En närmare titt: Pry bars

En intressant pryl som har blivit ett med EDC filosofin är ”EDC pry bars”, vilket i grund och botten är en liten kofot för diverse uppgifter. Det finns många olika modeller, varianter och tillverkare av pry bars. Oftast är dom enkla med ett eller fåtalet funktioner och kostar väldigt lite.

Det finns även mer avancerade varianter som har många olika funktioner och är min föredragna variant. Som vanligt är det dina behov, tycke och smak som styr valet av storlek och funktioner. Det finns dock ingen begränsning för hur många man kan bära, så det finns plats för både enkla och mer avancerade modeller i ett och samma kit. En liten pry bar på nyckelringen och en större mer avancerad i en organizer är aldrig fel.

Dom vanligaste arbetsområdena där pry bars används är att öppna kapsyler på flaskor, öppna färgburkar, peta lös stenar från mönstret på skorna eller bildäcken, sprätta kartonger, skala kablar eller andra saker där en nagel är för lite och en kniv riskerar att skadas.

Det lustiga med pry bars är att när man väl fått upp ögonen för detta finurliga EDC verktyg så börjar man använda det till i princip allt i vardagens sysslor. Ta bort klammer från papper på kontoret, öppna brev och mycket annat.

Den mer avancerade modellen av pry bars med många funktioner är den modell jag förespråkar för EDC. Ju mer funktioner desto bättre är det förstås, till en viss gräns. Det gäller nämligen att försöka se på designen om den är genomtänkt och erbjuder en hållbar konstruktion, vilket inte alltid är det lättaste.

För mycket hål och funktioner gör inte helt sällan att håller sämre, men samtidigt ska man tänka till när det gäller varianter av mjuka material som koppar och mässing. Dom är förstås väldigt vackra och dekorativa, men dessa mjuka material tål inte lika mycket som stål och titan. Oftast är vikten också lite högre, vilket förstås är ännu en nackdel.

Den modell jag personligen använder är Columbia River Knife and Tool Pryma. Den har följande funktioner:

  • Karbinhake
  • Kapsylöppnare
  • Pry bar/skrapa
  • Skruvmejsel
  • Mutterspännare
  • Hål för paracord/nyckelring
  • Glaskross

En av dom största fördelarna med pry bars är att dom oftast är lagliga att bära, även offentligt. Dom går med andra ord att ha med sig överallt där det inte är lämpligt att ha en fick-kniv eller annat vasst verktyg.

Om du är intresserad av Pry bars och vill se några olika modeller så rekommenderar jag följande länkar:

Slims.se – EDC Pry Bars
Lamnia.com – EDC Pry Bars