Läsarfråga: Office på Mac

Lars frågar: Finns det något (billigare) alternativ än Microsoft Office paketet till MacBook? Vi hade tänkt investera i en bärbar dator till dottern som ska användas för bland annat skolarbeten. Då ingen i familjen använder Mac så vet jag inte hur dom fungerar. Kan du tipsa mig innan vi gör något dumt. Tack i förhand.

Svar: Hej Lars. Nu ska jag göra dig glad. ?

MacBook kommer med alla dom nödvändigaste programvarorna för att arbeta i ”Office miljö” redan förinstallerade. Dom är fullt kompatibla med Microsofts motsvarigheter och samlingsnamnet är iWork.

Dom programvaror som medföljer heter:

  • Pages – Motsvarar Microsoft Word.
  • Numbers – Motsvarar Microsoft Excel.
  • Keynote – Motsvarar Microsoft PowerPoint.

Man kan, som du skriver, installera Microsoft Office paketet på sin Mac, men jag bedömer det vara onödigt eftersom Apples programvaror redan är kompatibla (och mer innovativa).

Förutom dom ovanstående så har man många praktiska och hjälpsamma saker på en Mac, som ”Kom-ihåg-lappar”, vilket hjälper till när man behöver krafsa ned något snabbt eller få påminnelser om viktiga händelser. Allt gratis, allt innovativt och enkelt att lära sig.

Nu framgår det inte av din fråga, men jag hoppas att din dotter har en iPhone. Hon kommer då att få många andra trevliga fördelar från Apples ECOsystem. Exempelvis möjlighet att skicka meddelanden och svara på samtal direkt från datorn, vilket är smidigt om man är upptagen med någon uppgift och inte vill plocka upp telefonen. Det blir också enkelt att föra över filer och bilder mellan telefonen och datorn.

Du kan nog förvänta dig en inlärningströskel och kanske lite komplikationer då sättet att arbeta mellan exempelvis Excel och Numbers skiljer sig lite åt, men framförallt mellan Windows och MacOS. Dock tror jag inte att hon kommer att få några stora problem att förstå, bägge mjukvarorna är väldigt lika på många sätt. Jag vet att jag inte hade några större problem, så jag kan bara referera till det. ?

Hoppas detta var ett bra svar, annars är det bara att kommentera eller maila.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.