Min utrustning

En populär fråga jag får är ”vad har du för …”, vilket gav mig idén att göra denna sida. Här kommer du att få läsa mer om mina knivar, yxor, sågar och många andra saker. Dessutom kommer jag att göra recensioner och förklara varför jag valt just dessa.

Knivar och annat användbart
Dom flesta som gillar Bushcrafting kan inte begränsa sig till en enda kniv och jag är inget undantag. Jag bär alltid på mig minst två när jag är ute. Den ena kniven är för grov-arbete och att exempelvis klyva ved, medan den andra används till finare arbeten och mathantering. Dock föredrar jag även att ha med ett multiverktyg för att kunna utföra lite mer avancerade saker, som att såga, slipa och klippa på ett enkelt sätt.

Elden är viktig
Att ha möjlighet att göra upp eld under nästan alla förhållanden kan visa sig vara kritiskt för överlevnad, därför är det viktigt att prioritera olika möjligheter att på ett enkelt sätt göra upp eld. Jag bär alltid med mig minst eldstål, men även stormtändare och andra hjälpmedel är nära tillhands. Ett tips är att öva på att göra upp eld med olika hjälpmedel, till exempel eldstål, friktionseld och förstoringsglas (om vädret tillåter) så att du är förberedd om det skulle behövas.

Morakniv Kansbol Multi-mount Burnt Orange Survival Den mångsidiga kniven
Här är ett bra exempel på en kniv som klarar allt ute i vildmarken. Den har inga problem att klyva ved eller utföra betydligt mer krävande uppgifter om det skulle behövas, samtidigt som den är smidig nog att hänga i bältet och inte vara klumpig på något sätt. 

Bladet på kniven är tillverkat av Sandvik 12C27 som är både lätt att slipa till rakbladsvass och den håller dessutom skärpan riktigt bra.

Bark River Bravo EDC – Finkniven
Förutom att ha en rejäl kniv för tyngre uppgifter i skogen så är en mindre och tunnare kniv att föredra till mycket. En liten och smidig kniv brukar generellt vara betydligt enklare att hantera mat och andra fina uppgifter med. I mitt fall så är det en Bark River Bravo EDC i ELMAX stål som får hänga med.

Victorinox RangerGrip 79 – Multiverktyget
Det finns nog ingen produkt i världen som personifierar multiverktyg bättre än Victorinox. Det är smått fantastiskt att dom fått in så mycket verktyg på en så liten yta. RangerGrip tillhör den senaste generationen av 130 mm knivar från Victorinox och är mycket bättre anpassad för Bushcraft och uteliv än dom mindre 91 mm versionerna. Här har man bland annat utrustat kniven och den stora mejseln med låsning, så att man inte gör sig illa.

Victorinox RangerGrip 79 är ett nytillskott till min utrustning, men har snabbt hittat användningsområden där det helt enkelt inte finns några andra lösningar som är lika smidiga. Den kan såga och skära, den har pincett och tandpetare, mejslar, burköppnare och kapsylöppnare. Mer än så behövs sällan ute i skogen. Tack vare dom längre verktygen så fungerar RangerGrip bra även för större uppgifter.

Opinel No.18
Att ha med sig en rejäl fällbar såg är viktigt i skogen. Just denna är fantastiskt vass och kapar riktigt fint. En erfaren Bushcrafter använder denna typ av såg till väldigt många saker. Man kan bygga, tillreda och skapa smarta lösningar på det mesta. Då jag generellt inte bär yxa ute i skogen så är sågen ett viktigt komplement för att få till eld effektivt och enkelt. Jag använder alltid min ”grov-kniv” för att klyva veden efter jag kapat den i lämplig storlek.

Work Sharp Guided Field Sharpener Fältvårdaren
Att kunna hålla sina knivar vassa är ett måste även ute i bushen. Att ha ett bryne med sig är inte bara en nödlösning, utan en nödvändighet om du tänkt spendera längre tid från civilisationen.

Tändstål/EldstålNödlösningen
Att använda tändstål till alla eldar ute i skogen är inte speciellt bra. Det är dock väldigt viktigt att kunna använda eldstål om situationen kräver detta. Fördelen med just eldstål är att dom är vattentåliga, skadas inte av stötar eller kyla och är lätta att använda, med träning. Jag föredrar eldstål från Wildo, eftersom dessa konstant har producerat bra gnistor och dessutom kommer med en striker, så att man slipper använda sin kniv för att dra mot eldstålet.

Det finns två olika storlekar, där ena väger ca 15 gram och den andra 45 gram. En är tjockare och en är lite tunnare.

Handskar – Ett viktigt skydd, alltid!
Att ha ett par rejäla handskar med sig ut i skogen är en självklarhet för dom allra flesta, det finns ändå många som glömmer detta viktiga skydd. Att vara ute i vildmarken medför att hjälpen är långt ifrån om något går fel. En så enkel sak som att skära sig i handen är många gånger värre där. Skinnhandskar i bra kvalité ser till att när olyckan är framme så kanske det inte blir så farligt i slutänden.

Första hjälpen – Alltid till hands!
Att fara ut på äventyr utan att ha ett rejält första hjälpen kit är både oansvarigt och dumt. Jag ser alltid till att det finns möjlighet till första hjälpen när jag är ute i skogen, både för mig och för andra som kan skada sig. Det finns i min ringa mening inte någon anledning att INTE ha med denna livförsäkring. När olyckan är framme och något händer så kan det bli bråttom väldigt snabbt.

Stormtändare – Genvägen
När det gäller stormtändare så brukar jag inte sätta någon speciell vikt vid dessa. Jag har uppgraderat mig, efter flera år med billiga och enkla tändare, till en Soto Pocket Torch XT.

Fördelen med just denna modell, förutom priset, är att den är teleskopisk, samt att den har ett fönster på sidan så att man ser om det är dags att fylla på gas. Den räcker för att tända dom flesta brännbara material ute i naturen.

En annan fördel är att den har en låsning för avtryckaren. Man behöver med andra ord inte vara orolig att den ligger och pyser ut gas som många andra dyrare märken om man bara kastar in den i ryggsäcken.

Lundhags Gnaur 75 RL – Ryggsäcken som rymmer allt
Att få med sig allt man behöver är bland det viktigaste när man ger sig ut i skogen. Min Lundhags Gnaur 75 RL har tjänat mig väl under en lång tid. Den är otroligt bekväm och anpassningsbar, samtidigt som den har fickor och extrautrymmen överallt. Extra kläder, paracord, tarp, liggunderlag, första förband, verktyg, mat och annat användbart ryms utan problem.

iPhone 13 Pro – Räddaren i nöden
Att kunna kommunicera med omvärlden kan vara avgörande för ens överlevnad om något går fel ute i skogen. Min iPhone lämnar inte min sida, eftersom jag både kan använda telefonen för att sända min position och kontakta räddning om det skulle behövas. Att dessutom ha en telefon som håller sin laddning en lång tid gör att man inte behöver släpa omkring på batteripack och andra lösningar i onödan.