En närmare titt: Batteripack

En sak som är synonymt med urban EDC är powerbanks, eller batteripack. Detta är en nödvändighet för att kunna ladda och hålla igång dom tekniska lösningar som vi förlitar oss på till vardags. Det är kanske inte alltid en nödvändighet, då det ofta finns eluttag i närheten, men jag har faktiskt blivit räddad många gånger av mina batteripacks. Just därför har dom fått en permanent installation i mina EDC kits.

Den vanligaste frågan som ställs är ”vilket batteripack ska jag ha?” och det är förstås en individuell sak. Om du har mycket tekniska prylar, som smartwatch, mobiltelefon, surfplatta och dator, då vill du ha hög effekt. Om du bara har en mobiltelefon, då kan du satsa på lite mindre modeller. Detta svar lät väldigt luddigt, det håller jag med om. Därför ska vi räkna lite matematik tillsammans, så att vi slipper fundera.

I mitt fall så bär jag en Apple Watch 6, AirPods 3 och iPhone 13 Pro till vardags. Utöver det så har jag förstås andra enheter, som lampor och annat som också laddas via USB. Dessa ska vi inte kalkylera, men jag kommer ändå att lägga till ungefär 20% kapacitet för att kompensera för dom prylarna också.

En Apple Watch modell 6 har ett batteri på 304 mAh, AirPods 3 har ett 35 mAh batteri i varje lur, samt ett 345 mAh batteri i etuiet, som laddar hörlurarna ”on-the-go”. Apple iPhone 13 Pro har ett lite större batteri på 3095 mAh. Om vi slår ihop allt så får vi ut 3814 mAh i runda slängar. Men det är inte hela sanningen i detta fall, förstås. Vi tappar effekt genom den trådlösa laddningen i Apple Watch och sånt, men vi räknar ändå upp allt med 20% för att kompensera.

4577 mAh behövs för att ladda alla mina prylar en gång. Detta betyder att om jag ska ladda alla saker två gånger så blir kapaciteten 9154 mAh. Som du märker så behöver jag minst ett 10000 mAh batteripack för att klara mig två dagar, vilket är rätt så korrekt enligt min erfarenhet. Om vi slänger på lampa och lite andra USB prylar som kanske behöver laddning, då är vi uppe i ungefär 15000 mAh för att den ska räcka.

Om jag däremot tar med mig min MacBook Air, så blir kalkylen lite annorlunda. Den har ett 4379 mAh batteri, vilket gör att två dagar med den så är vi uppe i 8758 mAh. Släng detta på övrig utrustning så är vi uppe i ungefär 25000 mAh klassen på batteripack.

I mina kalkyler så räknar jag alltid med två dagar, så länge vi pratar om en urban miljö. Om jag ska ut i skogen och campa så gäller helt andra saker, då jag faktiskt kan använda mina värmegeneratorer för att få tillbaka ström i telefonen eller batteripacket. Något som inte fungerar om man är i en utbildningslokal. ?

Givetvis är alla siffror här ovanför ungefärliga och baserade på kapaciteten hos enheternas batterier. Den exakta siffran går förstås att kalkylera för den händige, men eftersom jag hela tiden räknar ”i överkant”, så kan jag också vara säker på att batteriet räcker för det jag behöver det till. Det är väldigt sällan som jag laddar min iPhone från 0% till 100%, det blir nog från 30-40% till 100%. Samma gäller klockan, hörlurarna och datorn. Om vi räknar med att inga enheter är tomma så kan man nog klara sig ytterligare en dag på batteripacket, utan att behöva känna ångest.

I mitt ”Tekniska Kit” så använder jag faktiskt ett 25000 mAh batteripack, vilket aldrig har behövt användas upp under mina resor. När jag vet att det kan bli svårt att hitta tillfällen att ladda mina saker så hamnar jag personligen alltid i ”strömsparläge”. Jag slutar att förbruka så mycket ström och hushåller oftast mycket bättre med vad jag använder mina saker till. Detta bidrar förstås till ännu bättre och länge batteritid på allt.

I mitt vanliga ”Standard Kit” så använder jag ett 5000 mAh batteripack, vilket räcker gott och väl för dom där nödtillfällena som bara sker ytterst sällan. Om jag ska ut på längre äventyr så får även ett 13600 mAh batteripack följa med, eller istället för mitt 5000 mAh pack.

Hoppas att detta var en hjälp på vägen för den som tänkt köpa batteripack, men inte riktigt vet vilken kapacitet man ska satsa på. I regel så gäller det att anpassa för sitt eget behov, men om du är som mig så går det absolut att räkna enligt ovanstående exempel.

Många föreslår att man ska räkna med ca 85% kapacitet, det vill säga att 15% faller bort i överföringen mellan batterierna. I och med att jag automatiskt kompenserar, rent personligen, så har jag inte märkt av detta, men det är säkert en bra tumregel.

Sedan kan man förstås aldrig kalkylera med om tillverkaren ljuger om kapaciteten i batteripacket, något som är vanligare än du tror. Därför rekommenderar jag att satsa på kända märken som Anker, där man kan förlita sig på att det är celler av hög kvalité i batteripacket.

Ha en riktigt trevlig dag så hörs vi snart igen.