Test: Casström Swedish Forest Knife No.10

Då var det äntligen dags för den andra kniven från Casström, Swedish Forest Knife No.10. Detta är den första kniven från Casström som jag testat där jag själv fått välja material.

Alla testmoment
För att kunna göra jämförelser med andra knivar så ”standardiseras” mina tester. Detta medför att alla knivar kommer att få samma behandling och genomgår samma moment, för att kunna betygsättas och jämföras med varandra. Nedan ser du alla moment.

Vedklyvning – Hur väl fungerar knivarna att klyva ved med?
Huggning – Går det att hugga ned något med knivarna?
Tälja – Grillpinnar, vandringsstavar och pinnar för tarp tillverkades.
Matberedning – Skära upp bland annat kött, grönsaker och frukt.
Göra upp eld – Fjäderstickor och eldstål, hur bra fungerar det?
Skärpa – Hur vass är den efter alla moment?
Slipa – Hur enkel är den att slipa?
Ergonomi – Hur smidig är den att ha på sig?
Ekonomi/Prisvärdhet – Är den värd pengarna?

Betygsättning
Alla knivar jag testar bedöms på en skala från 1 till 10 beroende på hur väl dom klarar uppgiften. Ju högre poäng, desto bättre fungerar dom. I slutet dras ett genomsnitt och det blir slutpoängen för knivarna. På detta sätt får en kniv som är dålig på ett moment lika stor chans som alla andra att hamna i topp i slutänden. I Bushcrafting så gäller det att vara flexibel och anpassningsbar, något ens kniv också måste vara.

Material
Som sagt så finns det olika material och stål i Swedish Forest Knife. Detta gör att du själv har möjlighet att få den anpassad precis som du vill ha den. Jag valde masurbjörk i handtaget och svarta liners, men istället för K720 verktygsstål så valde jag 14C28N rostfritt stål från Sandvik. Detta är ett både hårt och relativt lättslipat rostfritt special knivstål.

Kniven har en bladlängd på ca 10.5 cm och en totallängd på 22 cm, vilket gör den till den näst längsta av dom fyra modellerna jag ska testa. Bredden på bladet är 2.7 cm, tjockleken ungefär 4 mm och även här återfinns skandinavisk slipning. SFK No.10 går att få med ”flat-grind” om man så önskar.

Slidan är tillverkad i 3 mm vegetabilisk garvat nötläder, vilket bidrar till en bättre miljö jämfört med chrome-garvat läder som många andra tillverkare har.

Moment 1 – Vedklyvning
SFK är ett mellanting från Lars Fält och Woodsman. Den har ett kortare blad än Lars Fält kniven men med så små marginaler att det inte gör någon stor skillnad. Den skandinaviska slipningen och bladet på 10,5 cm gör att bladet går lätt in i trä och klyvs lika enkelt. Även här tvekar jag att ge mig på dom allra kvistiga och vridnaste klabbarna, eftersom jag ännu är lite osäker på var gränsen går mellan ”misshandel” och ”användning som avsett”.

Moment 2 – Huggning
Att hugga tjockare grenar och annat är ett vanligt förekommande moment. Vissa föredrar att släpa med sig en yxa, som förvisso är effektivare på just detta moment, men det enklaste är ändå att använda sin kniv. Swedish Forest Knife No.10 är definitivt ingen ”huggare”. Den levereras rakbladsvass och har skandinavisk slipning, så det går att hugga med den, men detta är inte ett av dess starkaste moment.

Moment 3 – Tälja
Swedish Forest Knife No.10 är väldigt väl anpassad för att tälja med. Den är förvånansvärt olik Lars Fält kniven, eftersom denna har extremt mycket bett i träet. Om man inte är försiktig så gräver den sig in långt i pinnar och annat man täljer på. Handtaget är tunnare än på Lars Fält kniven, men ligger ändå väldigt bra i min hand, eftersom den har en svag böj på slutet av skaftet. Denna böj gör att man med fördel håller kniven snett framåt, utan att för den delen behöva böja handleden speciellt mycket. Det är svårt att beskriva känslan, men den är väldigt annorlunda jämfört med just Lars Fält kniven. Vid grepp som medför att eggen riktas mot kroppen så känns den inte riktigt lika bra att hålla i, men den är vass, hanterbar och har extremt bett i eggen vid täljning. Väldigt mycket av känslan mellan eggen och träet återfinns även i denna kniv, vilket gör att man enkelt kan göra väldigt fina snitt. Väldigt bra och bekväm kniv.

Moment 4 – Matberedning
Som vanligt så tog jag mig an kniven även i köket hemma. Till skillnad från Lars Fält Kniven så känns Swedish Forest Knife No.10 lite bättre vid matberedning. Jag hackade upp lite morötter, lök och provade även att skala frukt med kniven, något som fungerade bra. Men likt många andra bushcrafting knivar så är nog en kockkniv att föredra.

Moment 5 – Göra upp eld
Ryggen på SFK är inte så vass och fungerar bara hjäpligt att skrapa trä och eldstål med. Att göra fjäderstickor var dock optimalt och gör att den får ett pluspoäng. Detta gör att SFK inte riktigt är i klass med Morakniv Garberg, men något som går att ordna i efterhand för den händige.

Moment 6 – Skärpa
När det gäller att behålla sin skärpa finns inga som helst tecken på skador på eggen, vilket hade varit en dealbreaker. Trots att jag tror att Sandviks rostfria stål inte tål samma tuffa behandling som Böhler K720 stålet, så håller den skärpan riktigt bra och är rosttrögt, vilket ger en extra poäng. Jag känner att jag behöver mer erfarenhet rörande 14C28N stålet, men ger ändå en bra preliminärt betyg.

Moment 7 –  Slipa
Att slipa en ”scandi-grind” är bland det enklaste man kan ge sig in på, oavsett om man är amatör eller proffs. Casström har ingen sekundär egg som man behöver ta hänsyn till vid slipning (till skillnad från många Morakniv-knivar), vilket gör detta moment ännu enklare och roligare att utföra. Tyvärr har jag inte haft något som helst behov att slipa någon Casström kniv ännu, vilket gör att jag preliminärt ger högt betyg och återkommer när jag fått egen erfarenhet.

Moment 8 – Ergonomi
Swedish Forest Knife No.10 är fantastiskt trevlig att hålla i, men det är den inte för alla. Ungefär 3 av 10 som provar kniven uppger att den inte känns trevlig att hålla i på grund av dess svängda design. För mig personligen fungerar den riktigt bra och erbjuder ett säkert grepp utan några som helst ”hot spots”. Det enda jag kan klaga på är att vid så kallad reverserat grepp, med eggen mot kroppen, så känns handtaget inte lika bekämt att hålla i som andra knivar med rakare design.

Även min SFK ser ut som en ”designerkniv” med sitt handtag i vacker masurbjörk, men den presterar riktigt bra och tål verkligen att användas.

Kniven är väl balanserad och har jämvikt strax bakom pekfingret. Orsaken till att jämnvikten inte är direkt på pekfingret kniven beror troligen på materialvalet i handtaget vilket påverkar denna faktor. Även denna har egg ända fram till handtaget så finns ingen anledning att flytta fram greppet för att få bättre kontroll.

Swedish Forest Knife No.10 är väldigt genomtänkt och väl anpassad för allt som skogslivet har att erbjuda.

Moment 9 – Ekonomi/Prisvärdhet
Det är inte alltid lätt att sätta ett betyg på hur prisvärd en kniv är, men när det gäller knivarna från Casström så är det enklare än normalt. Dessa knivar är faktiskt väldigt prisvärda och har en finish som man inte förväntar sig på en kniv i denna prisklass.

Den är väldigt snygg, vass och väl utformad. Den har ett stål som är beprövat, erkänt tufft, rostfritt och Svensktillverkat.

Min version, i masurbjörk och rostfritt stål kostar 1.295 kr (casstrom.se) och har även den en väldigt bra garanti.

Väldigt prisvärd kniv som går att specialanpassa, vilket gör den ännu mer prisvärd!

Slutord och betyg
Swedish Forest Knife No.10 är en väldigt väl designad kniv från David på Casström AB. Att ha ett svängt handtag på kniven är kanske inte för alla, men jag gillar det skarpt. Den ligger riktigt trevligt i handen och fungerar även bra i alla vädersträck, utan att kännas konstig.

Möjligheten att anpassa sin kniv med olika material i skaft, stål och även vilken typ av slipning kniven ska ha är väldigt trevligt. Jag ska faktiskt beställa (minst) en till SFK inom kort och prova dom olika varianterna, för att hitta en som passar mig perfekt.

Trots att knivens blad är i rostfritt stål och inte kräver speciellt mycket omvårdnad så var mitt val att ha masurbjörk i handtaget kanske en miss. Denna kräver lite mer vård och linolja för att klara dom hårdaste klimaten.

Slidan är tillverkad av tjockt läder och verkar stå upp för väder och vind betydligt bättre än slidan på Benchmade Bushcrafter, vilket gör att jag faktiskt accepterar det valet från David/Casström. Även här kommer jag aldrig att misshandla kniven med avsikt, men den kommer att få bekänna färg allt eftersom tiden går, vilket jag tror att den klarar med bravur.