Varför iPhone X är en bra telefon, till fel pris…

Just nu får jag nästan bara e-post med frågor varför jag hatar Apple och hur jag inte kan se hur bra iPhone X egentligen är. Tyvärr måste jag meddela att jag inte kommer att ändra mina åsikter gällande varken Apple eller iPhone X. Dessutom är det trist att behöva förklara närmare vad skillnaden mellan en iPhone och en Android är än en gång. Men låt oss få detta ur världen så att vi kan gå vidare.

För det första vill jag säga att om du har en iPhone X och älskar telefonen, bra för dig. Sluta läs här och gör något annat istället. Om du fortsätter läsa mina åsikter så kan du nog förvänta dig att bli mindre nöjd med din investering. Men låt mig samtidigt fastställa att jag inte tycker att iPhone X är en dålig telefon, tvärt om är det den bästa teknik som Apple har. Själva telefonen är rätt så fantastisk, trots att dom gick tillbaka flera år i teknisk utveckling för att producera den. Det som stör mig mest är priset, som är helt skevt och orimligt högt.

Dom som känner mig vet redan detta, men låt mig klarlägga att jag inte har några som helst problem att betala för produkter som är värda pengarna. En telefon för 30.000 kr hade inte varit orimligt för mig, så länge den har ett värde som motsvarar prislappen. Ett bra exempel på detta är Galaxy Note 8, som jag faktiskt inte hade några stora förhoppningar på men, som det visade sig senare, att jag hade fel inställning till. Priset på 10.000 kr inte var så farligt när jag tänker på vad jag fick för pengarna som konsument.

Dessutom skickade Samsung med en DEX station, snabbladdare, headset, USB-C adaptrar och kablar, utan att ta något extra för dom. Om man tittar på iPhone X däremot, så får du en telefon som inte ens klarar av att lagra dina filer lokalt på telefonen, vilket är en av mina största irritationsmoment.

Låt mig lista några saker som skiljer mellan Note 8 och iPhone X…

iPhone X:

 • … har inte dubbla SIM
 • … har inte SD minneskort expandering
 • … har lägre upplösning på skärmen
 • … har sämre vattentålighet (IP67 mot IP68)
 • … tål mindre yttre påfrestning
 • … kostar jättemycket att laga (2-3 gånger mer än vilken annan telefon som helst)
 • … har sämre batteritid
 • … har inte stöd för FLAC (?!)
 • … finns bara i två färger, grå eller silver (?!)
 • … har ingen 3.5 mm utgång för hörlurar
 • … har ingen AOD (Always On Display) trots AMOLED teknik
 • … har ingen notifikations-LED trots att det varit standard hos andra i 7 år (och är väldigt användbar)
 • … har inget stöd för ringsignaler, utan måste köpas eller föras över via PC/MAC vilket är gormigt och idiotiskt
 • … har ingen möjlighet att ändra standardprogram för grundläggande funktioner
 • … har orimligt dyra tillbehör, 1000 kr för ett skal!!!
 • … har stöd för snabbladdning, men du måste köpa laddaren för ca 1000 kr till, den ingår inte!!!

Listan kan säkert göras ännu längre, men man ska notera att prisskillnaden mellan dessa två telefoner är i skrivande stund över 2.000 kr, med Note 8 som det billigare alternativet. Som en power-user av smartphones så svider det extra mycket att Apples iPhones saknar dom grundläggande funktionerna man lärt sig leva med på telefoner för en bråkdel av priset. Exempelvis T9 kontaktsökning via uppringaren eller möjligheten att placera ikoner där man vill ha dom.

Saker man i princip kan glömma om man använder en iPhone X är filhantering, nedladdning, always on display (AOD), FLAC musik, split-screen eller fönsterhantering och fingeravtrycksläsare. Den öppna plattformen som medger att jag kan ansluta en XBOX kontroller, hårddisk, USB hubbar, möss, tangentbord eller i princip vad som helst med USB (skrivare?) återfinns inte hos Apple, som notoriskt kräver att du köper dyra lösningar för din telefon.

Det är svårt att förklara på ett rationellt sätt varför iPhone X är vansinnigt dyr för någon som är djupt investerad i Apples ekosystem. Dom är helt enkelt vana att investera dyra pengar i tjänster och funktioner som vi tar för givet och oftast får gratis på Androids plattform. Visst ska man betala för att få en premium upplevelse, men genom att sätta en prislapp på över 11.000 kr så har Apple konstaterat att deras ”premium” är snäppet dyrare än alla andras. Trots detta så erbjuder inte iPhone X något utöver vad en vanlig iPhone 8 gör. Förutom skärmen som är större och tillverkad av Samsung.

Frågan man ska ställa sig är om iPhone X är värd sitt pris, när du kan köpa en iPhone allt från iPhone 6S och framåt och få samma funktionalitet och samma tjänster?

Jag låter dig fundera på svaret på den frågan och önskar samtidigt en trevlig dag.