Spyderco Deep Carry

Ett av dom största gissel för oss som gillar Spyderco är deras fick-clips, denna simpla men nödvändiga metallbit menad att hänga kniven i byxfickan. Rent funktionsmässigt är det inga som helst problem med Spyderco clips, förutom att kniven sticker upp ganska mycket ur fickan.

Orsaken till denna design är dels att det ska vara enkelt att få upp kniven ur fickan när man ska använda den. Om den sticker upp en bit så kan man nypa tag i den utan större bekymmer, även om man har handskar på sig. Den andra orsaken är att en kniv som sticker upp en bit ur fickan inte är ett problem, i USA.

Spyderco har en tendens att enbart göra designändringar som gagnar majoriteten av deras användare, vilket inte är i Europa. Att ha en kniv som sticker upp lite ur fickan är inte ett stort problem i Sverige heller, men kan verka provokativt för många som inte gillar knivar. Det säkraste sättet är således att använda så kallade ”Deep Carry Pocket Clips”.

Detta gör att kniven hamnar längre ned och oftast så syns enbart metallbiten på utsidan av fickan, ungefär som att man har en penna där. Deep Carry Pocket Clips har anammats av i princip alla tillverkare, förutom Spyderco. Dom är otroligt tjuriga på denna punkt. Som en lösning på problemet har många andra börjat tillverka dessa Pocket Clips för Spyderco’s modeller.

Problemet är att många är av dålig kvalité och dom som tillverkar clips av bra kvalité är till majoriteten lokaliserade i just USA. Rent specifikt är det två tillverkare som sticker ut med sin kvalité och design. MXG Gear och LynchNW (NorthWest).

Så, vad är då problemet att få tag på Deep Carry Clips för sin Spyderco kniv? Svaret är frakten och tiden.

Varje pocket clip kostar runt 200-300 kr, så det blir det lätt mycket pengar. Vi talar ju inte om precisionsinstrument för kirurger, utan bara ett pocket clip. En böjd metallbit man skruvar fast i sin kniv.

Två clips på MXG Gear kostar 48 dollar och frakten 42.50 dollar. 90.50 dollar totalt. I Svenska kronor gör detta runt 800 kr. Som du kanske förstår så är det ju inte hållbart att köpa två metallbitar för samma pris som det kostar att köpa kniven man ska skruva fast dom på. Dessutom är leveranstiden ungefär som om man beställer från Kina, upp till flera månader.

Det specifika clip du ser till höger här är från MXG Gear och finns i många olika färgvarianter och utseenden. Men det är kontentan av vad man köper.

Jag har försökt tillverka egna clips för att lösa problemet, vilket har gått bra rent designmässigt. Men då jag inte haft tillgång till hög-kvalitativ metall så höll dom inte så bra i längden. För att motverka detta så har jag beställt titan och diamantslipar. Tanken är att jag ska tillverka några clips själv och således försöka komma lite billigare undan.

Då jag har tillgång till laser så kanske den kan vara behjälplig på något sätt. Vi får se.

Om du har lyckats hitta en säljare som är lokaliserad i Europa, som säljer Deep Carry Clips för Spyderco, så skulle jag bli väldigt tacksam om du mailar/kommenterar en länk eller namn till den som säljer dessa. Jag har letat överallt, känns det som, men hittar ingen lösning på mitt problem.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.