ceremonial tea set on wooden surface

En Japansk ceremoni, del 2 – The Tastening!

Om jag säger att jag blev förvånad när jag fick meddelandet att jag hade ett paket att hämta ut redan förra veckan, så är det en underdrift. Det visade sig att mina Japanska Matcha vänner hade varit riktigt snabba på att skicka mitt paket, dessutom hade det gått otroligt snabbt att få paketet levererat, då det flögs till Luleå… Vi pratar 2-3 dagar… För er som inte blir imponerade av detta så kan jag berätta att beställa något från Malmö och få det till Jokkmokk brukar ta minst 3 dagar.

När jag packade upp allt och insåg att det faktiskt var mitt Japanska Matcha som kommit så blev jag genast väldigt sugen på att smaka. Livrädd att det skulle smaka, tja, skit, rent ut sagt. Jag nördade ned mig med information från experter redan långt innan, så jag visste ju förstås vad det skulle smaka. Problemet är att det finns många ”scammers” där ute, som säljer billig och dålig Matcha för premium priser, eftersom dom kan tjäna en hacka på detta sätt.

För att allt skulle gå rätt till så började jag med att värma vatten till 78 grader, mäta upp 2 gram med Matcha och slutligen rigoröst vispande med Yasohinruy visp av bambu… Hur jag än vispade så fick jag inte till den där skummiga ytan som jag sett på film att den ska få… Efter drygt 5 minuters vispande med olika tekniker så nöjde jag mig med lite skum runt kanterna och slutligen smakade jag den mirakulösa drycken jag tidigare bara hört talas om…

Låt mig säga så här…
Det är inte direkt gott med Matcha. Det är en… intressant smak. Jag skulle nog säga att det är lite som att dricka juice från nässla och spenat. Det är med andra ord inte dåligt, men det är ingen smak jag skulle benämna som god.

Problemet är dock inte att Matcha är dåligt på något sätt. Det är bara en ny smak för mig och säkert något man behöver vänja sig vid för att tycka om. Med det sagt så har jag faktiskt inget emot smaken efter några dagars drickande. Om man är van vid grönt te så förstår man också när jag säger att grönt te oftast är beskt och inte så trevligt. Matcha är dock speciellt, eftersom det känns precis som att den ska bli beskt, men sedan vänder det och man får en icke otrevlig jordig, gräsig smak i munnen.

Matcha smakar riktigt ”grönt”. Lite grönt gräs, spenat och nässla i ett kan man säga. Om du inte har en förkärlek för dessa smaker så kan Matcha visa sig vara lite av en utmaning. Jag vill ju gärna tro att det hjälper med hälsa eller annat, men grönt te är grönt te, hur än det är framtaget.

Jag kommer fortfarande att dricka matcha och testa lite olika recept. Många säger att Matcha Latte är gott, medan andra säger att man kan baka med Matcha, vilket jag kanske också ska prova.

Det jag vill säga är att om du är nyfiken på Matcha, prova. Det finns ingen anledning att backa från en sådan upplevelse. Du behöver inte ha speciella koppar, vispar eller annat ceremoniellt. Det fungerar minst lika bra med saker du har hemma. Var dock noga med att få så hög kvalité på Matcha som möjligt. Dålig kvalité smakar riktigt dåligt enligt vad jag förstår, därför valde jag att beställa den högsta kvalitén jag hittade.

Jag kommer dock inte att rekommendera just den Matcha-bonden som jag handlade av, eftersom jag inte vet hur kvalitén egentligen var. Risken är att jag betalat för mycket för lite för lite kvalité, eller så är det så Matcha ska smaka, helt enkelt.

Om du är intresserad av Matcha så finns det att få tag på bra kvalité via Svenska återförsäljare. Jag rekommenderar dessa för att undvika att du blir lurad på något sätt.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.