Dom olika kit jag använder
EDC


Dom olika kit som jag använder


I grund och botten så är dom saker man har med sig till vardags ganska lika, men jag har utformat tre olika kit som jag använder mig av och kan kategoriseras som olika former av vardagligt bärande. 

En sak man bör veta om mina kit och min utrustning är att jag är en väldigt praktisk person. Om något är tillverkat ”för att det är snyggt” så finns det troligen inte med i mitt kit. Bara praktiska, genomtänkta och användbara saker
får plats.

Det finns en stor trend att ha så kallad ”Gentlemans EDC”, men det är inte min inriktning alls.

Låt mig ta dig på en snabb genomgång.


EDC


Det grundläggande kittet


Det grundläggande systemet består i princip av grunderna för alla kit. Detta kan förstås skilja sig beroende på vem man är, men om man tittar på mitt grundläggande kit så består det av följande komponenter:

 • Mobiltelefon
 • Headset
 • Smartwatch
 • En liten EDC kniv / Victorinox Swiss Army Knife
 • Litet eldstål
 • Plåster / Mag-, Värk- och Allergitabletter
 • Pry-bar
 • Liten lampa

Allt har sin plats och det mesta ryms faktiskt i min Maxpedition Micro Pocket Organizer. Väldigt smidigt och kräver inte att jag har någon form av axelväska eller ryggsäck med mig.

Att ha med sig magtabletter kan vara praktiskt om man får halsbränna eller någon i ens närhet behöver det. Värktabletter är alltid bra att ha och allergitabletter bär jag främst för att mina barn har visat tecken på pollenallergi.
Dessa bärs således enbart på sommaren, kan nämnas.

Victorinox Mini Champ är en väldigt liten EDC kniv, med funktioner som skruvmejsel, penna, pincett och sax, bland annat.
Det tekniska kittet


I mitt tekniska EDC-kit så hittar man grunderna i när jag arbetar ”i fält” och fokus ligger mest på tekniska lösningar.

Detta är ett specialdesignat kit för ändamål som inte alltid uppstår, men är ändå redo när det behövs. Det grundläggande kittet ryms i det tekniska kittet, vilket medför att även ovanstående prylar inkluderas i detta kit. Det består
av följande komponenter, utöver grundläggande:

 • MacBook Air + laddare
 • Batteripack + kablar
 • Victorinox Cybertool L
 • Adapters
 • USB minnen
 • Kortläsare
 • Microfiberduk
 • Alco-servetter

På grund av den mycket större volymen som detta kit kräver så används alltid en ryggsäck när detta bärs.


Det avancerade kittet 


Mitt mest avancerade kit består av saker som i princip skulle ta mig igenom vilken situation som helst. Vi pratar om första hjälpen, överlevnad och prepping i ett. Man kan diskutera om detta verkligen är ett EDC kit eller en ”bug out
bag”. Dom är väldigt lika i sitt utförande, så du får avgöra själv. Detta är några av komponenterna:

 • Första hjälpen kit
 • Såg (fällbar)
 • Fastbladskniv
 • Eldverktyg (eldstål, stormtändare, fnöske)
 • Överlevnadsfilt / Reflektorfilt
 • Proteinbars / Mat
 • Batteripack (stort)
 • Vattenreningssystem
 • Vattenflaska
 • Värmegenerator (nödladdning av telefonen via eld)
 • Kablar
 • Extra mobiltelefon med flera SIM (olika operatörer)
 • Kompass / karta
 • Ficklampa + batteripack
 • Kontanter / Kreditkort
 • Penna / Papper
 • Handskar + Vinylhandskar
 • Multiverktyg
 • … plus en massa årstidsrelaterat.

Detta kit uppdateras löpande och anpassas för årstiden vi för närvarande befinner oss i.

Kläder och annat tillkommer alltid, samt skiftar det vilken typ av mat som finns i väskan. Den är dock alltid packad och redo, i fall att den behövs.Måste man bära med sig allt detta?

Om du tittar på ovanstående och tänker om man verkligen behöver släpa med dig allt så är svaret nej, absolut inte. Vilka saker du bär med dig är helt och hållet upp till dig och din situation. Ju mindre man behöver för att klara
vardagen, desto bättre är det. 

Huvudsaken är att ditt EDC kit är användbart, pålitligt och framförallt personligt.

Ett tag så bar jag enbart min Victorinox Cybertool L, eftersom den uppfyllde i princip allt jag kunde tänkas råka ut för under en dag på arbetet. Detta har dock expanderat och förändrats under åren som gått. Ju mer man förstår och
råkar ut för under dagarna, desto bättre anpassad blir ens utrustning.