Läsarfråga: Hur känner man igen en fejk Victorinox?

Jag har fått in en läsarfråga från Mats, som undrar hur man känner igen en piratversion av en Victorinox Swiss Army Knife. Det är en väldigt svår fråga att besvara, helst i dagens industrialistiska värld där allt verkar vara möjligt. Jag är rädd att mitt svar i slutänden kommer att vara väldigt antiklimaktiskt, men det kan ändå finnas lite information som är värt att fundera över.

Problemet som piratkopierare står inför är att dom helst vill ha pengarna som en dyrare produkt medför, samtidigt som dom vill lägga ut så lite pengar som möjligt på själva produkten dom kopierar. Detta gör i princip alltid att det är lätt att upptäcka en piratkopia i ett tidigt stadium. Men när man tittar på en produkt som Victorinox Swiss Army Knife så finns det lite saker som ”piraterna” kan utnyttja.

Vi pratar om en väldigt etablerad och känd produkt som, trots att man inte tänker på det, har väldigt få detaljer för att man ska känna igen dom. Röda handtagssidor, en logotyp med en sköld och ett kors. Det är inte saker som är svåra att kopiera. Övriga egenskaper är dessutom väldigt lätta att kopiera i form och utseende. Detta gör att det tyvärr är väldigt mycket vanligare än man kan tro att råka ut för en av dessa piratkopior. Helst om du handlar från ställen som eBay, Amazon eller liknande.

photography of mountain summit with flags

Men är det då helt omöjligt att känna igen en piratversion av en Swiss Army Knife? Nä. Det finns vissa detaljer som kostar så pass mycket att piratkopiera att många skippar dom sakerna helt. Samtidigt ska man vara medveten om att dom billigare och enklare modellerna av Swiss Army Knife nästan aldrig kopieras. Det är vanligen Swiss Champ och Rescue modellerna som kopieras friskt, då dom ger mest pengar per försäljning.

Problemet att upptäcka dom fina detaljerna är att man måste hantera kniven för att ”känna” om den är äkta eller inte. Detaljer som motstånd i slip-joint låsningen och hur mycket verktyg flexar kan vara tydliga tecken på att man har med en piratkopia att göra. Vid hårdare användning så går kopiorna oftast sönder, men det är en klen tröst om man verkligen är i knipa och tänkt använda sitt verktyg för att klara sig ur den. Det är dessutom bra och kanske till och med nödvändigt att ha en äkta Victorinox att jämföra med.

Om man inte har möjlighet att jämföra med en äkta Victorinox så rekommenderar jag SAKwiki, som har detaljer och bilder på alla Victorinox som existerar och kanske någonsin har existerat. Saker som man kan kontrollera är exempelvis vikten mellan vad en äkta Victorinox ska ha och vad ens misstänka piratkopia väger. Det borde skilja en del i detta område eftersom det sällan rör sig om samma kvalité eller tjocklek i stålet.

En annan detalj som oftast skiljer sig mellan piratkopior och äkta Victorinox är avståndet mellan verktygen, samt att piratkopior oftast brukar ha glest mellan lagren. Man kan lysa med en lampa bakifrån och se ljuset igenom dom glesa lagren. Notera att man ser ljus även på äkta Victorinox, eftersom det är ett fysiskt avstånd vi pratar om, men på en äkta är det minimalt.

Slutligen så brukar piratkopior av Victorinox inte riktigt matcha originalfärgen som dessa verktyg är kända för. Jag vet inte varför, men dom brukar alltid vara lite konstiga och oftast mörkare i färgen än en äkta version. Många har hört av sig till mig tidigare och undrat om det är en piratkopia eftersom kniven är blå eller grön när dom får den. Victorinox har många olika färger och bara för att dom inte är klassiskt röda så behöver det inte betyda att dom är piratkopierade.

Slutligen. Om du absolut inte vill få en piratkopia, utan vill vara säker på att det är en äkta kniv, så finns det ett nästan felfritt sätt att gå till väga. Köp bara Victorinox från kända återförsäljare som du litar på. Slims.se är ett exempel på en återförsäljare där du absolut inte behöver vara orolig. Det går också att beställa från Victorinox själva, vilket borde vara ett absolut 100%-igt sätt att vara säker på.

Som jag skrev först så var mitt svar lite antiklimaktiskt, vilket jag ber om ursäkt för. Men det är väldigt svårt att på ett konkret sätt se att det är en piratkopia man har att göra med. Kopiorna blir allt som oftast bättre eftersom tiden går och slutligen är det i princip omöjligt att till en början upptäcka att det rör sig om just en piratkopia.

Om du upptäcker en Victorinox som vanligen kostar 1000 kr, som säljs för 400 kr på eBay, då bör varningssignalen ljuda. Risken är väldigt liten att du får en äkta vara, helt enkelt.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.

Tags:

Comments are closed

november 2022
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Produkter
Prenumerera på bloggen via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.