”Hur rengör man kaffepannan?”

En intressant fråga som jag fått in är hur man rengör sin kaffepanna efter en dagstur i skogen. Jag har sett exempel på kaffepannor som är mer svarta än natten, vilket har två distinkta nackdelar. Sotet som täcker kaffepannan isolerar faktiskt, vilket i sin tur gör att det går långsammare att koka kaffe. Den andra nackdelen är förstås att allt du har din kaffepanna i närheten av blir sotigt och smutsigt.

Min lösning på detta är att rengöra kaffepannan varje gång jag varit ute. Vilket betyder att använda Svinto-stålull. Detta tar bort allt sot på ett enkelt sätt. Om jag däremot är ute i skogen flera dagar så brukar jag använda aska och lite vatten för att rengöra bort sotet från pannan, vilket fungerar väldigt bra. Detta blir förstås lite ”grisigare”, men för att säkra en optimal funktion av kaffepannan så är det nödvändigt.

Att ta bort sotet redan ute i fält gör förstås att man inte behöver vara orolig att smutsa ned övriga saker i väskan, men jag brukar ändå ta med mig en papp-påse eller jutesäck för att kunna lägga kaffepannan och andra sotiga saker i om jag vill vänta med att rengöra tills jag kommer hem.

En annan fråga som också ställdes var vilken typ av kaffepanna man ska satsa på för skogslivet, vilket givetvis är en kaffepanna i rostfritt stål. Köp inga kaffepannor i aluminium, helst om du ska göra kaffe på öppen eld. Använd en giftfri istället.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

Ett svar till ””Hur rengör man kaffepannan?””

  1. …ytterligare ett tips som jag inte tänkte på att skriva är att man kokar sitt kaffe på en glödbädd istället för att använda öppen låga. På detta sätt så sotas inte kaffepannan ned lika mycket, även om det tar lite längre tid att få kaffet varmt.