Scooter Listan

Välkommen till min lista över elsparkcyklar/elscooters och som fastställer om dessa verkligen är lagliga att köra på allmän väg i Sverige.

Denna lista är avsedd att exempelvis hjälpa föräldrar som tänkt köpa en scooter till sina barn eller dom som köper en första scooter till sig själva, för pendling eller nöje.

Listan presenteras som en bild, om den blir liten så kan du alltid ladda hem bilden och förstora den. Om du sitter på en PC eller Mac så är det bara att dra ut webbläsaren så att fönstret blir större.

Även om den presenteras som en bild så uppdateras innehållet med jämna mellanrum, om det tillkommer någon ny scooter eller annan förändring sker.

Max hastighet
I Sverige så är maximal hastighet som en Elscooter får vara kapabel till 20 km/t. Detta är alltså den hastighet som scootern maximalt kan gå på högsta effektnivå och har ingenting med att man själv kan välja att köra enbart 20 km/t och genom detta vara laglig. Det finns en acceptans på 10% differens, vilket gör att även om din scooter går 22 km/t så är den faktiskt laglig.

Nominell effekt
För att en elscooter ska vara laglig i Sverige så får den enbart ha en nominell effekt på 250 watt i motorn. Detta gäller även om du har dubbla motorer på elscootern, som då får ha en nominell effekt på 125 watt styck. Allt över 250 watt total nominell effekt räknas som olagligt.

Maximal vikt
En elscooter får max väga 25 Kg. Om den väger mer så krävs det försäkring för att man ska få framföra den på allmän väg. Det finns försäkringar att teckna, men jag vet inte vad dom kostar och skulle rekommendera att man håller sig under 25 Kg för att undvika problem. Min förra scooter, som var en VSETT 9+ kostar enligt uppgift cirka 110 kr i månaden i helförsäkring.

Räckvidd / Däckstorlek / Pris
Räckvidd avser maximal räckvidd och är direkt från tillverkaren, ej testat. Rent generellt kan man halvera räckvidden och hamna någonstans på verkliga siffror. Däckstorlek avser förstås storleken på däcken. Rent generellt så går elscooters med större däck betydligt mjukare än dom med mindre rulldiameter, men det är mer en hänvisning och inte en lag. Priset avser priset när listan skrevs och kommer direkt från Svenska återförsäljare. Dom finns garanterat billigare om dom ligger ute på rea, det som visas är normalpriset som återförsäljarna själva hävdar.

Laglig i Sverige?
Slutligen, är den laglig i Sverige eller inte? Notera att om du tänkt använda din elscooter på inhägnat område så gäller inte begränsningarna här nedan i listan. Med laglig avser om dom är godkända att använda på allmän väg i Sverige, inget annat.

Senast uppdaterad: 2024-05-30