Bushcrafting knivar

Här hittar du mina tester på bushcrafting och överlevnadsknivar. Dessa knivar får utstå 9 olika moment och får ett betyg mellan 1 och 10 som fastställer hur väl dom är anpassade för vad dom är tillverkade att göra.

Dom 9 olika momenten är.

 1. Vedklyvning
  Hur väl fungerar knivarna att klyva ved med? En bushcrafting/överlevnadskniv bör klara detta moment utan att få några bestående skador på varken blad eller handtag. Det är omdebatterat om man verkligen ska utsätta en kniv för denna hantering och det borde vara klart vilken sida jag står på. =)
 2. Huggning
  Går det att hugga ned något med knivarna? Detta moment är det få knivar som är direkt anpassade för. Trots det så kan man hamna i en situation där kniven måste användas att hugga ned något med, vilket den bör klara utan större problem för att mästra detta moment.
 3. Tälja
  Grillpinnar, vandringsstavar och pinnar för tarp tillverkas. En bushcrafting kniv bör klara detta utan problem och är ett moment som väger tungt för hur väl kniven fungerar för mig personligen.
 4. Matberedning
  I detta moment skärs bland annat kött, grönsaker och frukt, men även finare hantering som att skala ett äpple utförs. Allt för att fastställa hur smidig och hanterbar kniven är.
 5. Göra upp eld
  Fjäderstickor och eldstål, hur bra fungerar det? Om en kniv ska få benämnas bushcrafting-kniv så ska den även kunna användas för att göra upp en eld utan större problem.
 6. Skärpa
  Hur vass är den efter alla moment? En kniv som är anpassad för bushcrafting bör hålla sin skärpa väldigt bra, så att den kan användas för det den är anpassad för.
 7. Slipa
  Att tillverka en kniv som håller skärpan är inte så svårt, men hur enkel är den att slipa? Detta moment är nästan viktigare än ovanstående, eftersom du sällan har med dig avancerad sliputrustning ut i skogen.
 8. Ergonomi
  Hur smidig är den att ha på sig? Sitter den bra i bältet eller slänger den omkring? Hur känns handtaget? Många aspekter som dessa testas i momentet. Ergonomi innefattar även konstruktionsmässiga saker som hur väl slidan fungerar till kniven och många andra saker.
 9. Ekonomi/Prisvärdhet
  Är kniven värd pengarna? Rekommenderar jag den till andra? I det sista momentet så kommer domen. Observera att priset inte är den avgörande faktorn för vilket betyg en kniv får här. Prisvärdhet avser om den verkligen är värd priset, inte om priset är för högt i förhållande till vad man är villig att betala. Många får detta om bakfoten. =)

När alla dessa moment är avklarade så skriver jag lite om min upplevelse, för att motivera poäng och liknande.

Välj en tillverkare och kniv på jämförelselistan. Där kan du se alla resultat på en gång. Klicka på en kniv för att läsa testet.