Rengöra sina fällknivar?

Igår så fick jag en intressant fråga från Alex, som ville veta hur jag rengör mina knivar och vilken typ av olja man ska använda. Jag tänkte dela med mig av mitt svar i detta inlägg, tillsammans med lite mer praktiska tips hur man håller sina favoriter i toppskick.

Först lite grundinfo
Fällknivar är otroligt praktiska knivar på många sätt. Dom tål inte lika mycket som fast-blads-knivar, men oftast räcker dom väldigt bra för enklare uppgifter. Det finns i dagsläget mycket olika låsmekanismer på fällknivar, vilket jag inte tänkte gå in på här. Dock är det värt att veta att baserat på låsmekanism så kan en kniv vara allt från extremt enkel till extremt svår att plocka isär och ihop.

Den viktigaste komponenten för att en fällkniv ska fungera bra att öppna och stänga är en typ av brickor som fungerar som distans mellan handtagets sidor/liners och bladet på kniven. Dessa kallas lite olika saker, men rent generellt ”washers”, från det Engelska ordet för brickor. Det är precis vad dom är, så det går nog inte att beskriva dom bättre.

Dessa brickor är tillverkade av olika material. Allt från Teflon till Fosfor/Brons, där den sistnämnda är att föredra. Många moderna fällknivar har små kullager istället för dessa brickor, vilket gör att dom går extremt lätt att öppna och stänga. Kullager har också den fördelen att dom inte är lika känsliga för hur hårt du drar ihop kniven efter att du har öppnat och rengjort den. Men vi kan gå in mer på det strax.

Grundkonstruktionen för en fällkniv har en skruv rätt igenom handtagen och knivbladet, vilket länkar bägge komponenterna till en kniv. Denna skruv kallas för ”pivot-skruv”. Den går hela vägen från ena sidan av kniven till den andra viket skapar en ”macka” med olika saker som måste hamna i rätt ordning för att en fällkniv ska fungera som det var tänkt.

Handtag-Washer-Knivblad-Washer-Handtag. Inte något stort problem att få ihop, i teorin.

Viktig info innan man börjar
Innan man tar fram verktyg och börjar plocka ned sin kniv i smådelar så är det viktigt att hålla rätt på olika saker, så vänta ett ögonblick och läs vidare innan du hastar iväg.

  • Håll rätt på var skruvarna satt på kniven. Det är inte ovanligt att skruvar har olika längder eller storlekar på en kniv, därför är det viktigt att man stoppar ihop kniven med samma skruv i samma hål efter att man rengjort den. Annars kan det bli konstigheter.
  • Notera hur Pivot-skruven sitter i handtaget. Många har ett speciellt utseende för att styra eller låsa skruven från att snurra i handtaget vid montering. Det är därför viktigt att den monteras tillbaka exakt som den satt innan för att man ska få korrekt funktion i kniven.
  • Håll rätt på hur allt är vänt. Stoppa tillbaka dina washers eller kullager exakt den väg som dom satt på kniven. Detta har med polering att göra och en kniv som fungerar bra kan plötsligt hamna i fel vinkel eller gå väldigt trögt på grund av felvända brickor.
  • Det viktigaste rådet är att inte bryta, inte använda våld och tänka efter först. Ibland kan fällknivar vara lite jobbiga att få isär. Detta är främst ett problem på väldigt välgjorda knivar med hög precision. Efter att alla skruvar är lossade, använd en träbit eller plastbit och bänd försiktigt isär kniven genom att flytta från sida till sida, topp till botten. Till slut går det på även dom jobbigaste och mest exakta knivarna.

Fällknivar blir skitiga
Det första man ska inse är att alla fällknivar blir skitiga, oavsett om kniven sitter i en ficka i bältet eller hänger i byxlinningen. Det är därför viktigt att man lär sig hur man tar hand om sin kniv på bästa sätt. Informationen jag delar med mig av i detta inlägg är generell och det blir lätt komplicerat ju mer avancerad kniv man äger.

Knivar med kullager måste rengöras oftare, medan Fosfor/Brons är mer tolerant för smuts och påverkas inte lika mycket. Teflon washers nöts sönder om dom blir för smutsiga, vilket gör att jag inte rekommenderar knivar med denna typ av distanser överhuvudtaget. Detta är min erfarenhet, så ta det för vad det är.

Notera dock att alla fällknivar, oavsett teknik och konstruktion, behöver rengöras om dom blir smutsiga. Om man fortsätter att använda kniven efter att man upptäckt att den går tungt eller låter illa, då går den sönder eller börjar glappa. Inget man vill om man har en kniv som kostar en del pengar med andra ord.

Din bästa vän när det gäller rengöring av knivar är YouTube och människor som Nick Shabazz. Han plockar ständigt isär och rengör knivar, som hobby. Han har gjort detta i många år nu, så det är alltså mycket troligt att han har en video som visar vad du kan förvänta dig av just din knivmodell, innan du ens börjar demontera den.

Nick är väldigt kunnig och hjälpsam och filmar alltid uppifrån och ned, vilket gör att man kan följa det han gör, steg för steg, om det skulle behövas.

Den universella regeln är dock att alla fällknivar blir skitiga. Att veta hur man rengör dom är mer eller mindre ett krav, helst om du är intresserad av dyrare och mer kvalitativa knivar. Dom behöver vård och omsorg, helt enkelt. Dyra knivar med tight tolerans kräver mer jobb, medan billiga skräpknivar kommer undan med mer, så är det.

Spriten är din vän
Det finns några grundläggande saker som behövs för att man ska kunna plocka isär och rengöra sin fällkniv. Industrisprit/rengöringssprit är en av dessa saker. Använd aldrig tvål eller liknande saker, då det kan skada och förstöra material i din kniv. Jag har sett skräckexempel när man använder 5-56 och liknande för att få igång en fällkniv som går tungt. Gör inte detta. Om din kniv blir skitig, droppa inte olja eller annat för att ”få igång” dom igen. Detta skapar bara ännu mer problem och slutligen så har du en defekt och potentiellt farlig kniv i handen.

Sprit har en jättestor fördel då den dunstar och inte lämnar fukt i skrymslen eller kemiska rester efter sig. Om man använder exempelvis vatten och har en fällkniv med kolstål, ja, ni förstår säkert vad som händer om vatten ligger kvar i mekanismen då.

Använd heller aldrig hushållspapper för att rengöra din kniv. Du måste använda bomullstrasor eller andra material som inte luddar. Även detta är ett grundkrav för att du ska få en ren och fin kniv. Jag använder även alltid tops vid rengöring, då man enklare kan komma åt skrymslen och hål i knivarna som annars blir svåra att nå. På knivar med kullager så är det betydligt enklare att rengöra lagerbanorna med en tops än med en trasa.

Ställen där du INTE ska använda sprit är dock på handtag som är gjorda av trä eller andra ömtåliga material. Sprit är uttorkande och påverkar porösa material på ett dåligt sätt. Stabiliserat trä, metall och andra tåliga ytor är inget problem, medan tyg-micarta kan bli blekt eller missfärgat.

Inte vilken olja som helst
Att det är skillnad på olja och olja bör inte vara någon hemlighet för dom flesta. När man talar om kniv-olja så är det extra mycket skillnad. Det finns tunna och lättflytande oljor, vilket gör kniven snabb och ledig att öppna och stänga. Det finns tunga och tjocka oljor som gör att allt går smidigt och tyst.

Vad man föredrar är helt personligt och jag använder mig i princip av två olika sorters oljor i mina knivar. Den ena är en Nano-olja, kallad ”Nano-Oil”. Denna kan man hitta hos bland annat Lamnia.com. Nano-olja mäts i ”Weight”, vilket avser hur tjock oljan är. Ju lägre siffra, desto mer lättflytande är oljan. Nano-olja finns säkert i fler varianter, men de vanligaste är 5, 10 och 85.

Weight 5 är avsedd att lossa på mekanismer som fastnat och är så lättflytande att den lossar rostiga skruvar och annat jobbigt. Den fungerar i princip som 5-56, men lämnar en smord yta efter sig när den dunstar bort.

Weight 10, vilket jag har, används primärt för vapen och även knivar. Den smörjer under lång tid och dunstar inte som många andra oljor.

Weight 85 är som sirap och används i princip bara i automatvapen och för slutna kullager i Skateboards och liknande. Man kan säga att det är en substitut för industriellt fett i många fall.

Den andra oljan jag nämnde är en typ av Japansk traditionell olja, kallad Camellia olja. Denna är tillverkad, som namnet antyder, av frön från Camellia trädet. Det som är speciellt med denna olja är att den förhindrar korrosion, samtidigt som den är fri från syror. Om du har ett knivblad i renaste kolstål och vill att den ska förbli fläckfri, då ska du ha denna olja.

Oljan är dessutom giftfri och kan därför användas att smörja blad som även används för matlagning och liknande.

Camellia olja är mycket dyrt och kostar runt 3 kronor per milliliter. Detta gör att man får räkna med runt 300 kr för 1 dl olja. Det drygt om man använder det på knivar istället för svärd, som den är avsedd för, vilket gör att 1 dl räcker länge. Jag smorde upp vår balkongdörr vars mekanism låst ihop sig totalt med Camellia olja. Den blev bättre än ny på några sekunder och har förblivit så i minst 6 månader nu. Detta borgar för en fantastiskt prisvärd olja, trots sin prislapp.

Verktyg är viktigt
För att överhuvudtaget få isär din kniv så behövs verktyg, oftast Torx, i dubbel uppsättning. Många knivtillverkare sätter nämligen ingenting som hindrar skruvarna från att rotera fritt mellan sidorna, vilket i sin tur gör att man måste hålla emot med en likadan Torx-nyckel i andra änden.

Att dessa verktyg är i väldigt bra kvalité är knappast någonting jag behöver nämna, då dåligt passande verktyg helt enkelt kommer att förstöra skruvarna i kniven och göra att dyra bytes-skruvar behövs.

Var noga med att din Torx-nyckel passar exakt på kniven och inte glappar. Att använda glappande Torx är den vanligaste orsaken till att saker och ting går illa vid demontering och åter-montering. Dra inte åt för hårt vid montering heller. Baserat på hur stor och robust fällkniv man skruvar i så får man använda olika mycket vridmoment, men generellt så är mindre bättre än för mycket.

Bli inte heller lurad över att skruvarna sitter åt som tusan när du demonterar kniven, bara för att försöka skruva ihop kniven lika hårt igen. Det är till 99% säkerhet Lock-Tite som håller fast skruven, inte momentet den är dragen med.

Problem du kan råka på
Trots att du har bra verktyg så kan det dock bli komplikationer att demontera din kniv. Det finns tillverkare som inte gillar att man pillar runt i sina knivar och därför stoppar dom ”Lock-Tite” på skruvarna när kniven monteras på fabrik. Fördelen är att ingenting ”skramlar-lös” vid användning, nackdelen är att skruvarna blir otroligt svåra att få lös efteråt. Se det lite som att man stoppar superlim på skruven innan man monterar kniven.

Dom allra flesta tillverkare har dock slutat med dessa dumheter och har gått över till en annan typ av Lock-Tite, en blå modell som bara är ”semi-permanent”. Du kan med andra ord knäcka lös skruvarna om man tar i lite hårdare. Dock är det i förväg svårt att veta vilken typ av Lock-Tite som använts. Det viktiga är att inte bruka allt för mycket våld för att försöka ta lös skruvar, eftersom dom då går sönder istället för att öppnas.

Ett annat vanligt problem är att man struntar i det jag skrivit här ovan och helt enkelt ”kastar sig in i det okända”. Detta är inte en logisk eller bra väg att ta, lita på mig. Om du öppnar en avancerad kniv och plötsligt börjar det regna fjädrar och mekanismer åt alla håll, då kan det bli problem att få ihop allt igen.

Se till att du vet vad du ger dig in på, så kommer det att gå bra.

Man behöver inte vara expert
Det finns inget krav på att man ska vara expert på knivar för att köpa en fällkniv. Tvärt om så är det ett ypperligt tillfälle att lära sig mer om sin kniv och hur den fungerar. Vad man måste tänka på är att en fällkniv inte är som en vanlig fast-blads-kniv. Dom är betydligt mer avancerade i sin konstruktion och betydligt känsligare i hållbarheten, oavsett prisklass och tjocklek på bladet.

Vad jag i grund och botten vill ha sagt är att man ALDRIG ska använda sina fällknivar för att klyva klabbar eller bända i saker med. Detta är farligt och det är stor risk att mekanismer går sönder eller börjar glappa. I värsta fall kan man sluta sina dagar med ett knivblad i strupen efter att något gett vika. Men det får man ju hoppas aldrig händer. ?

Lycka till med rengöring och underhåll av dina fällknivar. Må Shabazz ande vaka över dig.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

2 svar till ”Rengöra sina fällknivar?”

  1. Min två bästa tips när det kommer till rengöring och demontering är:
    1. Blåsbälg av samma modell som man rengör kameralinser med. Perfekt för den som inte har tillgång till tryckluft eller om man bara behöver blåsa lite försiktigt. Väldigt bra rengöra med och superbra att försiktigt blåsa in olja i kniven med!
    2. Lödkolv! När skruvar är limmade med Loctite så är det stor risk att man både har ihjäl skruven och mejseln. Men om man värmer skruven med en lödkolv så släpper limmet och det brukar gå som en dans att få ut skruven!

    1. Jättebra. Jag glömde helt bort att nämna det. Bara man är försiktig med lödkolven så att man inte får skador på G10 eller andra värmekänsliga handtag. ?