Armytek Wizard C2 Pro Max

Snabbare än man kan säga namnet på lampan i titeln så hade jag investerat i en ny pannlampa. Jag vill passa på att tacka för tips som ledde mig till denna lampa och samtidigt meddela att den initiala testen på natten varit otroligt positiv. Låt mig gå in närmare på vad denna lampa med långt namn är för något.

Armytek, ey!
Till skillnad från vad många kanske tror när dom hör namnet Armytek så är inte dessa från Kina. Armytek är ett Kanadensiskt företag som inriktat sig på högst professionell utrustning. Den modell jag köpte, C2 Pro Max, är den mest professionella i serien.

Överskyddande
Till skillnad från många andra tillverkare, som utlovar skydd mot fukt och damm så är Armytek C2 Pro Max helt vattentät till 10 meters djup i 2 timmar, med IP68 klassning. Den utlovar även tappskydd upp till 10 meter. Dessutom så ingår det en 10 års garanti som i det närmaste är helt fulltäckande (no-hassle).

Dioden skyddas av ett mycket intelligent aktivt temperaturregleringssystem. Lampan kommer därför helt automatiskt att gå ned i effekt om den riskerar att bli överhettad. Detta beror ju givetvis på rådande omständigheter och därför går det inte att sätta exakta siffror på när och hur det blir i verkliga livet. Detta gör dock att dioden garanteras ett långt liv och konsumenten får ett bekymmersfritt ägande.

När man tar upp lampan i handen så inser man riktigt snabbt att det inte rör sig om någon tunn aluminium lampa, utan en gjuten kropp. Den känns otroligt solid och robust.

Ytan på lampan är hårdanodiserad (klass 3, 400HV) i matt svart, vilket gör att den motstår repor riktigt bra, samtidigt som den erbjuder ett utsökt grepp, utan att behöva vara täckt att taggar och piggar i grova mönster.

Otroliga ljusegenskaper
Armytek Wizard C2 Pro Max har smått otroliga ljusegenskaper, vilket inte bara har med dess 4000 lumen turboläge att göra. Det som gör ljuset fantastiskt är att den har en väldigt mjuk övergång och bred spridning. Du ser inga ”kanter” på ljusbilden, allt ser mjukt och enhetligt ut upp till 150 grader framför linsen.

Detta är speciellt trevligt när man använder den som pannlampa, via den medföljande adaptern. Det spelar med andra ord ingen roll om man rör på huvudet mycket, ljuset verkar ändå stabilt och mindre vobblande. Svårt att beskriva om man inte upplevt det själv.

Den uppdaterade XHP 70.2 dioden och den inbyggda digitala ljusstabilisatorn gör att man slipper irritation i ögonen efter en halvtimme. På billigare lampor så är detta faktiskt ett stort problem, om jag får tala från egen erfarenhet i alla fall.

Jag ska samtidigt påpeka att jag är långt ifrån en expert när det gäller lampor, men detta är första gången jag upplevt ett liknande ljus från en handhållen lampa. Den är helt enkelt otroligt bekväm och trivsam.

Mängder med funktioner
C2 Pro Max har två olika ”driftlägen”. Standard och Advanced. På standard så finns det sex olika uteffekter, vilket i och för sig räcker väldigt bra. Men det avancerade läget erbjuds 10 olika effektlägen, vilket jag givetvis direkt slog på. Man vill ju gärna tro att man är ”Advanced”, eller hur?

Till skillnad från många andra lampor jag provat så finns det en viss inlärningströskel till Armytek Wizard C2 Pro Max, vilket faktiskt krävde att jag läste instruktionsboken ordentligt. Det finns kombinationer av dubbeltryck, långa tryck och dessutom spelar det roll om lampan är på eller av när man gör sina kombinationer.

Just detta ”pillande” kändes till en början som ett vansinnigt koncept, men då lampan behåller sin programmering efter omstart så spelar det ingen större roll i det stora hela. Efter några timmar så kom jag överens bra med knappen, men fortfarande kan det bli fel när man har bråttom.

Batteritid som räcker
Om man ska benämna en lampa att vara ”Pro Max” så vet man också att batteritiden är avgörande för det påståendet. Precis som med Apples iPhone så förväntar man sig lite mer.

Armytek Wizard C2 Pro Max erbjuder 5000 mAh batteri (21700 li-ion) och en medföljande adapter gör det möjligt att använda 18650 batterier om man så skulle önska. Det kan ju vara en smidig lösning om man ska vara ute i fält länge och vill vara säker på att inte bli utan batteri.

Armytek säger att lampan stödjer snabbladdning, vilket gör att man kan ladda den från 0-100% på strax över 5 timmar. Jag känner att det inte direkt är snabbladdning, men då är jag ju ingen expert på lampor heller. För denna laddtid så får man däremot ganska imponerande användningstid. Se nedanstående exempel.

Standardläge 1: 45 lumen i 64 timmar.
Standardläge 2: 150 lumen i 21 timmar.
Standardläge 3: 450 lumen i 7 timmar.

Firefly läge 1: 0.6 lumen i 64 dagar.
Firefly läge 2: 7 lumen i 10 dagar.

Stroboskopläge 1: 150 lumen, 1 hz. 90 timmar.
Stroboskopläge 2: 4000 lumen, 1 hz. 14 timmar.
Stroboskopläge 3: 4000 lumen, 10 hz. 7 timmar.

Turboläge 1: 1300 lumen i 3 timmar och 20 minuter.
Turboläge 2: 4000 lumen i 3 timmar och 15 minuter.

Notera att Turboläge 1 går ned till 900 lumen efter ca 50 sekunder och Turboläge 2 efter drygt 12 minuter. Detta är för att undvika överhettning av dioden. Tiden kan skilja på sig beroende på yttertemperatur och liknande. I mitt test så kunde jag använda 4000 lumen i drygt 3 minuter innan den sänkte effekten, då var det minus 2 grader ute och snö.

Jag kan också passa på att nämna att alla effekter och ljusvärden är baserade på ANSI/NEMA FL1-2009 vilket är en robust standard för att mäta ljus ur ficklampor. Det är med andra ord inte värden som baseras på diodens maxvärde, som annars är väldigt vanligt med billigare alternativ.

Multifunktionslampa
C2 Pro Max är ingen vanlig pannlampa, som du kanske redan förstått. Det är en multifunktionslampa som erbjuder lite olika användningssätt för att slutligen vara en mångfacetterad och smidig lampa att använda till lite allt möjligt. Förutom pannbandet för att använda den som just pannlampa så får man med cykelfäste, bältesclip och en magnetisk botten, så att man kan fästa den på huven på bilen eller liknande.

Med dessa funktionella tillbehör så kan man med lite kreativitet använda den till dom flesta situationer utan större problem.

Det som följer med i kartongen
När man köper en Armytek Wizard C2 Pro Max så följer det med en del saker som faktiskt är genomtänkta. Nedan följer en lista.

• Armytek Wizard C2 Pro Max (givetvis)
• 1 st Bältesclip
• 2 st extra O-ringar
• 1 st Batteri 21700, 5000mAh
• 1 st Cykelfäste ABM-01
• 1 st Magnetisk USB laddkabel
• 1 st Pannband med fäste för lampa
• 1 st Bruksanvisning på Engelska
• 1 st Adapterhylsa för 18650 batteri

Kaffespottande pris
Du vet, när man frågar ”vad kostar den” och sedan tar en munfull med kaffe. När priset avslöjas så regnar det kaffe överallt. Ungefär så mycket kostar denna lampa att köpa… Nej, jag överdriver givetvis. Med tanke på vad man får så är Armytek Wizard C2 Pro Max inte alls farligt dyr. Jag ser att Kinesiska kopior kostar runt 1000 kr, vilket gör att denna känns i det närmaste som ett fynd för sina 1300 kr.

Jag köpte dock min lampa lokalt istället för att beställa den, så jag straffades med 1700 kr. Jag skulle dock rekommendera alla att köpa den så billigt som möjligt för att maximera värdet. Den är dock värd pengarna, anser jag, så jag är inte bitter… Inte det minsta… Eller kanske lite… ?

Tekniska specifikationer
Här följer lite tekniska specifikationer, för er som gillar dessa.

• Längd: 121.5 mm
• Lamphuvud: 34.3 mm
• Diameter kropp: 23.6 mm
• Vikt: 79 g utan batteri, 149 g med 21700 batteri
• Max räckvidd: 114 m
• Batterityp: 1 × 21700 & 18650 (medföljer, 1st. 21700, 5000mAh)
• Färg: Matt svart (Klass 3 hårdanodiserad yta)
• IP Klass: IP68 (högsta skyddsklass, vattentät till 10 meter)
• Fallskyddad: Ja 10 meter
• Max OTF ljusstyrka (uppmätt): 4000 lumen (kallt vitt ljus), reglerar ned efter temperaturökning för att stabilisera på 900 lumen
• Ljuskägla (centrum): 110º
• Ljuskägla (inklusive läckage): 150º
• LED diod typ: CREE XHP70.2
• Material: Aluminium
• 10 års garanti

Slutligen
Det man måste tänka på om man känner sig sugen på en Armytek C2 Pro Max är om den verkligen behövs. Det låter som en kliché, men C2 Pro Max är verkligen i det övre segmentet när det gäller multifunktionslampor. Det finns en billigare version av denna lampa som heter C2 Pro, vilken har lite sämre batteritid, inte samma avancerade kontroll på dioden och lite annat. Man kan dock komma undan med runt 900 kr för en sådan.

Det är alltså ”gör som jag säger och inte som jag gör” när jag köper något, eftersom jag inte nöjer mig med ”en lite sämre modell”. Jag var helt enkelt tvungen att köpa C2 Pro Max versionen, trots att den mest troligt kommer att visa sig vara total overkill för vad jag tänkt använda den till.

Den är dock tillräckligt lätt för att få följa med mitt EDC kitt och tiden kommer att avslöja om den verkligen är värd priset.

Jag återkommer med lite bilder, filmer och liknande inom kort. Jag vill ju trots allt skriva mycket om denna lampa nu när jag äntligen har något nytt att visa. ?

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.