Bushcraft yxan

När det gäller yxor så är det ett av dom äldsta verktygen som fortfarande finns och frodas.  Yxan har använts som verktyg inom skogs- och jordbruk, hantverk och slakt, men även som vapen i krig och rättskipning. De äldsta yxorna, så kallade handyxor eller handkilar, saknade skaft och användes redan av homo ergaster för 1,6 miljoner år sedan. I Skandinavien har man funnit yxor i koppar och brons från åtminstone tidig bronsålder (cirka 2000 f.Kr.), och järnyxor från ca. år 0 e.Kr.

När jag pratar specifikt om moderna Bushcraft yxor så finns det generellt två olika varianter. Den större yxan som är anpassad att fälla större träd och grovprocessa dessa. Andra genren är den smidiga och oftast sylvassa ”en-hands-yxan” som förknippas med just Bushcrafting. Min föredragna variant tillhör just denna mindre yxa och jag har därför anpassat en gammal handsmidd Gränsfors Bruks yxa för att passa mig perfekt. Låt mig guida dig runt hur jag gjorde och varför min yxa ser ut som den gör.

Den färdiga yxan är som sagt baserad på en gammal, rostig och trasig Gränsfors Bruks yxa som legat bortglömd i minst 20 år. Så den är inte handsmidd av mig eller något sånt, det överlåter jag till experterna istället. Innan vi börjar så vill jag bara säga att jag totalt missade att ta ”steg-för-steg” bilder, så håll till godo med dom sista stegen. Jag lovar att bättra mig till nästa projekt.

Vad jag gjorde var:

Jag polerade bort all rost och riktade upp eggen. Den hade otaliga skador efter att ha blivit hackad i sten och säkert mycket annat olämpligt och sedan lämnats för att rosta. Jag skapade en konvex egg med en svag primär, för att undersöka hur bra den blir att klyva med. Detta är dock i experimentstadium och kommer att ändras på flera gånger innan jag hittar den perfekta eggen. Bilden nedan visar sista slipningen som gjordes för att skapa en rakbladsvass egg.

Efter att ha tagit bort det skadade skaftet så kokade jag yxhuvudet i en kombination av äppelcidervinäger och vitvinvinäger för att skapa en mörkare och mer rostskyddad yta. Ett trick jag gjort med flera knivar tidigare och jag gissade att det skulle fungera även på ett yxhuvud med hög kolhalt. Eventuellt kommer jag att upprepa denna process flera gånger för att förbättra effekten efter användning.

Efter att ha fixat ett nytt lackat, supertorrt, skaft i hickory så slipade jag bort all lack och kortade den lite för att passa mig bättre. Denna behandlade jag med varm kokad linolja och bivax och lät det dra in lite i träet för att inte skada skaftet i nästa steg, som var ett experiment.

Jag använde en liten gasbrännare (kockmodell) för att kristallisera och skapa en mörk yta på skaftet, noga med att inte bränna träet djupt eller torka ut det mer än nödvändigt. Efter att ha slipat och polerat ytan så placerade jag skaftet i varm kokad linolja och lät den ligga länge för att mätta träet totalt. Efter många timmar av detta så behandlade jag skaftet med en kombination av bivax/jojobaolja och polerade upp ytan med stålull för att försäkra mig om att inget uppkommit i processen.

Jag tillverkade ett skaftskydd av tjock läderremsa som jag behandlade i varm lanolin och minkolja för att den skulle bli mjuk, sträckbar och allmänt hanterbar. Remsan lindades sedan hårt runt skaftet och fästes med en glödgad nubb som förborrades för att inte skapa spänningar i skaftet. Läderremsan torkades sedan med en värmepistol för att dra ihop sig och skapa en hård och hållbar yta.

En bit av samma läderremsa sattes som en rem bak på skaftet, för det kändes inte rätt att sätta paracord här, som på bilden nedan. Paracorden användes bara för att kunna hänga upp yxan medan den torkade mellan varven. =)

Denna bild togs ute i dagsljus och där blir skaftet betydligt ljusare än på bilderna ovan. I verkligheten så är skaftet någonstans mitt emellan denna bild och ovanstående. Allt beror som sagt på ljussättningen när bilden tas.

Eggskyddet på yxan är av ljust skinn som behandlats med kokad linolja och rökts i grill för att bli mörkare och passa resten av yxan lite bättre. Just att röka läder var något jag snappade upp på Internet och resultatet kanske inte blev exakt vad jag trodde, men ändå bra i slutänden. För att förhindra att eggskyddet skulle torka ut vid rökningen är den behandlad ytterligare med lanolin och bivax flera gånger under processen. Det finns garanterat bättre sätt att göra detta på, men ska det vara Bushcraft så ska det. =)

Här är det färdiga resultatet av mitt arbete. Jag är väldigt nöjd med hur den blev och hoppas att kunna ta mig ut i skogen och prova den innan nästa helg. Men, nu när du vet hur den blev till, låt oss titta närmare på varför den är utformad som den är.

Längden, vikten och balansen
Att ha en yxa med rätt vikt är viktigt i många avseenden, men det är förhållandet mellan huvudets vikt, skaftets längd och viktfördelningen som gör yxan så effektiv som möjligt. Många tillverkare försöker kompensera ett kort skaft genom att ha ett tungt huvud, vilket gör att man snabbt blir slut i handlederna vid användning. Ett område där det är extra jobbigt att ha för tungt huvud på yxan är när man ska använda den för finare arbete. Jag räknat ut att min yxa har, för mig, perfekta förhållanden att kunna användas för både fina arbeten som att klyva ved. 

Skaftskydd
Det är inte heller för att yxan ska se snygg ut som jag har lindat läder runt skaftet nära huvudet, det är bara ett lyckligt slutresultat. Syftet är precis som namnet antyder att minska risken att skaftet skadas om jag skulle råka missa en klabb och skulle träffa skaftet istället. Detta görs traditionellt av gummi eller ett helt stycke läder som sys på plats, men jag tyckte att det blev snyggare att linda dit läder istället. Värt att nämna är att detta inte på något sätt är en garanti att skaftet skyddas, men det kan ju inte bli sämre.

Den andra funktionen som denna läder-lindning erbjuder är ett riktigt bra grepp om yxan om man håller den som på bilden ovan. Att ha ett bra grepp vid finare arbeten kan visa sig vara ovärderligt, helst om det regnar och greppet redan är dåligt.

Fällkniven som inspiration
Jag har flera knivar från Fällkniven och dom lämnar sällan min sida när jag är ute i skogen. Min modell A1 är fantastiskt bra på att klyva ved och även att göra fjäderstickor med. Just därför så har jag gjort en liknande konvex egg på min Bushcraft yxa och hoppas att den ska prestera minst lika bra, men det återstår att se när jag fått chansen att använda den ett tag.

Frågor och funderingar på detta? skicka in ditt mail via läsarfrågor så svarar jag så fort jag får chansen.

Ha en bra dag.

Inlägg

juli 2022
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Nyheter

Digital Loppis