Test: Casström Lars Fält

Att äntligen få testa knivarna från Casström är inget mindre än en upplevelse för min del. Efter att ha läst och hört så mycket, så är det äntligen min tur att testa dessa knivar för just mina ändamål.

Första kniven från Casström som blir granskad är Lars Fält Kniven. Den stora överlevnads/bushcrafting kniven.

Alla testmoment
För att kunna göra jämförelser med andra knivar så ”standardiseras” mina tester. Detta medför att alla knivar kommer att få samma behandling och genomgår samma moment, för att kunna betygsättas och jämföras med varandra. Nedan ser du alla moment.

Vedklyvning – Hur väl fungerar knivarna att klyva ved med?
Huggning – Går det att hugga ned något med knivarna?
Tälja – Grillpinnar, vandringsstavar och pinnar för tarp tillverkades.
Matberedning – Skära upp bland annat kött, grönsaker och frukt.
Göra upp eld – Fjäderstickor och eldstål, hur bra fungerar det?
Skärpa – Hur vass är den efter alla moment?
Slipa – Hur enkel är den att slipa?
Ergonomi – Hur smidig är den att ha på sig?
Ekonomi/Prisvärdhet – Är den värd pengarna?

Betygsättning
Alla knivar jag testar bedöms på en skala från 1 till 10 beroende på hur väl dom klarar uppgiften. Ju högre poäng, desto bättre fungerar dom. I slutet dras ett genomsnitt och det blir slutpoängen för knivarna. På detta sätt får en kniv som är dålig på ett moment lika stor chans som alla andra att hamna i topp i slutänden. I Bushcrafting så gäller det att vara flexibel och anpassningsbar, något ens kniv också måste vara.

Material
Casström Lars Fält kniven är tillverkad av masurbjörk och K720 verktygsstål från Svenska Böhler. Detta är ett både hårt och relativt lättslipat kolstål, men introducerar rost i ekvationen. Kniven har en bladlängd på 11.5 cm och en totallängd på 23 cm, vilket gör den till den längsta av dom fyra modellerna jag ska testa. Bredden på bladet är 2.9 cm och tjockleken ungefär 3.5 mm med skandinavisk slipning.

Handtaget är i masurbjörk med svarta liners (mellanlägg), vilket förbättrar hållbarheten vid exempelvis klyvning av ved. Slidan är tillverkad i tjockt vegetabilisk garvat läder, vilket bidrar till en bättre miljö jämfört med chrome-garvningen som många andra tillverkare har.

Moment 1 – Vedklyvning
Lars Fält kniven är den som är bäst anpassad av dom fyra modellerna från Casström att utföra denna uppgift. Jag har ännu begränsad erfarenhet av denna kniv just när det gäller vedklyvning, men jag känner att jag ändå kan ge ett högt betyg utan att överdriva. Den skandinaviska slipningen och bladet på nästan 12 cm gör att bladet går lätt in i trä och klyvs lika enkelt. Jag tvekar på att ge mig på dom allra kvistiga och vridnaste klabbarna med Lars Fält kniven, då jag ännu är lite osäker på var gränsen går mellan ”misshandel” och ”användning som avsett”. Dock har jag inte upptäckt några som helst tecken på att den vill kasta in handduken, vilket är ett tecken gott som något.

Moment 2 – Huggning
Att hugga tjockare grenar och annat är ett vanligt förekommande moment. Vissa föredrar att släpa med sig en yxa, som förvisso är effektivare på just detta moment, men det enklaste är ändå att använda sin kniv, om det går. Lars Fält kniven är ingen ”huggare”, då varken vikten på 175 gram och längden på 23 cm medför någon som helst fördel. Den levereras rakbladsvass och har skandinavisk slipning, så det går att hugga med Lars Fält kniven, men detta är inte ett av dess starkaste moment.

Moment 3 – Tälja
När det gäller att tälja så är Lars Fält kniven väldigt trevlig. Handtaget är utformat så att man bekvämt kan hålla kniven i alla vädersträck utan att det gör ont. Dessutom är handtaget inte så tjockt, utan känns väldigt väl anpassad för mina händer. Äntligen har jag hittat en kniv som har bekämare handtag än Fällkniven F1 för just detta moment. Den är vass och hanterbar och saknar inte bett i eggen vid täljning. Väldigt mycket av känslan mellan eggen och träet återfinns i denna kniv, vilket gör att man enkelt kan göra väldigt fina snitt. Väldigt bra och bekväm kniv.

Moment 4 – Matberedning
Som vanligt så tog jag mig an kniven även i köket hemma. Här fick den genomgå samma uppgifter som övriga knivar jag testat. Här känns, till skillnad från förra momentet, Lars Fält kniven klumpig och lite svårhanterlig. Jag försökte hacka upp en lök och några tomater, men slutresultatet hade nog inte imponerat många kockar i världen. Med det sagt så är det inte en hemsk upplevelse, utan bara ett klumpigare och mer svårhanterligt moment för kniven.

Moment 5 – Göra upp eld
Ryggen på Lars Fält kniven är inte speciellt vass och definitivt inte så vass som jag hade önskat. Detta tror jag har med att man inte ska göra illa sig när man täljer och kanske behöver sätta tummen mot kniv-ryggen för att få ökad häveffekt. Trots att ryggen inte är speciellt vass så fungerar den rätt okej att skrapa trä och eldstål med, vilket är två saker jag testar i detta moment. Att göra fjäderstickor var dock optimalt och gör att den får ett pluspoäng. Detta gör att Lars Fält kniven totalt sett är riktigt bra inom detta moment.

Moment 6 – Skärpa
När det gäller att behålla sin skärpa finns inga som helst tecken på skador på eggen. Jag har inte haft någon tidigare erfarenhet av K720 stål, men baserat på denna kniv så måste jag säga att jag är imponerad. Jag älskar skandinavisk slipning vid täljning och andra jobb som kräver bett och kontroll av eggen, vilket Lars Fält kniven levererar bägge av. Här kammar kniven in nästan perfekt resultat.

Moment 7 –  Slipa
Att slipa en ”scandi-grind” är bland det enklaste man kan ge sig in på, oavsett om man är amatör eller proffs. Casström har ingen sekundär egg som man behöver ta hänsyn till vid slipning (till skillnad från många Morakniv-knivar), vilket gör detta moment ännu enklare och roligare att utföra. Tyvärr har jag inte haft något som helst behov att slipa någon Casström kniv ännu, vilket gör att jag preliminärt ger ett bra betyg och återkommer när jag fått egen erfarenhet.

Moment 8 – Ergonomi
Lars Fält kniven ser ut som en ”designerkniv” med sitt handtag i vacker masurbjörk, men den presterar som en riktig arbetshäst och tål att användas. Handtagets utformning är väldigt bra och kniven ligger fantastiskt i handen. Det finns inga tecken på ”hot spots” eller andra problem.

Den är väldigt väl balanserad och har jämvikt vid pekfingret strax innan eggen. Eftersom kniven har egg ända fram till handtaget så finns heller ingen anledning att flytta fram greppet för att få bättre kontroll.

Kort och gott kan man säga att Lars Fält kniven är väldigt genomtänkt och väl anpassad för bushcrafting. Men jag skulle nog inte använda den som en överlevnadskniv annat än i absolut nödfall, även om den troligen skulle hålla för den behandlingen.

Ergonomin är väldigt bra och ger Lars Fält kniven ett högt betyg.

Moment 9 – Ekonomi/Prisvärdhet
Det är inte alltid lätt att sätta ett betyg på hur prisvärd en kniv är, men när det gäller knivarna från Casström så är det enklare än normalt. Dessa knivar är faktiskt väldigt prisvärda och har en finish som man inte förväntar sig på en kniv i denna prisklass.

Den är väldigt snygg, vass och väl utformad. Den har ett stål som är både beprövat och erkänt tufft och Svensktillverkat. Den är dessutom designad av en av världens främsta överlevnadsexperter, Lars Fält.

För mig som håller på med knivar så pass mycket så är detta en ekvation som inte går ihop. Lars Fält kniven kostar nämligen bara 1.495 kr (casstrom.se) och kommer med väldigt bra garanti.

Slutord och betyg
Till skillnad från andra knivar som jag testat så kräver denna kniv faktiskt omvårdnad. Varken blad, handtag eller slida är väderbeständiga. Detta kan man tycka är konstigt ut perspektivet ”överlevnadskniv”, men jag skyller på att bushcrafting-generna har fått ta över totalt när det gäller design och materialval. Jag skulle inte benämna Lars Fält kniven för en ”överlevnadskniv” just på grund av ovanstående orsaker.

Att kniven kräver en skvätt olivolja på bladet och linolja på handtaget med jämna mellanrum för att må gott är ett moment som jag faktiskt inte har något emot. Detta är nämligen en kniv som är värd att ”skämma bort” och gulla lite extra med. Situationen hade varit annorlunda om det hade rört sig om en sämre kniv, då hade jag inte accepterat dessa saker alls.

Det vackra masurbjörk handtaget kanske inte är det mest praktiska, men å andra sidan är det otroligt vackert att titta på och känns fantastiskt bra i handen.

Slidan är tillverkad av tjockt läder och verkar stå upp för väder och vind betydligt bättre än slidan på Benchmade Bushcrafter, vilket gör att jag faktiskt accepterar det valet från Casström/Lars Fält. Jag kommer att ta väldigt lite hänsyn till att kniven inte är anpassad för extremt väder och kommer nog att få rätt på om den håller eller ej efter några månader. Dock kommer jag aldrig att misshandla kniven med avsikt.


Kommentarer

4 svar till ”Test: Casström Lars Fält”

  1. Sansad klok test och bra bedömningar. Den tick mig att fatta mitt beslut.

  2. Profilbild för Alexander Moberg
    Alexander Moberg

    Vad är det exakt som gör att den inte passar som överlevnadskniv?

  3. Profilbild för Alexander Moberg
    Alexander Moberg

    Fortsättning på förra frågan ang varför du inte anser att detta är en överlevnadskniv!

    Är det ingen bra överlevnadskniv för att den är ”dyr” och ”ömtålig” ?

    Eller håller den helt enkelt inte, utan gör sönder eller vad syftar du på mer exakt?

    Gör jag ett dåligt köp om jag vill ha denna som överlevnadskniv?

    Tack

    1. Hej Alexander. Ursäkta det långsamma svaret, jag är lite ute på semester och har inte haft tid att kolla bloggen på ett tag. Det som främst gör Lars Fält kniven till en dålig överlevnadskniv beror på materialvalet mer än hållbarheten. Den är inte rostfri, vilket gör att den kräver underhåll i fält. Den är heller inte tålig mot element, som vatten, smuts och oljor. Detta gör att den lätt blir missfärgad och ”ohygienisk” om man inte tar hand om kniven.

      Med det sagt så är det en utsökt bushcraft-kniv med rätt egg och material för att vara lätt att slipa och underhålla i fält. Om vi pratar ren ”överlevnadskniv” så bör du nog titta närmare på Fällkniven och dylikt.

      Jag vill slutligen säga att du knappast gör ett dåligt köp. Lars Fält kniven är en fantastisk kniv och troligen så behöver du inte använda dig av ”överlevnads”-aspekten allt för mycket. Den är perfekt som skogskniv och är väldigt kompetent om man gillar skogslivet.