Baseus StarJoy, eller JoyStar 9-in-1

Oftast när jag köper nya produkter så är jag snabb på att testa och skriva om dom. När jag för ett tag sedan köpte en Baseus StarJoy (eller JoyStar) 9-in-1 USB-C adapter till min MacBook Air, så blev jag lite ställd. Dels så köpte jag den via Amazon.se, vilket inte alltid är det mest tillförlitliga sättet att köpa prylar på, dels stod det ”StarJoy” på kartongen, istället för ”JoyStar”, som Baseus officiellt kallar produkten.

Jag har varit i kontakt med Baseus för att få klarhet i detta, men har inte ännu lyckats få någon feedback. Troligen är det så att produkten marknadsförs annorlunda i England än i Kina, min kom nämligen från England. Det kan vara en fråga om Copyright eller Trademark, eller något annat klurigt.

Hur som helst är det inte namnet vi ska diskutera, utan själva produkten, som ser identisk ut oavsett namnet. Låt oss börja.

Inte helt lätt
Att hitta en USB-C adapter som ser bra ut, fungerar bra och kostar lite är lite svårt. När jag fick chansen att köpa en Baseus 9-in-1 adapter för reducerat pris på Amazon.se så kunde jag inte tacka nej. Den har precis dom anslutningarna jag (för tillfället) behöver. Två USB-A 3.0 för mina externa hårddiskar, en USB-A 2.0 för min Synthesizer, en 8K HDMI adapter för min skärm och dessutom en Gigabit Ethernet kontakt. Mer än så kräver jag faktiskt inte. Men utöver detta så har adaptern även kortläsare och ytterligare en HDMI för upp till 4K upplösning.

Det som är lite speciellt med just denna adapter, mot för andra jag testat under åren, är att den stödjer uppdateringsfrekvenser över 60 hz. Jag kör min skärm i 144 hz utan problem, vilket är väldigt trevligt. Väldigt många adaptrar som säljs har dock INTE stöd för detta, utan växlar automatiskt till 60 hz vad man än väljer på datorn.

Kvalitetsprodukt?
Jag har testat USB-A 3.0 anslutningarna och dom verkar också leverera enligt specifikationerna. Mina hårddiskar levererar maximal hastighet, med SSD disken på 540 MB/s som stadigt levererar runt 500 MB/s. Det är mindre än utlovat, men samtidigt betydligt mer än jag lyckats få från många andra adaptrar på marknaden.

Det faktum att adaptern inte blir varm, även efter lång tids användning och laddning via den inbyggda 100W PD USB-C porten, får mig att tro att det är en produkt med bra kvalité. Den är dock inte utan små ”glitchar”. Som det faktum att ibland säger den att hårddiskarna blivit nedkopplade, trots att dom fungerar precis lika bra och inte försvinner från min desktop. Vad detta beror på vet jag inte ännu, men det kan förstås vara något fel på den.

Jag vet att MacBook Air M1 är lite ”känslig” när det gäller dessa adaptrar, vilket gör det så svårt att hitta en som fungerar 100%. Jag vill inte påstå att Baseus 9-in-1 heller fungerar felfritt, men det är nog den adaptern som jag anser fungerar bäst av dom jag hittills testat. Dessutom är priset rätt så överkomligt, eller, det var det när jag köpte den på rea i alla fall, vilket var runt 350 kr. Ordinarie pris är nog runt 500-600 kr tror jag.

Slutligen
Att ha en adapter när man är Mac ägare hör till vanligheten. Det är dock jättesvårt att balansera dom jättedyra modellerna med lite funktionalitet mot dom billigare med specifikationer som är rena fantasierna. Det står ingenstans att Baseus 9-in-1 ska stödja högre uppdateringsfrekvenser än 60 hz, vilket gjorde att jag fick en positiv överraskning när jag testade att öka till 120 hz och slutligen 144 hz, utan några problem.

Om du är på jakt efter en adapter med erkänt bra hastighet och Ethernet anslutning som fungerar, tveka inte att satsa på Baseus JoyStar (eller StarJoy) 9-in-1, om du får den för en billig peng. Om du däremot är villig att satsa några tusenlappar, så finns det säkert betydligt bättre alternativ att hitta.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.