pexels-photo-699122.jpeg

”Förstör trådlös laddning min iPhone?”

Anna har skickat in en fråga rörande iPhone 13 Pro och om den trådlösa laddningen (Magsafe) skadar hennes telefon. Främst tycker hon att det är oroväckande att den blir så varm vid laddning. Låt oss klarlägga vissa saker och titta närmare på trådlös laddning.

Värme är dåligt
Först och främst så måste jag påpeka att värme är dåligt för batterier i en mobiltelefon, oavsett tillverkare. Det finns förstås gränser där skadan på batteriet blir uppenbart stora och där dom knappast märks. Vad dessa gränser är vet jag inte och beror troligen på hur batteriet är uppbyggt från början.

Varför blir det varmt?
Det är normalt att en mobiltelefon blir varm när den laddas trådlöst, och det finns flera faktorer som kan bidra till detta fenomen. Trådlös laddning innebär överföring av elektrisk energi från en laddnings-platta (Magsafe, i detta fall) till telefonen genom elektromagnetiska fält. Under denna process omvandlas en del av den elektriska energin till värme. Ju högre laddningshastighet, desto mer energi överförs och desto varmare kan enheten bli. En del av den trådlösa energiöverföringen går förlorad som värme i både laddningsstationen och telefonen.

Utöver detta så genererar batteriet själv värme när det laddas. Li-ion-batterier (litiumjon-batterier) genererar värme när de laddas, oavsett hur dom laddas. Höga laddningshastigheter ökar detta fenomen markant.

Värme är normalt, men det har sina gränser
Det är viktigt att notera att medan viss värmeutveckling är normal, bör din telefon inte bli så varm att den känns obehaglig att röra vid eller använda. Om din telefon blir ovanligt varm vid trådlös laddning och detta fortsätter över lång tid, kan det vara en bra idé att undersöka om det finns några problem med laddningsstationen, laddningskablarna, eller själva telefonen.

Om du är orolig för överhettning eller om din telefon blir extremt varm, bör du kontakta Apples kundsupport eller besöka en auktoriserad serviceverkstad för att få din telefon undersökt. Lukter och andra varningstecken under laddning skall tas på allvar och inte ignoreras.

Hur löser man detta?
Det finns egentligen inget konkret sätt att undvika värmen på en telefon som laddas trådlöst, men det finns saker som kan mildra effekten. Om din telefon är innesluten i ett tätt skal eller fodral kan värme ha svårare att dissiperas, vilket kan leda till en ökad temperatur i telefonen. Det kan vara en idé att ta bort skalet och prova ladda utan. Om den blir kallare så har du hittat din lösning.

Du kan även vara uppmärksam på olika externa faktorer som kan påverka värmeutvecklingen i telefonen.

  • Använd inte telefonen vid laddning, låt den ligga och ”vila”
  • Se till att telefonen inte ligger i solsken
  • Placera telefonen på ett svalt ställe
  • Ladda utan skal eller med ett tunt skal för att inte öka avståndet mellan plattan och telefonen

Slutligen
På frågan ”skadar trådlös laddning min telefon” så är svaret ”ja. Det gör det”. Vanlig laddning skadar för övrigt också telefonen, men inte i samma takt. I övrigt så rekommenderar jag att man laddar sin telefon via kabel istället för trådlöst. Detta är extra rekommenderat om du behåller dina telefoner i flera år, eftersom du då får mindre ”slitage” på batteriet och säkerställer att du har bra batteritid betydligt längre.

För övrigt är laddning med kabel snabbare och mer energi-effektivt, vilket så klart slutligen är bra för vår miljö och din plånbok. =)

Hoppas att något av dessa saker hjälper dig med dina funderingar. Om inte så är det bara att återkomma.

Ha en bra dag.