Dom nya Moraknivarna…

Jag har fått in flera läsarfrågor angående Moraknivs nya knivar, nämligen dessa…

Modellerna Finn, Wit, Lok och Rombo är alla tillverkade med full tånge och har handtag som består av två sidor askträ, precis som på ”äkta Bushcraft knivar”. Det är dock inte själva materialval och design som mina läsare funderar över, det är om dom verkligen är värd priset.

Som ni kan se så lät jag priserna vara kvar på skärmdumpen jag tog. Lok, som troligen är den kniv som alla mina läsare är nyfiken på kostar hela 2195 kr. Lok har ett blad på 10,7 cm med en tjocklek på 3,2 mm. Den har ett blad i ”återvunnet rostfritt stål”. Jag har faktiskt inte lyckats få fram exakt vilket stål vi pratar om, men antar att den är noga utvald.

Frågan är då om kniven är värd pengarna? Rent spontant så skulle jag förstås vilja avfärda denna kniv bara baserat på priset. Att Morakniv även valt att bara skriva ”återvunnet rostfritt stål” ger mig inte direkt några positiva vibbar. Det går nämligen att köpa knivar med ELMAX stål för ungefär samma pengar. Vi pratar då specifikt framtaget superstål, inte ”återvunnet rostfritt stål”.

Om den nya prissättningen är ett försök av Mora att slå sig in på ”den dyrare marknaden” så är nog inte dessa modeller riktigt vägen dit. Jag vill understryka att Morakniv tillhör mina absoluta favorit-tillverkare när det gäller billiga och bra knivar. Att köpa en Morakniv som slåss mot knivar i prisklassen Fällkniven A1 och knivar med superstål, det är inte deras värld överhuvudtaget.

För 2200 kr så kan man köpa otroligt bra knivar. Även handgjorda specialknivar från Bark River har en tendens att kosta runt dessa pengar. Det är väldigt konstigt att se en Morakniv för mycket pengar, helt enkelt.

Jag skulle nog, i skrivande stund, rekommendera att inte investera i en Morakniv Lok, inte före recensionerna kommer in och vi får veta med om denna lite udda skapelse från Morakniv. =)

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.

Tags:

3 Responses

  1. Vad jag har hört (tror att det kan ha varit på Gideonstactical) skall det gällande stålet enbart röra sig om det gamla vanliga 12C27-stålet som fått sig en lite ”miljövänlig” omskrivning. Priset känns således vääääääldigt högt. Tror att dessa kommer att gå samma öde till mötes som EKA’s RTG-1 som efter ett tag reades ut till nästan halva priset.

Lämna ett svar

mars 2023
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Produkter
Prenumerera på bloggen via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.