Test på fällknivar

Längre ned på denna sida hittar du tester på mina fällknivar. Dessa knivar testas på ett lite annorlunda sätt än mina bushcrafting knivar, då dom är anpassade för lite andra moment och kanske inte är så lämpliga att klyva ved med.

Dessa knivar testas i 9 olika moment.

 1. Ergonomi
  Här tittar vi närmare på hur smidig kniven är för just EDC. Är den anpassad för att ha i fickan, går den att få upp lätt om det skulle behövas. Dom flesta aspekterna hamnar under lupp i detta moment.
 2. Skära
  En kniv som inte går att skära med är ju ingen bra kniv. I detta moment testas kniven genom att jag skär papper, paracord, kartong och täljer lite i träpinnar. Detta moment är bland det viktigaste och jag är väldigt kritisk till eventuella problem.
 3. Material
  Vad är det för stål? Är handtaget anpassat för vardagens slit och släng? I detta moment tittar vi närmare på hur tillverkaren valt att anpassa sin kniv för EDC.
 4. En hand
  En fällkniv behövs som mest när man har ena handen upptagen, det är ett välkänt faktum. I detta moment tittar vi närmare på hur enkel kniven är att fälla upp och använda med bara en hand. Detta moment kan kännas orättvist mot fällknivar som inte är anpassade för en-hand-hantering, men det väger tungt för mig och därför blir dom bedömda på samma premisser.
 5. Matberedning
  Går det att använda kniven för matlagning? Detta moment bör alla EDC knivar klara av, eftersom dom primärt är designade för att skära. I detta moment testar vi att skära upp grönsaker, frukt och kött. Även finare hantering, som att skala ett äpple, testas.
 6. Göra upp eld
  Precis som med bushcrafting knivarna så testar jag att göra fjäderstickor och dra eldstål, hur bra fungerar det? Trots att vi testar fällknivar så känns detta moment som en viktig del och kommer därför att vara med.
 7. Skärpa
  En kniv som inte behåller sin skärpa är inte en bra kniv. Hur vass är den efter alla moment och går den fortfarande att skära papper med utan problem? Detta moment avslöjar hur väl stålet och eggen fungerar på kniven.
 8. Slipa
  Hur enkel är den att slipa? Trots att detta moment inte är lika viktigt som ovanstående så är det viktigt att kunna återfå knivens forna glans utan att fälla tårar.
 9. Ekonomi/Prisvärdhet
  Är kniven värd pengarna? Rekommenderar jag den till andra? I det sista momentet så kommer domen. Observera att priset inte är den avgörande faktorn för vilket betyg en kniv får här. Prisvärdhet avser om den verkligen är värd priset, inte om priset är för högt i förhållande till vad man är villig att betala. Många får detta om bakfoten. =)

När alla dessa moment är avklarade så skriver jag lite om min upplevelse, för att motivera poäng och liknande.

Gå till min jämförelselista för att se alla resultat på en gång och klicka på en kniv för att läsa mer.