Victorinox Cybertool 34 Review

Här kommer min något korta review på min Victorinox Cybertool 34. Jag kommer att vara ganska så kortfattad, eftersom dom flesta vet vad det handlar om när man skriver Victorinox.

Grunderna
Victorinox Cybertool 34 är ett multiverktyg med just 34 funktioner. Den är anpassad för personer som skruvar och pillar runt i datorer, därför medföljer 8 olika bits (4 dubbelsidiga) som är speciellt anpassade för att fungera med datorns olika små skruvar. Hela verktyget, förutom sidorna, är tillverkad i rostfritt högpolerat stål. Sidorna är gjorda i röd transparent plast. Den finns även i blå och grå transparent färg.

Storlek
Jag blev lite förvånad när jag öppnade det lilla paketet och hittade en stor kniv där inne. Faktumet är att trots att den inte är lika stor som exempelvis en SOG Powerassist, så tar den sin beskärda del av plats i fickan. Nästan 10 cm lång och 3 cm tjock.

Kvalité
Om du aldrig haft en Victorinox kniv så känner du ändå till att ”swiss-made” är ett uttryck för perfektionism, kvalité i världsklass och funktionalitet utöver det vanliga. Om du haft en eller flera Victorinox knivar så vet du redan vad det handlar om. I över 125 år har Victorinox tillverkat smarta och högkvalitativa knivar, vilket medför att dom i det närmaste har perfektionerat verktyget i dagsläget. Det finns väldigt få som har samma stil och kvalité som Victorinox och Cybertool är inget undantag.

Verktyg
Jag tänkte göra detta ”på fri hand” och inte läsa nägon instruktion för vilka verktyg som finns. Jag hoppas att jag i slutänden hamnar på 34 verktyg eller mer. =)

1. Kniv
2. Liten kniv
3. Korkskruv
4. Konservöppnare med…
5. – Liten skruvmejsel 3 mm
6. Kapsylöppnare med…
7. – Skruvmejsel på 6 mm
8. – Kabelskalare
9. Syl med…
10. Nålöga
11. Nyckelring
12. Pincett
13. Tandpetare
14. Bithållare
15. Bitverktyg med…
16. – 10 olika bits
26. Kulspetspenna
27. DIP switch verktyg
28. Nål
29. Mini skruvmejsel (1.5 mm)
30. Tång med…
31. – Kabelkapare
32. – Abico klämmare
33. Sax
34. Multifunktionskrok

Phew, det var nog alla tror jag. Verktygen kan givetvis användas till andra saker än det var tänkt vilket medför flera funktioner än dom 34 officiella.

Saker att tänka på
Väldigt få Victorinox knivar har låsning på bladen och verktygen, detta medför att du bör tänka efter innan du försöker sticka kniven genom tjockt läder eller liknande. Den rakbladsvassa kniven kan slå igen över fingrarna och lämna ett otrevligt ärr som en liten påminnelse tills nästa gång. Dock har den en väldigt trög fjäder, vilket gör det svårt att råka fälla igen ett verktyg av misstag.

En annan sak att tänka på är att verktyget har utomordentlig precision. Detta gör att skräp, damm och annan smuts kan påverka funktionaliteten avsevärt. Som tur är följer det med instruktioner hur du rengör och underhåller din Victorinox. Då den är tillverkad helt i rostfritt stål så behöver du inte vara orolig för att spola den under varmvatten om den blivit skräpig. Kom bara ihåg att tillsätta en gnutta olja för att den ska vara smidig att använda i framtiden.

Slutord
Ett verktyg eller kniv från Victorinox går inte sällan i arv mellan generationer. Detta om något är ett bevis på dess gedigna kvalité. Trots att det inte är ett billigt verktyg att köpa så får man väldigt mycket kvalité för priset. Det går inte att jämföra med exempelvis ett multiverktyg från Leatherman, SOG eller Gerber, då dessa oftast är fokuserade runt ett fåtal funktioner och en stor tång.