Köksknivar

Fällknivar, bushcraft knivar, överlevnadsknivar och EDC knivar är alla populära varianter av knivar, men det finns ingen som slår köksknivarna när det gäller mest populära och mest frekvent använda knivtyper i världen. Precis som med mina övriga knivar så får även dessa knivar utstå olika moment för att slutligen få ett snittbetyg som fastställer hur väl dom är anpassade för vad dom är tillverkade att göra.

Dom 9 olika momenten är.

 1. Kött
  Hur väl fungerar knivarna att skära och tärna kött med. Detta moment innefattar även att putsa och rensa kött. En kökskniv som får dåliga betyg på detta inledande moment visar att den kanske är lite för specialiserad eller för dåligt anpassad för dom vanligaste momenten i köket.
 2. Grönsaker
  Grönsaker som paprika, gurka, tomater och aubergine testas i detta moment. Det som egentligen testas är skärpan i bladet, som är helt avgörande för hur fina tärnade tomater blir, hur rena snitt det blir i gurka/aubergine och även hur smidig den är att rensa och hacka en paprika med.
 3. Rotfrukter
  I detta moment så testas egenskaperna när det gäller att skära och tärna rotfrukter, som potatis, morötter och palsternacka. Här är det avgörande hur utformningen av bladet ser ut. Ett tunt blad i kombination med en akut egg gör att knivar klarar detta moment bra, men om dom inte har dessa egenskaper så visar det sig snabbt.
 4. Örter
  Många moderna köksknivar är utformade för att vara den enda kniv man ska behöva i köket. Jag föredrar denna typ av kniv och väljer väldigt sällan att skifta mellan olika knivar när jag lagar mat. Detta gör att en bra kock-kniv bör klara av det detaljerade arbetet att hacka upp örter som basilika, dragon, persilja, rosmarin, timjan, salvia och oregano utan större problem.
 5. Materialval
  Hur ser materialvalet ut på kniven i fråga? Hur väl anpassat är stålet och handtaget? Till skillnad från andra tester så får knivar faktiskt stilpoäng om dom ser vackra ut samtidigt som dom är funktionella. En kökskniv bör ju vara stilfull och användbar på samma gång, idealiskt sett.
 6. Skärpa
  Hur vass är den efter alla moment? En kniv som är anpassad för att användas i köket bör hålla sin skärpa väldigt bra, så att den kan användas för det den är anpassad för under en lång tid. En kniv som förlorar sin skärpa snabbt blir också farlig att använda för dom flesta moment i köket.
 7. Slipa
  Hur enkel är den att slipa? Detta moment är nästan viktigare än ovanstående, eftersom du använder köksknivar betydligt mer än andra typer av kniv. Att snabbt kunna få en fin egg på kniven är avgörande för hur lätt maten kommer att vara att bereda.
 8. Ergonomi
  Hur känns handtaget? Hur är viktfördelningen? Ergonomi innefattar även konstruktionsmässiga saker som hur väl utformningen på bladet fungerar och många andra aspekter som rör själva känslan att använda kniven.
 9. Ekonomi/Prisvärdhet
  Är kniven värd pengarna? Rekommenderar jag den till andra? I det sista momentet så kommer domen. Observera att priset inte är den avgörande faktorn för vilket betyg en kniv får här. Prisvärdhet avser om den verkligen är värd priset, inte om priset är för högt i förhållande till vad man är villig att betala. Många får detta om bakfoten. =)

När alla dessa moment är avklarade så fastställer vi den genomsnittliga poängen och jag skriver lite om min upplevelse, för att motivera poäng och liknande.

Välj en tillverkare och kniv här under för att se testerna, eller gå till min jämförelselista för att se alla resultat på en gång.


Vern