mina förväntningar ökar markant.

Slutligen
Handtaget är snyggt och kniven ser vacker ut på avstånd, men tyvärr så håller den inte hela vägen när man tittar närmare. Som salt i såren så hade jag faktiskt förväntat mig mycket mer av denna kniv. Jag har ju den vanliga Lars Fält kniven, med fast blad, som ser otroligt bra ut samtidigt som den faktiskt fungerar riktigt bra.

Prisvärdheten, kvalité och ekonomi i denna kniv är alla ovanligt låga, tyvärr. Alla dessa moment är förstås avgörande för att en kniv ska ha möjligheten att toppa mina listor. Lars Fält Lock Back Folder rasar på jämförelselistan och trots att jag så gärna ville älska denna kniv så kan jag inte det. Jag tycker att det är väldigt tråkigt, helst när jag sett fram emot att använda denna kniv som en ”companion” tillsammans med min andra Lars Fält kniv, men så kommer det garanterat inte att bli.

Eftersom jag inte riktigt kan bestämma om detta är en bushcraft kniv (som marknadsfört) eller en EDC kniv så hamnar den på både ”Bushcraft” och ”Fällknivar” kategorierna på jämförelselistan, så att den har en möjlighet att jämföras med bägge genres.

Slutligen vill jag bara poängtera att jag inte förstår hur denna kniv kunde skickas ut som en ersättare för kniven jag först fick. Detta borde ju alltså vara en kniv i så bra kvalité som möjligt och representerar således både Casström och Lars Fält i mitt test. Jag måste utgå ifrån att kvalitén på dom övriga knivarna är likadana eller möjligen sämre än denna, något som i princip bekräftas av Casström själva via min kommunikation.

Min värld blev mörkare redan vid första kniven, men att få en till i nästan samma skick splittrade hela min bild av företaget. Otroligt trist och något som faktiskt gör att jag inte rekommenderar denna kniv från Casström till mina läsare, inte för det priset. Notera att jag skriver ”denna kniv” och inte ”någon kniv”, eftersom jag fortfarande är ett fan av deras övriga produkter, om än ett lite mindre fan just nu…

Ha en riktigt bra dag.


Kommentarer

Ett svar till ”Casström Lars Fält Lock Back Folder – Testet”

  1. […] Den är med andra ord ny, men jag kan inte säga att den är i nyskick ändå. Läs mitt test på kniven så förstår du vad jag […]