Läsarfrågor: Casström

Mikael frågar: Hej Urban. Jag har några frågor rörande Casströms knivar som du för närvarande testar. Var är dom billigast att köpa? Hur rostbenäget är O2 stålet (K720)? Kommer du att göra ”förstörelse test” på knivarna? Är du sponsrad av Casström att göra dessa test? Vilket stål föredrar du i Casströms knivar?

Svar: Hej Mikael. Det var en ordentlig hög med frågor. =)

Låt oss börja med var dom är billigast att köpa. Det enklaste är att använda Prisjakt.nu och leta efter den modell du vill ha. Här hittar du dessutom rabatterade priser som kanske inte fanns när jag skrev detta svar.

Gällande Böhler K720 stålet så är det ganska rostbenäget. Till den grad att om du rengör bladet med diskmedel och lämnar den avtorkad ett tag så börjar den ändra färg. Den kräver underhåll för att behålla sin fina yta, vilket är något man måste vara beredd på att göra.

Gällande förstörelsetest så har jag redan tidigare gjort klart att detta inte är något jag håller på med. Det finns ingen mening med att slå sönder en kniv, eftersom ingen kniv i världen är tillverkad för att utstå den behandlingen. Svaret är alltså nej.

Angående om jag är sponsrad av Casström så är svaret ”nej”.

Det stål jag föredrar i Casströms knivar är för närvarande 14C28N, eftersom det är rostfritt. Jag har inget emot att gulla med mina knivar, men om det krävs hela tiden så blir man till slut less och väljer en annan kniv istället.

Hoppas att detta besvarade dina funderingar, annars är du välkommen att höra av dig igen eller kommentera.