Vilken är den bästa Morakniven?

Jag visste redan från början att denna fråga skulle komma efter att jag nyligen skrivit ”det inte är värt att köpa dyra knivar”. Även om det är en djungel av olika modeller hos Morakniv så är det faktiskt inte så svårt att hitta rätt för den som tänkt investera. Eftersom det är mina läsare som frågar så antar jag också att knivarna ska användas för Bushcrafting och uteliv, inte för att vara i verktygslådan eller bagaget i bilen.

Det som huvudsakligen bör avgöra vilken kniv som passar bäst är nog budgeten. Det finns en Morakniv i alla prisklasser, men ju bättre dom är anpassade, desto dyrare blir dom samtidigt. Även om Morakniv är otroligt prisvärd så finns det dyra varianter. Låt oss titta närmare.

Morakniv Companion
Companion är en riktigt bra allt-i-ett kniv. Den tillhör dom mest populära modellerna som Morakniv säljer. Denna populäritet har gjort att det blivit flera olika varianter tillverkade, för att nischa modellerna lite. Dom är inte specifikt anpassade för tyngre uppgifter ute i skogen, men duger gott och väl för det mesta. Man bör inte klyva ved med denna modell. Priserna varierar mellan 120-350 kr beroende på tillbehör och design.

Morakniv Bushcraft
Detta är, som namnet antyder, en kniv som anpassats för just Bushcrafting. Priserna går genast upp lite och vandrar mellan 420-900 kr beroende på variant. Trots likheterna med Companion så har Bushcraft tjockare blad (3.2 mm) och handtaget är lite mer greppigt och konturerat för att kniven ska ligga bra i handen. Dom mer avancerade versionerna av Morakniv Bushcraft har både eldstål och diamantbryne för underhåll i fält.

Morakniv Kansbol
En av mina favoriter tillhör Kansbol, som är en väldigt väl designad kniv för det mesta ute i skogen. Slidan passar såväl vänster som högerhängning och den finns i min favoritfärg, Burnt Orange. Tillsammans med den mindre Morakniv Eldris så blir Kansbol en riktigt trevlig kniv att ha med sig. Det senaste tillskottet till serien är ett överlevnads-kit med eldstål och bryne. Det finns även multi-mount tillbehör till slidan, som gör det möjligt att hänga kniven i princip var som helst utan problem. Riktigt modulär och trevlig kniv, men även denna har ett tunt och fint blad som inte direkt är anpassad för att klyva ved med. Priserna vandrar ganska kraftigt på just Kansbol serien, men oftast kan man hitta dom för mellan 300-580 kr, ungefär.

Morakniv Garberg
Sist men inte på långa vägar minst på min lista är Morakniv Garberg. Detta är ”flaggskeppet” bland Moraknivs outdoor och survival serie. Detta är den enda kniv från Morakniv som erbjuder full-tånge och ett rejält tjockt blad. Den är väldigt väl anpassad för eldstål och tyngre uppgifter ute i skogen. Jag har använt min Garberg i flera år och trots väldigt hård behandling så har den aldrig svikit. Detta är en något dyrare kniv än dom övriga, men ibland kan man ha tur och hitta dom till riktigt bra priser. Oftast ligger priset på runt 1200 kr (survival kit) men kan finnas till salu för runt 695 kr (Widforss.se) om man har tur. Detta är som sagt en väldigt kompetent, men lite dyrare, kniv. Om man känner att man har budget för det så rekommenderar jag denna kniv till alla som vill ta ett allvarligt kliv in i Bushcraft och outdoor livet. Även denna kan kombineras med en Eldris för att bli ännu bättre i skogen.

Det var dom serier från Morakniv jag rekommenderar för specifikt Bushcrafting. Det finns en kniv som jag inte skrivit om, som faktiskt tillhör favoriten bland Bushcrafters, Morakniv Robust. Vi pratar om en kniv som oftast säljs för runt 100 kr och har visat sig vara otroligt hållbar och tuff. Detta är utan tvekan Moraknivs mest prisvärda kniv i dagsläget, men samtidigt så kräver den lite modifikationer för att lämpa sig för bland annat att dra eldstål. Därför valde jag att inte nämna den tidigare. Om man känner att slipning av knivsryggar och annat tillhör vardagen så bör man ta en titt på Morakniv Robust, eller varför inte köpa en sån också? Det är ju det som är charmen med Moraknivs knivar, det går inte att bara ha en. ?

Hoppas detta var ett bra svar för dom som undrar vilken Morakniv dom ska investera i. Jag äger varje kniv jag skrivit om här ovanför, vilket gör att jag känner mig rätt så säker på hur väl dom fungerar. Det du bör tänka på är att det är mina personliga erfarenheter och du kanske känner annorlunda baserat på storlek på händerna och liknande. Vi är alla unika, vilket gör våra upplevelser unika också.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

2 svar till ”Vilken är den bästa Morakniven?”

 1. Profilbild för Andreas

  Kan jag få lite mer bilder på Kansbol med Survival Kit? Helst en recension. Jag är väldigt intresserad av denna.

  1. Hej Andreas. Jag håller precis på med att testa Moraknivs nya ”Survival Kit” och är troligen klar med recensionen av denna redan i början av nästa vecka. Problemet är att den är väldigt ny på marknaden och jag har inte någon ”förtur” på dessa prylar. Jag har heller inte haft tid att vara ute så mycket jag behövt för att testa den nu i veckan, tyvärr.

   Jag ska dock, för din skull, sätta fast kittet på min Burnt Orange Kansbol och recensera den i samma veva så att du får helheten. Jag insåg just att jag inte skrivit något om Kansbol tidigare, så det är dags nu. Det är en fantastiskt kniv, precis som Mora 2000 innan den.

   Ge dig till tåls tills i början på nästa vecka så får du hela storyn. ?

   Ha en trevlig helg tills dess.