Bushcrafting: Konsten att trivas i skogen

Att spendera tid i skogen kan vara både spännande och utmanande för många. Varje år vallfärdar människor till oss här ovan Polcirkeln för att uppleva naturen och stillheten som bara våra breddgrader erbjuder. Bushcrafting, konsten att använda naturens resurser för att överleva och trivas i skogen, ger dig verktygen för att klara dig mer självständigt i vår naturliga miljö.

I detta inlägg kommer vi att utforska grunderna i bushcrafting och jag tänkte dela med mig av många användbara tips för att göra din vistelse i skogen trevligare och mer givande, oavsett vilken nivå du befinner dig i.

Vad är bushcrafting?
Bushcrafting är en färdighet som handlar om att leva i och anpassa sig till naturen, gärna med minimal utrustning. Genom att lära sig olika överlevnadstekniker och utnyttja naturens resurser kan man skapa allt från skydd och eld till mat och finna säkert dricksvatten i skogen.

Bushcrafting är en holistisk kunskap som omfattar allt från grundläggande överlevnadstekniker till mer avancerade färdigheter som jakt och fiske, men även kunskapen om ätbara växter och annat som kan göra vistelsen både trivsammare och även rent avkopplande.

Vem kan hålla på med Bushcrafting?
Alla kan hålla på med Bushcrafting. Det är grejen med det hela. Personligen började jag vid väldigt tidig ålder och har helt enkelt inte slutat med det ännu. Min inriktning har varit allt från lekfullt intresserad till seriöst kunskaps-sökande. Vilken nivå man vill befinna sig på är helt personlig och det finns inget tvång att man ska kunna en massa avancerade prylar för att kunna hålla på med Bushcraft.

Om man inte trivs i skog och vildmark så kanske Bushcraft inte är bra att hålla på med, men finns det verkligen någon som inte trivs i denna miljö? 😉

Snabba tips för en trevligare vistelse i skogen
Här är några tips som du kan tänka på om du vill få en trevligare och ännu mer avslappnad upplevelse i skogen. Notera att detta är en lista enligt min åsikt, vilket kanske inte passar alla. Jag hoppas dock att många finner ett tips som är användbart.

Planera och förbered dig
Innan du ger dig ut i skogen är det viktigt att göra en planering och förbereda sig väl. Känn till området du ska besöka, ta reda på vilka resurser som finns tillgängliga och packa rätt utrustning för dina behov. Grundläggande saker som såg, yxa, kniv och annat användbart bör följa med som ”basutrustning” överallt man befinner sig.

Ha alltid med en pålitlig kniv
En högkvalitativ kniv är en av de viktigaste verktygen i bushcrafting. Den kan användas för att snida, hugga, skära och utföra en rad andra uppgifter. Det är därför viktigt att du lär dig mycket om kniven och dess styrkor och begränsningar i ett tidigt skede. Se till att du alltid har en pålitlig kniv med dig när du är ute i skogen och även att du förstår hur den fungerar, så att du inte skadar dig.

Banta inte bort första hjälpen kittet
Jag har hört skräckhistorier där man valt att skippa första-hjälpen-kittet, eftersom ”ingen skadar sig ju ändå”. När jag läser dessa historier så slutar dom nästan alltid med att någon lyckats hugga sig i benet med yxan eller skadat en artär i armen med kniven. Om olyckan är framme så är det viktigt att ha med ett första-hjälpen-kit, annars kan det vara det sista kittet man saknar, helt enkelt.

Lär dig grundläggande överlevnadstekniker
Kunskap om hur man bygger en skyddande lägerplats, startar en eld och hittar mat och vatten är avgörande för en lyckad vistelse i skogen. Ta dig tid att lära dig dessa grundläggande tekniker innan du ger dig ut på längre äventyr. Var också medveten om vattenkällor i skogen och lär dig hur du renar eller kokar vatten för att göra det säkert att dricka. Saker som att starta en eld är något man ska prioritera högre än hur man hittar mat, man vill ju trots allt ha möjlighet att tillaga maten.

Fiska och samla vatten
Om det finns vattendrag eller sjöar i närheten kan fiske vara ett roligt och givande sätt att skaffa mat. Ta reda på vilka fiskarter som finns i området och lär dig fisketekniker som är anpassade efter dessa arter. Snabbt har man fått upp tillräckligt med fisk för att familjen ska få ett riktigt mysigt skogsmål med mat.

Utveckla dina snidfärdigheter
Förbättra dina snidfärdigheter genom att träna på att snida olika föremål. Skapa träslevar, skedar eller andra användbara verktyg. Detta ger inte bara praktiska föremål, utan kan också vara en avkopplande och terapeutisk aktivitet.

Skapa en bekväm matplats
Förbättra din matupplevelse genom att skapa en bekväm matplats i skogen. Använd grenar eller stenar som sittplatser och skapa en plan yta för matlagning och måltider. Detta ger en trevlig atmosfär och gör att du kan njuta av dina måltider utomhus.

Bygg en bekväm sovplats
Att ha en bra sovplats är avgörande för att få en god natts sömn och vakna utvilad. Detta är kanske inte så högt prioriterat för en som börjar med Bushcraft, men något som man bör ha koll på innan man försöker övernatta i skogen. Lär dig att bygga en bekväm sovplats, som till exempel en upphöjd säng av grenar eller en välisolerad tältplats.

Skaffa kunskap om ätliga växter och djur
För att kunna hitta mat i skogen är det viktigt att kunna identifiera ätliga växter och veta hur man jagar och fångar djur. Skaffa dig kunskap om lokal flora och fauna, lär dig vilka växter som är säkra att äta och använda. Beroende på var du bor i världen så är denna kunskap olika, så studera gärna din lokala flora och fauna och leta sedan information om detta innan du ger dig ut på ditt nästa äventyr.

Skydda dig mot väderförhållanden
Vädret kan vara oberäkneligt i skogen, så se till att vara förberedd för olika väderförhållanden. Packa kläder och utrustning som skyddar mot regn, vind och kyla. Se alltid till att ha med en vattentät tältduk eller poncho för att skapa skydd när det behövs, det underlättar väldigt mycket om du blir överraskad av regnet ute i skogen.

Njut av naturen
Det ultimata målet med bushcrafting är att kunna njuta av naturen och känna en djupare anslutning till den. Ta dig tid att uppskatta skogens skönhet, lyssna på fågelsång och observera djurlivet. Använd din tid i skogen som en möjlighet att koppla av, reflektera och vara närvarande i nuet.

Lär dig navigera med karta och kompass
Att kunna navigera i skogen är en viktig färdighet. Ta dig tid att lära dig att använda en karta och kompass för att hitta din väg och undvika att gå vilse. Det kan också vara bra att ha en backup som en GPS-enhet eller en mobilapp för navigation.

Behåll en ren lägerplats
Att hålla din lägerplats ren är inte bara trevligt, det är också viktigt för att bevara naturen och minimera ditt ekologiska fotavtryck. Plocka upp skräp och se till att slänga det på rätt sätt. Lämna ingen skada efter dig och respektera det naturliga landskapet.

Utforska området
Skogen erbjuder en mängd olika platser att utforska. Ta dig tid att gå på vandringar och upptäck nya områden. Utforska närliggande vattendrag, bergstoppar eller skogliga stigar. Detta ger dig möjlighet att se och uppleva olika delar av skogen och lära dig mer om dess mångfald.

Bygg en dusch
En uppfriskande dusch kan göra din vistelse i skogen mer bekväm. Skapa en enkel dusch med hjälp av en hink, vatten och en hängmatta eller rep för att hänga hinken. Detta ger dig möjlighet att tvätta av dig smuts och svett och känna dig ren och fräsch.

Utforska naturliga läkemedel
Skogen är full av växter med medicinska egenskaper. Ta reda på vilka växter som har läkande egenskaper och hur de kan användas för att behandla mindre skador, insektsbett eller sjukdomar. Var dock försiktig och säkerställ att du har korrekt kunskap innan du använder några växter medicinskt.

Ha kul med naturliga spel och aktiviteter
Skogen erbjuder en naturlig lekplats för olika aktiviteter. Organisera en stiglöpning, spela frisbee, bygg en naturbaserad hinderbana eller skapa dina egna utomhuslekar. Använd din fantasi och ha kul i naturen.

Dokumentera din upplevelse
Ta med en kamera eller anteckningsblock och dokumentera din vistelse i skogen. Ta bilder av den vackra naturen, skriv ner dina tankar och reflektioner eller skapa en naturdagbok. Detta hjälper dig att bevara minnena från ditt äventyr och dela dem med andra. Detta är ett tips jag själv önskade att jag var bättre på.

Slutligen
Bushcrafting erbjuder en spännande möjlighet att utmana dig själv och uppleva naturen på ett unikt sätt. Det är väldigt annorlunda att vara ute i skogen baserat på var du befinner dig i vårt avlånga land. Oavsett var du bor så kan du förhoppningsvis göra din vistelse i skogen ännu mer givande och njutbar än tidigare genom att tillämpa mina ovanstående tips.

Kom ihåg att alltid vara försiktig och respektera naturen. Lika väl som den kan kännas mysig och avslappnande så kan den lika fort förändras till farlig och hotfull om oturen är framme.

Ha en fantastisk tid med ditt bushcrafting-äventyr!