Min utrustning

En populär fråga jag får är ”vad har du för …”, vilket gav mig idén att göra denna sida. Här kommer du att få läsa mer om mina knivar, yxor, sågar och många andra saker. Dessutom kommer jag att göra recensioner och förklara varför jag valt just dessa.

Knivar och annat användbart
Dom flesta som gillar Bushcrafting kan inte begränsa sig till en enda kniv och jag är inget undantag. Jag bär alltid på mig minst två när jag är ute. Den ena kniven är för grov-arbete och att exempelvis klyva ved, medan den andra används till finare arbeten och mathantering. Dock föredrar jag även att ha med ett multiverktyg för att kunna utföra lite mer avancerade saker, som att såga, slipa och klippa på ett enkelt sätt.

Elden är viktig
Att ha möjlighet att göra upp eld under nästan alla förhållanden kan visa sig vara kritiskt för överlevnad, därför är det viktigt att prioritera olika möjligheter att på ett enkelt sätt göra upp eld. Jag bär alltid med mig minst eldstål, men även stormtändare och andra hjälpmedel är nära tillhands. Ett tips är att öva på att göra upp eld med olika hjälpmedel, till exempel eldstål, friktionseld och förstoringsglas (om vädret tillåter) så att du är förberedd om det skulle behövas.

Fällkniven F1dz Den fina kniven
Här är ett bra exempel på en kniv som klarar allt ute i vildmarken, men på grund av dess pris och relativt korta blad har jag valt att använda denna för fint arbete och matberedning. Den har dock inga problem som helst att klyva ved eller utföra betydligt mer krävande uppgifter om det skulle behövas.

Bladet på F1dz är tillverkat av CoS (Ett nyutvecklat höglegerat kobalt specialstål) som är både lätt att slipa till rakbladsvass och den håller skärpan riktigt bra. Bladet har en 60 HRC (Rockwell) i hårdhet, så det tar ett tag att slipa den perfekt.

Fällkniven A1 PRO – Hårdingen
Precis som ”lillebror” F1 så är A1 PRO en väldigt kapabel kniv. Priset på denna kniv är väldigt högt, men man måste samtidigt ha i åtanke att den är en väldigt genomtänkt och förfinad överlevnadskniv, en kniv som satte en ny standard för överlevnadsknivar när den presenterades. Denna kniv ersätter nedanstående Mora Garberg som min ”grovkniv”, men givetvis har bägge plats i min arsenal. =)

Det som gör A1 PRO till ett bättre alternativ än Mora Garberg för mig har med vikt och längd att göra. Garberg är lite för kort för att klara att klyva ved bra och väger lite för lite för att vara effektiv ”hackare”. Bladet på A1 PRO är tillverkat av Fällknivens numera välkända och specialhärdade CoS stål, vilket ger kniven en nästan oöverträffad förmåga att hålla skärpan samtidigt som den är väldigt enkel att vässa. Denna kniv är det livstids garanti på.

Morakniv Garberg Tactical (Stainless)Grovkniven med lite extra
Finns det något Moraknivarna är kända för så är det att vara billiga, tåliga och användbara. När man tittar på Garberg så är den fortfarande tålig och användbar, men den tappar dessvärre sin ”billig” stämpel. Dock gör den detta med all rätt. När man tar upp Garberg i handen så förstår man direkt att det inte rör sig om någon billig snickarkniv, utan en högkvalitativ Bushcraft/överlevnadskniv som, om någon annan hade tillverkat den, hade varit betydligt dyrare.

Bladet på Garberg är tillverkat av 14C28N och, om jag inte missförstått, så är detta den enda bladet som Morakniv tillverkat i detta stål. Fantastisk styrka, håller skärpan riktigt bra och är lätt att vässa. Dessutom har Garberg full tånge och tål att klubbas på.

Leatherman Charge Plus TTI Allsysslaren
När det gäller att vara mångsidig så är det inte många verktyg som slår Charge. Den kan allt och lite till, men samtidigt är den inte bäst på något område. Just denna modell har handtagssidor i titan och ett knivblad med CPM-S30V pulverstål. Denna sitter i sin egen ficka på bältet och är alltid med när den behövs.

Även mitt eldstål från Light My Fire får givetvis hänga med i packet, så att det finns ett lite enklare sätt att göra upp eld om det skulle behövas. Just denna är version 2 armé modellen med integrerad visselpipa.

Gränsfors Bruk Bushcraft Yxa
Att ha med en yxa i ryggsäcken är väldigt smart och med en bra slipning så kan man även använda denna yxa som ett substitut för en kniv. Denna yxa är modifierad och bytt handtag på, för att vara lite snyggare och mer funktionell.

Fördelen är att man kan fälla och klyva även tjockare träd på ett enkelt sätt. 

Just denna yxa har jag slipat ned handtaget på och behandlat med kokad linolja, för att få en riktigt tuff och hållbar yta. Jag har även slipat om eggen för att den ska skära in i trä bättre.

Fällkniven DC4 Fältvårdaren
Att kunna hålla sina knivar vassa är ett måste även ute i bushen. Att ha ett DC4 bryne med sig är inte bara en nödlösning, utan troligen det enda brynet du behöver.

Stormtändare – Genvägen
När det gäller stormtändare så brukar jag inte sätta någon speciell vikt vid dessa. Vissa köper en tändare från Primus eller annat känt märke för 300-500 kr, själv köpte jag denna för 29 kr och den fungerar precis lika bra, om inte bättre.

Fördelen med just denna modell, förutom priset, är att botten är genomskinlig. På detta sätt kan man enkelt se om det är dags att fylla på gas. Dom dubbla lågorna ger en temperatur på runt 3000 grader och räcker för att tända dom flesta brännbara material ute i naturen.

En annan fördel är att den har ett Zippo-liknande lock som fälls över brännarna och avtryckaren. Man behöver med andra ord inte vara orolig att den ligger och pyser ut gas som många andra dyrare märken om man bara kastar in den i ryggsäcken. Just denna stormtändare fanns i flera olika färger, men jag rekommenderar en neon-färg, om man skulle råka tappa den så blir den enklare att hitta.

SILKY Super Accel 21 – Smidig sågning
Detta är en rejäl och professionell SILKY-såg med gummiklätt aluminiumskaft. En hopfällbar proffssåg! Den korta längden när sågen är infälld gör att den får plats i benficka eller i ryggsäcken utan problem.

Med sina skarpa och vassa tänder är den väldigt effektiv så länge det inte är för grova stammar/grenar. SILKY- sågar är kända för att hålla högsta klass och Super Accel 21 är inget undantag. Låg vikt (ca 190 g), effektivitet och en bladlängd på 21 cm gör att den fått en given plats i min ryggsäck.

En intressant funktion är att man dessutom kan enkelt kan beställa reservblad och sedan byta dessa i fält, för den som vill ha en extra säkerhet eller planerar att vistas längre perioder ute i det vilda.