Morakniv Lok – Svar från experten!

Istället för att dansa runt ämnet och gissa mig fram till vad Morakniv tänkte med bland annat ”Lok”, som är av den nya generationen Outdoor knivar, så gick jag direkt till källan. Jag tog dom vanligaste frågorna jag fått in rörande denna nya knivserie till Thomas, som är produktspecialist på Morakniv. Vi kör igång!


Hej Thomas, hoppas allt är väl med dig!
Hej Urban!

Jag satt precis och begrundade dom nya knivarna ni släppt. Lok verkar ju vara en intressant Bushcrafter. Mina läsare har bombat mig med frågor som du kanske kan besvara, så att det inte sprids en massa felaktig information. Jag försökte hitta informationen själv, men eftersom det fanns många olika svar så skickar jag dessa frågor direkt till experten. 😊

Eftersom det inte är specificerat vilket stål som finns bland annat i ”Lok”, annat än ”återvunnet Svenskt rostfritt stål” så får jag dagligen in flera som undrar om det rör sig om 12C27 eller något nytt från Morakniv.
Vi har av olika skäl valt att fokusera mindre på exakta stållegeringar och istället mer prata om vår unika värmebehandling, som är rätt unik. Det jag kan vara tydlig med är att vi har samma Svenska återvunna rostfria knivstål som vi använt i årtionden. Vi hade inte förutsett att ”Recycled” skulle upplevas som andra klassens stål utan hade för avsikt att visa att våra knivar ofta är ett bättre och hållbarare alternativ.

Jag kan förstå det tankesättet. Vi ”knivnördar” är dock ofta väldigt petiga med vad vi köper, så det kan snabbt bli en negativ upplevelse att inte få se det egentliga stålet eller härdningsgraden i en kniv. Är det någon process eller omständighet som gör att priserna blivit så höga. Många som funderar på att investera i dessa knivar vill gärna höra en motivation. Jag vet faktiskt inte vad jag ska svara.
De flesta av våra övriga knivar görs i tusentals (20.000-25.000 st knivar varje dag) och har en högt utvecklad automatisering med därpå följande kostnadseffektivitet. Den nya Ash Wood-serien är precis tvärtom; låga volymer (få knivar delar på ställkostnader etc), mycket manuellt jobb i flera led, extra påkostade processer (som t ex djupkylning, svart ytbehandling på bladen, ”eko-friendly”  vegitabiliskt, kromfritt garvade läderslidor, inga Kina-komponenter osv).

Även detta förstår jag. Det är inte billigt att tillverka små volymer av knivar, eller något annat för den delen. Handpåläggning i tillverkningen är dessutom en mycket fördyrande om ständighet. Kommer det att säljas ”reservdelar” till dessa knivar. Exempelvis nya handtagssidor och liknande. Kanske en slida med hållare för tändstål?
Det och mer kommer i kölvattnet.

En liten fråga från mitt håll berör om dessa knivar kommer att finnas med en alternativ vänsterhängd slida i framtiden? Det jag älskar med Garberg och Kansbol är att dom går att hänga på vilken sida som helst, dom gånger jag har yxa eller liknande med mig.
Just nu finns det inte med på dagordningen men jag jobbar och pushar för det, så håll tummarna!


Med det tackar jag Thomas för svar på mina och många andras funderingar. Vi får se hur utvecklingen blir med denna nya serie. Förhoppningsvis går det att få ned priset på dom så att vi ännu en gång törs använda våra knivar fullt ut.

Nyheten att det kommer tillbehör till denna kniv gör genast att den blir mer intressant för oss som verkligen älskar mångsidigheten i Moraknivar. Stålet i knivarna blev förstås lite av en antiklimax, då jag personligen tänkte att det rörde sig om betydligt exklusivare stål.

Med det sagt så är det ju inte någon allvarlig miss, för mig personligen. Moraknivs rostfria stål är i det närmaste legendariskt härdad och slår många superknivar på fingrarna. Den största kostnaden i stålet ligger i förberedelser och härdning, så på ett sätt förstår jag att priserna skjuter i höjden. Att det dessutom rör sig om en kniv-serie som får handpåläggning istället för dom automatiseringsprocesser som vanligen används av Morakniv gör också att kniven stiger i intresse.

Tyvärr är den fortfarande lite för dyr för att jag ska köpa den i dagsläget. Då många andra tillverkare har knivar i samma prisklass, med exklusivare stål och handtagsmaterial, så får jag svårt att motivera investeringen. Jag är dock väldigt övertygad om att den kommer att sälja bra, till dom riktigt inbitna kniv samlarna i världen. Morakniv har ju inte direkt en liten kundkrets, om vi säger så.

Än en gång. Tack till Thomas och jag önskar Morakniv lycka till med den nya knivserien.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.