Vern Chopper

Få köksknivar får mig så exalterad som ”Köttyxan”, ”Cleavern” eller ”Choppern”. Detta var en klassisk design och dök upp i film och litteratur överallt när jag var ung. Till skillnad från den tunga och utilitariska klassiska kniv/yxan så är detta en väldigt tunn och trevlig variant med design som härstammar från Kina. Det som kännetecknar en riktigt fin Kinesisk ”chopper” är att den har en extremt tunn egg och ett tunt, men stort, blad.

Förutom att denna design är riktigt bra för grönsaker så fungerar den ypperligt för att separera stora köttbitar och liknande uppgifter. Den kanske inte är idealisk som ”enda kniv” i köket, men den som är händig kan göra det mesta med denna typ av kniv, utan att hugga sig i fingrarna. Det breda och höga bladet gör att man kan luta kniven mot handen på ett helt annat sätt än med dom små och smidiga köksknivarna.

Om detta är första kökskniven som du läser om på hemsidan så finns det en sida med förklaringar över dom olika momenten som jag använt mig av.

Låt oss titta närmare på denna Finska kniv, med Kinesisk design, av Tyskt stål.

Kött
Vern Knives är ett rätt så känt märke inom slakt och kötthantering i många nordiska länder vid det här laget. Dom är väl etablerade i Finland, Norge och Sverige och jag har inte hört något uppenbart negativt om dessa. Tvärt om är det många professionella jägare som förespråkar deras knivar. Det är föga överraskande att hantera kött ligger i dess natur. Putsning av kött med denna stora kniv fungerar bra, men samtidigt är den inte lika lätt att hantera som många andra knivar, på grund av sitt stora breda blad.

Detalj-arbeten är inte dess starka sida, trots den ruskiga skärpan den erbjuder. Där Choppern verkligen briljerar är stora köttstycken, där det höga bladet fungerar föredömligt väl.

Grönsaker
Att hantera grönsaker med Vern Chopper är ett sant nöje. Att känna bladet glida genom även dom mognaste tomater utan något stort motstånd är väldigt trevligt. Det är uppenbart att dessa stora Kinesiska knivar fungerar som bäst med just denna typ av arbeten.

Att göra fina snitt på en paprika är precis som i moment 1, lite krångligare. Vi pratar trots allt om en rätt så tung kniv, trots att den är tunn. Små detaljer där man måste styra bladet är svårt att navigera sig igenom, men det går om man är försiktig.

Det största problemet som jag upptäckte berodde på det spegelblankt polerade bladet. Bara genom att lägga kniven på en paprika så går den rätt igenom, med minimalt motstånd. Risken är att man överraskas och skär sig i fingret om man inte är försiktig.

Rotfrukter
Det tunna och vassa bladet fungerar utsökt för rotsaker. Potatis och palsternacka är inga som helst problem, men inte ens en morot som klövs på mitten, stående på skärbrädan, visade sig vara något problem. Detta är ett lätt sätt att se om bladet är för tjockt, vilket då spräcker moroten istället för att skära den. 

Örter
En kniv med för rak egg gör att man inte kan vagga den fram och tillbaka över örter, vilket i sin tur gör att detta moment blir till en uthållighetstävling. Vern Chopper är genomtänkt och rundad för att klara denna uppgift bra, men personligen hade jag gärna sett ett större gap när eggen vilar på ena sidan. Trots denna petitess så fungerar kniven väldigt bra i detta moment.

Materialval
Stålet i kniven är Tyskt 1.4116. Om du känner igen siffrorna som utgör detta stål så är det inte så konstigt. Du har troligen använt knivar med detta stål förr. Detta är nämligen det stål som återfinns i Victorinox Swiss Army knivarna, men även i en uppsjö av andra kock-knivar.

Varför detta stål är så omtyckt beror till stor del på att den innehåller stora mängder chromium, vilket gör det väldigt rost-trögt och enkelt att polera upp till en spegelblank yta och egg. Detta gör i sin tur att det är lätt att hålla god hygien när man använder kniven för matberedning, vilket är mycket viktigt.

Skärpa
En av dom största nackdelarna med att ha en tunn och fin egg är att den lättare slits när man använder kniven. Den levererades väldigt vass och har hållit sin skärpa bra, men om man använder denna kniv på frysta matvaror eller liknande så riskerar man att förstöra eggen väldigt snabbt.

Efter mitt standard-test så upptäcker jag att kniven blivit märkbart slöare än när jag började, vilket jag kan tillägga inte är ovanligt. Det märks dock att det inte rör sig om ett super-härdat VG10 stål, utan ett billigare och enklare stål.

Jag skulle nog säga att Vern Choppern är lite bättre än många knivar som jag testat dom senaste veckorna, men samtidigt så behöver den lite underhåll efter några timmars arbete. Detta gör att den dessvärre inte får ett topp-betyg i detta moment, men nära på.

Slipa
Den största fördelen med mjukare stål är att dom generellt sett är mycket enkla att hålla vassa. Dom kräver mer underhåll, men när det bara rör sig om några minuter stroppning så är det faktiskt inga nackdelar. Det som snabbt blir till ett irritationsmoment är om den inte håller skärpan alls, utan kräver ständigt underhåll.

Det Tyska 1.4116 stålet i Vern Chopper är riktigt trevligt att slipa och är enkelt att få ruskigt vasst. Samtidigt är det relativt bra på att hålla sin skärpa. En bra balans mellan två världar, helt enkelt.

Ergonomi
Vern Chopper är en nästan humoristiskt stor kniv, detta medför att den också väger rätt så mycket, 346 gram för att vara exakt. I och med att bladet tar upp den huvudsakliga delen av kniven så är balansen också väldigt lågt fram. Detta är normalt för ”cleaver-designen” och bidrar till att man lättare kan hacka saker med den, dock kan det vara lite tungt för handleden efter ett tag om man håller på med småsaker.

Handtaget är av trä och saknar någon form av mönster, vilket gör att den kan kännas glatt och lite osäker att hålla i. Detta är mer uppenbart om man använder vinylhandskar eller liknande. Jag hade gärna sett att den haft lite mer textur och grepp. Men i övrigt hittar jag ingenting att klaga på.

Ekonomi/Prisvärdhet
Vern Chopper kostar runt 500 kr, om du hittar den på rea. Vi pratar alltså inte om någon stor kostnad, men samtidigt är material och övrigt på denna kniv helt i linje med den prislappen. Du får inte mer än du betalar för, men samtidigt så blir du inte lurad om du får tag på kniven för detta pris, eller billigare.

Vern Chopper är en prisvärd kniv, men inte något direkt ”klipp”. Den är en brukskniv, vilket är uppenbart direkt när man tar ut den från förpackningen. Det är också precis sånt jag gillar, eftersom knivar ska användas, inte beundras på avstånd.

Slutord/Betyg
Om du hanterar mycket kött och grova rotfrukter så är Vern Chopper väldigt trevlig att använda. Den är konstruerad för precis sådana saker. Om du däremot gör mycket tekniska småsaker i din matlagning så skulle jag rekommendera någon smidigare kniv.

Den aspekt jag uppskattar mest på denna kniv är det spegelblanka bladet. Det är väldigt enkelt att se om kniven är ren eller om man missat något, samtidigt som fingeravtryck och annat direkt syns på bladet. Att hålla en god hygien i köket är ingen konst med denna kniv.

Jag är kanske lite jäv då jag romantiserat användningen av denna typ av kniv sedan jag varit liten. Allt från Franska super-kockar till Japanska mästare har svingat dessa blad sedan urminnes tider och med blixtrande hastighet. Det höga bladet gör att det är enkelt att hålla fingrarna i närheten, men samtidigt inte riskerar att skära sig lika mycket som med ett lägre blad.

Om man har rätt teknik så är det också enkelt att hacka upp exempelvis morötter samtidigt som allt fastnar på bladet. På detta sätt så kan man helt enkelt hacka och sedan föra ned allt i en gryta eller skål utan att behöva jaga bitar över hela skärbrädan. Man kan även använda kniven som en stekspade, för att skopa upp kött och liknande från en skärbräda och mycket annat.

Den sista fördelen med denna form av knivar är att dom saknar spets. Jag vet inte hur många gånger jag råkat sprätta upp en handske eller, som för drygt i månad sedan, snitta upp lillfingret, bara på grund av att man varit för nära spetsen. IMHO är det en onödig sak att ha på en kökskniv, då man väldigt sällan spetsar saker i köket. I alla fall är det så för mig.

Ha en riktigt trevlig dag så hörs vi snart igen.