”Myggmedel för skogen?”

Charlotte har skickat in en läsarfråga om vilket myggmedel som är bäst i dom Norrländska skogarna. Det finns egentligen inget ”universalmedel” för mygg och insekter på mina breddgrader, men det finns förstås det som fungerar bättre och det som fungerar sämre.

MyggA Mosquito Stick
Ett myggmedel i ”stick”-format. Det vill säga, samma som en deodorant. Detta gör att man kan lägga på nytt skydd utan att behöva en spegel eller liknande tillbehör. Fungerar rätt så bra och är en klassiker bland många vandrare.

Djungelolja
Det jag växte upp med. Luktar rätt så mycket och om man sätter det i ansiktet så finns det en risk att man får en svett-droppe med myggmedel i ögat när man arbetar ute i skogen, vilket inte är så trevligt.

Beckolja
Den Norrländska skogsparfymen, som jag såg att den kunde kallas. Denna klassiker har använts i många år som skydd för läder och motande av insekter. Luktar kraftigt av tjära och är på visst sätt ett riktigt multi-verktyg för skogsmänniskor, både nu och då. Om man är villig att lukta som en nytjärad båt hela dagen så är Beckolja ett bra alternativ. Den klassiska Beckoljan har dock slutat säljas och dom enda nya versionerna som finns säljs av Wilma.

Sjö & Hav – Mygg och fästingspray
Ett myggmedel som jag inte testat själv, men hört många prata om, är Sjö & Hav Mygg och Fästing Spray. Den säljs av bland annat Outnorth. Fördelen är att det är ett giftfritt myggmedel som är anpassat för såväl barn som vuxna. Den innehåller Citroneucalyptus, är biologiskt nedbrytbar, ger inte fläckar på kläder (vilket gör att man kan spraya kläderna istället för huden). Flera som testat produkten i bland annat Sarek Nationalpark (vansinnigt mycket mygg) säger att den fungerar riktigt bra.

Jag ska faktiskt ta och köpa en för att testa själv, eftersom jag föredrar naturliga skydd istället för DEET gifter på huden. Jag får återkomma efter att jag testat produkten ett tag helt enkelt.

Super-myggmedel-a-la-Bushcrafter
Om man vill få det absolut effektivaste myggmedlet så bör man tillverka det själv. Genom att kombinera 50% Beckolja med 50% Djungelolja så får man ett skydd som troligen är oöverträffat av andra myggmedel. Man luktar tjära, får man det i ögonen så svider det som tusan, den missfärgar kläder och till viss del även huden, men den är effektiv. Allt är en kompromiss, helt enkelt.

Kontentan och slutligen
Det finns mängder av myggmedel. Dom flesta är anpassade för områden med små till medelstora koncentrationer av mygg. Ovan polcirkeln är dom dock stora och elaka som tusan. Att vandra i ett område som Sarek utan myggmedel kan vara direkt farligt, eftersom kroppen kan hamna i chock av alla stick från myggor. Detta sätter också högre krav på skydd från dessa ”smådjävlar”, vilket jag anser att ovanstående rekommendationer gör. Sjö & Hav har jag aldrig testat, så det ska jag göra, men dom övriga jag skrev om är beprövade och fungerar bra.

Även med myggmedel är man dock inte 100% skyddad, men dom värsta myggområdena känns i alla fall bättre.

Ha en bra dag och jag hoppas att mina tips hjälper.