Vad är EDC?

Det är inte ovanligt att man jag får frågan vad EDC egentligen är. Många förstår tanken men inte helt och hållet vad det handlar om. På den här sidan tar vi ett steg tillbaka för att försöka svara på några vanliga frågor om den dagliga livsstilen som fullkomligen växer så det knakar i Sverige, och i övriga världen!

Du har garanterat hört talas om EDC vid ett eller annat tillfälle, men låt oss börja från grunden.

EDC är en förkortning på ”Everyday Carry” och syftar på, i dess mest bokstavliga nivå, samlingen av föremål du bär med dig i fickorna eller i väskan dagligen. Sakerna du känner efter i dina fickor att dom är på plats innan du går ut genom dörren, sakerna du känner dig naken utan och sakerna som skulle förstöra hela dagen om du var tvungen att klara dig utan dem. De är särskilt värdefulla för dig, och inte bara på ett monetärt eller sentimentalt sätt. Din vardagliga väska eller utrustning består av föremål som du tycker är mycket viktiga och du har behov av i princip dagligen.

Exempel på EDC prylar du kanske redan bär med dig:

  • Mobiltelefon
  • Headset
  • Liten fick-kniv
  • Ficklampa
  • Nyckelknippa
  • Plånbok / Korthållare
  • Tändare
  • Munskydd
  • Handsprit
  • …listan kan göras lång.

Undantag till denna regel är saker som fickludd, kvitton, tuggummiförpackningar och andra engångsartiklar som också kan finnas i en ficka (förhoppningsvis inte särskilt länge). Dessa räknas inte som en del av din vardagliga utrustning. Grunden i din utrustning bör ha specifika egenskaper som faller i linje med några olika rekommenderade principer för utövandet av vardagsbärande. Vardagsbärande är den försvenskade versionen av EDC, bara så att du vet.

Dessa grundläggande principer bygger på hörnstenarna för nytta och beredskap. Varje komponent i din utrustning bör tjäna ett syfte eller ha åtminstone en specifik, användbar funktion. Varje dag ska dina EDC-saker förbereda dig på det värsta och ge dig möjlighet att göra ditt bästa. Det låter kanske konstigt om man inte håller på med denna vardagsfilosofi, men du kommer att förstå bättre ju mer du lär dig.

Även om du inte tror att du är en person som kan identifieras som en EDC person så bär du med dig saker och ting som underlättar vardagen. Detta är förstås grunden i EDC, men en aningen oorganiserad sådan. Att sortera upp sakerna i fickorna och få till ett system där du hittar dina prylar när du behöver dom, det är vad EDC egentligen handlar om.

Det är också detta som är själva charmen, att bygga upp sitt eget system, perfekt för vardagen. Allt eftersom tiden går så kommer vilken utrustning man använder att förändras. Dels för att anpassas till situationer i arbete och i livet, men också för att man lär sig vad man behöver och vad som inte behövs. Man lär sig också att ha olika ”kit” färdigt för olika situationer, för att slippa bära med sig allt hela tiden.

Att ha grunderna till sina kit färdiga är en stor bit på vägen att få det bästa systemet man kan ha, personligen. Du behöver inte heller, trots att många tror det, bära omkring på knivar, plåster och paracord-snören för att ha ett EDC system. Det kan vara så enkelt som att ha ett ställe där man samlar sitt körkort, kontokort, en laddkabel till telefonen och kanske hemnycklarna. Vilken nivå man vill befinna sig på i denna filosofi är helt upp till var och en. Det finns inga egentliga regler.

Även om man börjar på en liten nivå, vilket jag rekommenderar, så inser man allt eftersom tiden går att det kanske är praktiskt att ha med sig fler saker. Dags för en liten och smidig EDC organizer/väska. Det är ungefär här som ”brytpunkten” kommer för många. När man investerat i sin första väska och börjar organisera sina saker på allvar, då finns det inte längre någon återvändo. ?

Min Maxpedition Micro Pocket Organizer är ungefär lika stor som en större plånbok, men rymmer väldigt mycket mer tack vare sin utformning. Detta gör att när jag säger ”väska” så bör man inte per automatik tänka ”ryggsäck”, utan kanske något så enkelt som en plånboks-stor EDC organiserare.

Eftersom detta är en filosofi och livsstil på extrem frammarsch så dyker det givetvis upp mer finurliga och bättre anpassade verktyg för vår vardag, i princip dagligen. Att använda något med fler funktioner gör förstås att vi inte vi inte behöver släpa med oss en verktygslåda i onödan. Ju mindre man behöver bära med sig, desto bättre är det. Ju mindre man behöver leta för att hitta något, desto smidigare blir det. 

Jag kommer förstås att gå igenom lite prylar här på hemsidan. Saker jag testat och förespråkar, men även prylar jag hoppas att kunna testa i framtiden. Nyheter och annat inom EDC kommer förstås också att finnas.