Ätliga blommor

För länge sedan så började jag skriva ned ätbara blommor. Mest för att jag är intresserad av naturen och dess egna skafferi, men även för att potentiellt kunna lära mig att ta del av alla dom fantastiska fördelarna som växter erbjuder. Att det finns många ätbara växter och blommor är ingen överraskning för dom flesta, men samtidigt är det nog få som tar tillfället i akt och verkligen smakar sig fram genom vår Svenska flora. Här nedanför hittar du en lista på blommor och växter som är ätbara samt har jag kategoriserat in dom i hur dom generellt smakar. För vidare information om hur blommorna ser ut och hur du kan använda dessa rekommenderar jag Google.

Det som är svårast i naturen är att korrekt identifiera och klassificera blomman man just hittade. Listan här nedanför är egentligen bara för att visa hur många växter som faktiskt är ätbara samt ett förslag på vad man kan använda dessa till. Du ska heller inte blint lita på att jag verkligen har rätt i det jag skriver. Som sagt är jag novis på detta område, men har tänkt bli bättre. Listan kommer att uppdateras och mer information kommer att läggas upp så fort jag har tid över.

BLOMMIGA
Daglilja – mild, som dekoration, fylld, friterad
Dill – kronan som mild smaksättare
Doftpelargon – smaken varierar med doften, dekoration efterrätter och bakverk, socker
Fläder – saft, friterade klasar med smet, champagne
Fänkål – mild anissmak
Körsbär – dekoration efterrätter och bakverk, socker
Lavendel – i och på bakverk (skorpor kan rekommenderas), till vilt- och lammarinad
Ros – ju mer doft desto mer smak, kronbladen, saft, kanderad, dekoration, rosenvatten, sorbet, gelé
Syren – saft, dekoration sötsaker, kanderad, socker
Äpple – dekoration efterrätter och bakverk, socker. I Japan hyllar man körsbärsblomningen och använder dem i alla möjliga bakverk. Det går även att använda päron- och äppelblommor på samma sätt.

SÖTA OCH MILDA I SMAKEN
Anisisop – svag anissmak, te, toppa och dekorera efterrätter, sallad
Basilika – mild kryddsmak olika sorter har olika smak
Blomsterböna – mycket smakfulla, garnering i soppor och sallader
Blåklocka – dekoration efterrätter, sallad
Blåklint – smakar inte mycket men är dekorativ, till te
Citronverbena – svag citrussmak, te, toppa och dekorera efterrätter
Förgätmigej – te, dekoration efterrätter, drycker
Gurkört – endast kronbladen, dekoration efterrätter, isbitar, sillinläggning
Isop – te, is, dekoration, socker
Kamomill – te, smaksättare till sallad, ljust kött och fågel
Kaprifol – i botten av blomman är söt nektar, dekoration, sallad
Knöl– och sommarbegonia – ger lite syrlighet åt sallader
Kungsljus – kronbladen, te
Lind – te, mycket behaglig söt smak och doft
Luktärt – kanderas, till te, dekoration, bakverk, is, sirap och likör
Mynta – olika sorter har olika smak, te, dekoration, is
Nejlika – söt smak på blombladen, dekoration, i Chartreuse
Oregano – mild kryddsmak
Pensé och viol – dekoration efterrätter, kanderad, socker, sallader, is
Rosmarin – mild krydda
Rödklöver – te, i sallad, dekorera mat och efterrätter
Solros – unga blomknoppar ångas som kronärtskocka, blomblad strösslas råa som dekoration lite svagt bittra
Stockros – kanderad, smaksättare i sirap
Temynta – te, smakförhöjare i ris- och pastarätter
Timjan – mild krydda, olika sorter har olika smak
Tulpan – kronbladen smakar grönsallat
Tusensköna – knoppar och blomblad toppa sallad, soppor, smörgåspålägg
Zucchini och squash – fritera, steka, panera eller fylla (det är hanblommorna man skördar, ta bort pistill innan)

PEPPRIGA
Blomsterkrasse – lite rädissmak, i sallad, fyllda, knoppar till inläggning
Broccoli – milda och lite peppriga, fina förvällda och friterade
Gräslök och ramslök – mildare löksmak, toppa sallad, gratänger (efter ugnen), smaksätt smör, vinägrett, färskost
Raps – som smaksättare i sallad, omelett, paj
Ruccola – som smaksättare i sallad, omelett, paj
Rädisa – som smaksättare i sallad, omelett, paj
Senap – som smaksättare i sallad, omelett, paj Lejongap har ätliga blommor med fräck form och lite bitter smak.

BITTRA
Tagetes – i sallad, vinägerkrydda, kan smaka aningen bittert
Cikoria – te, kan användas som smaksättare
Fuchsia – milt bitter ger lite syrlighet, dekoration efterätter och sallad
Lejongap – milda till bittra, men fina att dekorera med
Maskros – krydda med blombladen i stuvningar, bröddeg, omelett, toppa sallad, dekorera pizza och paj, salt, smör, unga blomknoppar är mildare friteras och ångkokas
Prästkrage – blombladen till toppa sallad, i stuvningar, omeletter, blomknoppar som kapris
Ringblomma – milt bitter, te, blad till sallader, färgar ris
Röllika – te, kan användas som smaksättare
Solros – milt bitter, blomblad till sallader, toppa rätter

Har jag missat något? Du får gärna bidra med något genom att kontakta mig så lägger jag upp den i listan.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.