Alla Casström till test!

Jag kom precis hem efter att ha besökt Casström i Lycksele, där fick jag en guidad tur av självaste David Cassini Bäckström, ägaren och grundaren av Casström AB.

Vi gick igenom några av hans mest omtalade produkter och pratade givetvis nästan uteslutande om knivar i alla dess former. David var både trevlig och kunnig inom allt som rör knivtillverkning och material, vilket i sin tur gjorde att jag fick lära mig mycket.

Det som var mest intressant, för mig, var dom olika processerna i tillverkningen av hans egna knivar. Han visade hur tillverkning av stabiliserat trä, samt färgning av olika naturmaterial fungerar. Han bidrog med massor av nyttiga tips och gjorde att jag snabbt insåg att detta var någon som visste vad han pratade om.

David är helt enkelt en passionerad tillverkare som lyssnar på kunder och vänder sig till massiva kunskapskällor, som Lars Fält, Alan Wood och Roger Harrington för att utforma sina knivar på bästa sätt.

Då mitt syfte med besöket var att få ett ansikte på mannen bakom några av dom hetaste knivarna inom Svensk bushcrafting så blev det också hans knivar som hamnade i fokus när vi pratade, trots att han faktiskt saluför många andra märken på sin webbshop.

Bakgrunden till dom olika modellerna och tankesättet runt hur dom blev till gjorde mig om möjligt än mer intresserad och taggad att äntligen få prova dom. Till en början så var det tänkt att jag skulle testa Lars Fält kniven och Swedish Forest Knife No.10, men jag kunde inte hålla mig från att ta del av alla modeller, jag ville helt enkelt ha hela upplevelsen och inte bara ett axplock.

Kort och gott så har jag nu fyra knivar att testa istället för två som ursprungligen var tänkt, men det är bara trevligt.

Från topp till botten: Lars Fält Kniven, Swedish Forest Knife No.10, Woodsman och Safari.

Lars Fält Kniven
Det finns inte många personer i världen som kan kalla sig expert på överlevnad i samma kaliber som just Lars Fält. Han är nämligen en levande legend inom överlevnad/bushcrafting och har hunnit skriva en mängd böcker i ämnet.

Han grundade Försvarets Överlevnadsskola och var dess chef under många år. Förutom erfarenhet som utbildare inom svenska försvaret är han är även utbildad överlevnadsinstruktör vid engelska SAS och amerikanska Special Forces, samt har deltagit som instruktör vid olika utländska förband från arktiska Canada till ökenområden i Australien.

Att han satt sitt namn på denna kniv är ingen slump, då den representerar en väldigt väl anpassad kniv för både bushcrafting och överlevnad. Med Böhler K720 kolstålsblad, full tånge, äkta Scandi slipning och handtag i masurbjörk så är den inte bara som en Morakniv på steroider, utan är väldigt vacker att titta på. Detta är den största kniven som Casström erbjuder (i skrivande stund), men den är väl avvägd och presterar fantastiskt bra.

Detta blir troligen den första kniven som jag kommer att testa ordentligt och skriva om från Casström.

Swedish Forest Knife No.10
SFK är en kraftig full-tångekniv som är byggd för mångsidig användning i jakt, bushcraft och allmänt bruk i skogen. Det är en mycket robust kniv och passar lika bra att flå en älg som att snida ett träföremål eller klyva mindre vedträn. Min specifika version är tillverkad av 14C28N, som är ett speciellt rosttrögt knivstål från Sandvik.

Precis som med Lars Fält Kniven så är Swedish Forest Knife No.10 fantastiskt välgjord. Denna modell har något mindre, men tjockare, blad och smalare handtag, dessutom är den formad lite annorlunda. Just formen gör att ungefär 70% som håller i den genast blir kär, medan 30% tycker den ligger konstigt i handen. Personligen har jag rätt stora händer och kniven känns aningen liten i vissa grepp, men passar ganska perfekt för mig ändå. Det är väldigt svårt att inte falla för en kniv som är så väl designad och dessutom är så vacker att titta på.

Min SFK är slipad med skandinavisk slipning och har en sidenmatt finish, men den går att få med ”flat-grind” och i Böhler K720 stål om man så önskar.

Woodsman
Det många troligen reflekterar över direkt när dom tittar på min Woodsman-kniv, jämfört med dom två ovanstående, är att skaftet är svart. Det beror på att den är tillverkad av Engelsk Bog-Oak (”sjödränkt-ek” aka. ”svartek”) och är ungefär 5000 år gammal.

Kniven är designad av Roger Harrington som är en erfaren friluftsmänniska och knivmakare som har undervisat i bushcraft och överlevnad till civila och militära kunder under de senaste tjugo åren med sitt företag Bison Bushcraft i Sussex, England. Denna kniv, liksom Lars Fält Kniven, är tillverkad i Böhler K720 kolstål. Den har näst kortast blad av Casström knivarna, men handtaget är precis lagom för att kniven ska ligga perfekt i handen vid lite mer detaljrika uppgifter.

Jag är säker på att Woodsman klarar av att klyva det mesta ute i skogen, men det är vid täljning och tillverkning av olika saker som jag tror den är väldigt trevlig. Till skillnad från SFK så är Woodsmans handtag väldigt rak i designen och smidig hur man än greppar kniven. Dessutom är handtaget tjockare, vilket ger ett bättre grepp för mig som har lite större händer.

Safari
Safari kniven skiljer sig väldigt mycket jämfört med dom övriga från Casström. Den påminner om en neck-knife, men levereras med en maffig läderslida, precis som dom övriga större knivarna. Min specifika modell har handtag i orange G10, som minner mig om en kniv jag hade när jag var liten.

Men det är inte bara storleken och färgen på kniven som gör att den skiljer sig mot övriga, den är dessutom skålslipad. Detta gör att den blir extremt vass, men även olämplig för många tunga uppgifter, som att klyva ved. Jag skulle dock inte rekommendera att klyva något med denna kniv, då den faktiskt bara har ett blad på 6 cm och knappast är anpassad för uppgiften.

Den är tillverkad av rostfritt 12C27 stål från Sandvik, vilket gagnar för både lätt slipning och även bra skärpa under lång tid.

Designern bakom denna kniv är Alan Wood, som anses vara en av England bästa knivmakare, känd för sitt samarbete med bushcraft-knivar åt överlevnadsexperten Ray Mears.

Jag tycker att Safari från Casström är en väldigt fin EDC-kniv, som jag definitivt kommer att testa även ute i fält med matberedning och annat jag tror den är bra på.

Det konstigaste med knivarna
Det som gör mig mest förvånad när det gäller knivarna från Casström är hur olika dom är, trots att dom ser så lika ut. Att tälja i en gren med Lars Fält Kniven är inte alls samma typ av upplevelse som med Woodsman eller Swedish Forest Knife No.10. Ingen av knivarna är dålig på detta moment, men dom känns annorlunda jämfört med varandra. Alla knivar har olika handtag och bladlängd, vilket gör att dom passar bättre för vissa moment och sämre för andra. Detta kommer säkert att göra mitt test till en riktigt rolig upplevelse.

Test kommer
Jag ska försöka komma mig ut till mitt ”testområde” så fort som möjligt. Men då det råder eldningsförbud (i skrivande stund) så skippar jag nog det momentet tills vidare. Jag återkommer direkt när jag har fått lite mer erfarenhet av knivarna.

 

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.