Läsarfråga: Dåligt ljus på iPhone 10

Hej ITPiraten. Jag har märkt att min iPhone X har dåligt ljus i skärmen ibland. Om jag försöker att manuellt öka ljuset så händer ingenting. Om jag startar om telefonen så kan den ibland börja fungera bättre. På morgonen när jag tar den från laddaren så fungerar den bra igen. Varför gör den så här? /Seb

Hej.

Det är några som hört av sig angående detta problem med nya iPhone X. Jag har inte riktigt lyckats bekräfta vad det beror på, men jag har en teori som kan visa sig vara rätt.

Precis som med Android telefoner så använder sig Apple av en teknik som heter ”throttling”, eller ”strypning” i deras system. Det har inte tidigare varit så uppenbart, men då processorerna blir snabbare så blir också värmen ett stort problem. Genom att applicera en system-vida strypning av telefonens hårdvarumässiga resurser så kan överhettning eller upphettning motverkas på ett effektivt sätt. Förutom processorns värmeutveckling så bidrar även batteri med värmande egenskaper vid hög belastning. Genom att strypa skärmens ljusstyrka så kan effekten från batteriet motverkas till viss del.

Testa göra följande:

Slå av telefonen och vänta i 10-15 minuter. Slå på den och kontrollera ljusstyrkan, notera gärna hur starkt den lyser. Starta ett spel, helst så tungt som möjligt (Need for Speed eller liknande). Prova spela i ungefär 30 minuter och telefonen börjar bli varm. Stäng spelet och kontrollera ljusstyrkan igen. Om du ser skillnaden i ljuset hela vägen från 0% till 100% när du rör i ljus-justeringen i kontrollpanelen så har ingen strypning skett, om du bara märker skillnad från 0-75% eller 0-50% så är effekten till skärmen begränsad för att motverka upphettning.

Om du inte märker någon skillnad så kan du prova spela ett tag till och testa igen. Om du märker skillnad så kan du prova lägga telefonen på ett svalt ställe (invid ett fönster eller liknande) och låta den kallna i 10-15 minuter innan du provar igen.

Om min teori stämmer så bör det vara throttling/strypning ditt problem beror på. Eftersom jag inte själv har en iPhone X så kan jag dessvärre inte undersöka saken närmare.

Hoppas att detta räckte som svar på din fråga.

Ha en bra dag.