En närmare titt: ”Grayman” konceptet

Det pratas mycket om ”Grayman” inom EDC. Många kanske redan vet precis vad det handlar om, men för er andra så tänkte jag förklara detta lite närmare. Innan jag börjar så vill jag bara förvarna att Grayman konceptet mest rör ”överlevnad” och ”prepping”, inte mycket EDC.

Jag är dock övertygad att en EDC människa mest troligt kommer att hamna i samma eller liknande situation om katastrofen kommer, därför gäller samma sak här.

Låt oss börja.

Vad är egentligen Grayman?
”The Grayman Theory”, eller ”Grå man konceptet” har sina grunder i att försvinna i folkmassor, i en urban miljö. Idén är att man som ”förberedd individ” ska röra dig obemärkt under eller efter en katastrof. Man ska med andra ord kamouflera sig själv att inte ”sticka ut” bland andra. Vi pratar alltså inte om något så enkelt som att försvinna som ett lejon på savannen, eller en jägare i skogen.

Det kontroversiella med denna teori är att det ligger i många människors natur att inte vilja vara precis som alla andra. Man vill vara unik och sticka ut, det är helt naturligt. Det vill säga tills det uppstår en nödsituation. Panik uppstår, panik leder till desperation, och desperation leder till att människor gör allt som krävs för att överleva. Jag behöver knappast nämna att, vid det här laget, vill du absolut inte bli utpekad som en person som är förberedd för överlevnad och har verktygen som krävs.

Genom att anamma ”Grayman” så förhindrar man, i alla fall teoretiskt, att identifieras som en potentiell guldgruva av förnödenheter, eller rent av information. Genom att utstråla beredskap riskerar du att dra in opportunister som kommer att försöka dra nytta av din utrustning och/eller skada din egen överlevnad.

Värt att notera är att även om det i allmänhet kallas ”Grå-man-teori” kan denna teori naturligtvis tillämpas på alla, man eller kvinna, barn eller vuxen.

Hur fungerar Grayman konceptet?
Utan att ha fakta på handen angående detta påstående så tror jag ”The Grayman Theory” har sina rötter i kalla krigets utbildning av spioner, men jag kan förstås ha väldigt fel. Det känns som att i grunden så är det en väldigt psykologisk och djuplodande form av kamouflage och kräver såväl stor insikt rörande sin omgivning, men även sitt eget beteende, vilket är avgörande för om detta kamouflage ska lyckas.

Det känns med andra ord som kalla krigets ”sleeper” agenter och hur dom utbildades att skådespela normalt för att inte synas. Att ”skådespela normalt” är kanske att överdriva, men om du i grund och botten är en person som sticker ut i en folkmassa, då har du en massa arbete framför dig om du vill anamma Grayman.

Låt oss titta närmare på lite olika psykosociala aspekter i Grayman:

 • Undvik ögonkontakt
  En av dom grundläggande reglerna är att ögonkontakt stimulerar hjärnan att bilda minnen, så att hålla sig undan från ögonkontakt kan hjälpa en Grayman att förbli obemärkt. När du pratar med andra, håll ögonkontakt till ett minimum eftersom någon är mer benägen att lägga märke till dig om de tittar i dina ögon. Även kort ögonkontakt när du passerar på gatan kan bilda en koppling, vilket gör dig mer minnesvärd än de runt omkring dig.
 • Var ingen
  Nyckeln till att agera som en grå man är att framstå som medelmåttig och icke-hotande. Var försiktig med vad du säger och till vem du säger det – att vara känd som starkt antagonistisk eller för frispråkig om din politiska övertygelse kan leda till att andra gör antaganden om dig och markerar dig som en förberedd individ. Håll samtalsämnen inom gruppens normer. Om småprat verkar vara det normala, engagera dig med andra för att inte dra uppmärksamhet till dig själv.
 • Bete dig normalt
  Även om en god förståelse för din omgivning är avgörande i en katastrof, var noga med att tona ner alla försök att skanna områden efter flyktvägar eller eventuella problem med säkerheten. Den här typen av beteende kommer att uppmärksammas och få folk att ifrågasätta vad du letar efter, eller ännu värre, vad du försöker skydda.
 • Rör dig med ett syfte
  Att känna till det lokala landskapet kan vara en enorm fördel eftersom ju bättre du känner till lokala gator och landmärken, desto bättre kan du navigera i dem och ändra din rutt för att undvika besvärliga områden. När du rör dig, se så mycket som möjligt följa med strömmen, gå med syfte men inte brådskande. Varje snabb rörelse kommer att dra uppmärksamhet till dig och väcka misstankar om dina motiv.
 • Var en del av flocken
  Såvida det inte skulle hindra din egen säkerhet, se alltid ut att följa flocken. Om du behöver bryta dig loss från folkmassan, försök att ta dig ut tillsammans med en liten grupp människor, håll tillräckligt avstånd så att de vet att du inte är med dem men tillräckligt nära att du inte verkar vara ensam, vilket gör du verkar mindre sårbar.
 • Se ut som dom andra
  En stor del av Grayman är utseende, utöver den psykologiska biten. Hur man klär sig är avgörande för att man ska kunna flyta in och försvinna i den miljö man befinner sig i. Med andra ord är det inte bra att klä sig på ett enda sätt. Om du går på en gata i en större stad så är det lämpligt att gå klädd som dom andra runt omkring dig. Om du försöker smälta in i en miljö där alla har slips, då bär du slips.

Personligen…
Som du nu förstår så är Grayman teorin/konceptet en väldigt komplicerad och annorlunda livsstil än många av oss lever i. Jag förstår tanken och inser att det kan vara bra att inte sticka ut i storstäder och liknande. Jag har dock svårt att personligen förstå lockelsen, då bor jag också i en stad med 5000 personer, inte 7 miljoner.

Personligen så tycker jag att livsstilen som Grayman förespråkar verkar lite paranoid och misstänksam, vilket inte känns som något sunt att sträva efter. Genom att bete sig som en Grayman på ett ställe som mitt så blir resultatet troligen bara att man sticker ut ännu mer.

Så länge jag inte byter livsstil, blir en spion, hemlig agent eller rånar, så är det nog inget för mig. ?

Grayman och EDC
Men frågan är då varför Grayman dykt upp i EDC sammanhang? Orsaken är enkel, men inte likställd.

Det många tänker på när man tänker på EDC är taktisk utrustning, knivar och verktyg. Detta är i och för sig inte långt ifrån sanningen. Det har alltid varit lätt att identifiera en EDC intresserad medmänniska på deras utrustning och olika lösningar för att bära med sig saker. Dessutom så är väskor och kläder oftast så taktiska att dom ser rent av militära ut. Jag ska också poängtera att allt beror på hur ”långt gången” man är inom EDC. Det kan vara svårt att identifiera en ”nybörjare”. ?

Grayman inom EDC betyder egentligen att man tonat ned den taktiska biten, på utsidan. Väskor ser mer ”civila” ut och sticker inte längre ut i vardagsmiljöer. Istället för att ha en väska i Woodland kamouflage, täckt med krokar och saker som hänger på utsidan, så har man en neutral färg, med alla saker på insidan istället. Ryggsäckar som Maxpedition i Entity serien är lysande exempel på ”Grayman-taktiska-ryggsäckar”.

Om man som jag föredrar mindre och kompaktare lösningar så är det inte fullt lika enkelt att vara helt ”anonym” eftersom vattenflaskor och annat oftast hamnar på utsidan. Men det går ändå att ”tona ner” lite och inte framstå som en strids-veteran med PTSD, även om man bär kompakta lösningar.

Jag kommer faktiskt att presentera min review på Helicon Tex EDC Side Bag inom kort, vilket är en väldigt civil väska med många möjligheter. Den är i alla fall ”civil” om man jämför mot den tidigare Maxpedition väskan jag bar. Fördelen är att dom erbjuder minst lika mycket möjligheter som deras ”taktiska bröder”, men utan att framstå som detta. EDC Side Bag ser egentligen ut som vilken annan sling-bag som helst, med vissa undantag förstås. Jag kommer dock att gå in närmare på detta i min review.

Slutligen
Som jag skrev först av allt så har jag inte alla kort på handen när det gäller Grayman konceptet och dom som lärt mig om den kanske inte heller hade det. Ta allt med en nypa salt och om du känner att jag missade poängen, så finns det alltid möjlighet att kommentera och diskutera saker. ?

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

Ett svar till ”En närmare titt: ”Grayman” konceptet”