En närmare titt: EDC Hanks

Nu vet jag att flera personer lyfte på ögonbrynen. Vad är detta? ?

En Hank är en förkortning av ”handkerchief”, alltså en näsduk på ren Svenska. Eftersom vi pratar om en specifik pryl tillverkad för EDC så är det förstås ingen vanlig näsduk, utan har en del funktionalitet. Låt oss titta närmare på en av dom vanligaste modellerna. Notera att Hanks förstås kan vara allt och inget av denna modell.

Denna specifika modell är tillverkad av Everyday Hank EDC och man kan säga att det är tillverkad enligt standarden för just EDC Hanks. Utsidan är tillverkad av Rip Stop, insidan är täckt i microfiber.

Vad är då funktionaliteten hos en Hank? Varför skulle du vilja ha en sådan i ditt EDC kit? Svaret är väldigt enkelt om man tänker på vad man vanligtvis gör med en näsduk, men låt mig ändå ge några olika anledningar som kanske övertygar dig.

 • Torka av en kniv efter användning
 • Använda som underlag för att inte skada ett bord eller liknande
 • Torka tårarna från ögonen när favoritkniven går av
 • Använda mellan kaffekoppen och handen för att inte bränna sig
 • Använda för att signalera (om den är signal färgad)
 • Torka av glasögonen
 • Ta bort smuts från händer, ansikte eller liknande
 • Torka av mobiltelefonen
 • Linda in nycklarna för att förhindra att dom låter
 • Använda som solskydd om man vill sova utomhus en varm sommardag
 • … samt mycket mycket mer.

Kortfattat kan man säga att det är en bit tyg som går att använda som en bit tyg går att använda. Mest av allt så är det en fråga om stil och att kunna ha en bakgrund när man vill ta en bild på något annat och lägga upp på Instagram eller liknande.

Är en Hank nödvändig för ditt EDC kit? Nä, troligtvis inte. Trots att jag förespråkar användning av microfiber-dukar och liknande så bidrar inte en Hank med något speciellt ”extra”. Jag föredrar att snyta mig i en pappersnäsduk, använda en buff eller shemagh för att skydda mig från sol, vind och kyla samt använda microfiber-dukar för att polera glasögonen eller kniven.

Eftersom jag flitigt använder Victorinox Swiss Army Knife så är det trevligt att ibland torka bort fingeravtryck från dom spegelblanka verktygen.

Så. Var köper du en EDC Hank i Sverige? Lamnia brukar ha inne några varianter, oftast kallade Knife Hank, som fungerar bra att torka av det mesta med. I övrigt så blir det nog att importera. I USA så kostar dom runt $20, i Sverige får man betala ungefär 250-300 kr.

Är det värt det? För mig personligen så blir svaret, nja. Man får många microfiber-dukar för det priset. Dessutom så kan man investera i en fin EDC kniv från Civivi, då får man med en liten väska (perfekt för EDC), lite klistermärken och dessutom en mycket fin microfiber duk, på köpet. Ett litet tips för den som ändå tänkt investera i en ny EDC kniv. ?

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.