Appar från 2016, hur är dom nu?

I Maj år 2016 så gjorde jag en lista på appar som jag använde väldigt frekvent på min smartphone. Men hur ser det ut över ett år senare, används apparna eller är dom utbytta mot andra bättre alternativ. Låt oss göra en resa i tiden och jämföra vad som har ändrat på sig, samtidigt tar vi en titt på årets nyheter på mina telefoner.

InstagramInstagram – Behöver ingen närmare beskrivning. Ett måste för den som gillar att ta bilder och tvinga på sina vänner dessa. =) 2016 var Instagram en app som höll en vaken om nätterna. Oftast så kunde man hitta roliga saker och intressanta bilder varje minut. 2017 så har denna app blivit något man tittar på lite snabbt när man sitter på toaletten eller inte har något annat att göra. Personligen så skulle jag nog inte sakna den speciellt mycket. En app som tagit över tronen och som håller en vaken om natten är Pinterest, som alltid har något intressant att titta på eller läsa om.

Pinterest – Det roligaste och informativaste du gjort på länge. Ett varningens ord bara: Du kan inte bara titta på Pinterest ”lite snabbt”, räkna med att bli fast länge. 2016 var Pinterest bara en viskning i mina kretsar, men 2017 så har den visat sig vara ett utsökt alternativ till Instagram, helst nu när Instagram tvingar på sina användare reklam överallt.

 

Google+Google+ – ”Ett smartare alternativ till Facebook”. 2016 var Google+ mitt personliga val för social plattform. Här skrevs allt intressant och eftersom man kan fokusera på det man är intresserad av så blev det lättare att sålla bort ”gråprat”. 2017 ska jag erkänna att jag inte ens har den installerad på telefonen. Eller så kanske jag har appen, men jag använder den aldrig längre. Jag har heller inget alternativ som jag föredrar bättre förutom YouTube, vilket jag anser är en bra källa till mina mobil-fixar.

 

WordpressWordPress – Denna app är grundläggade för att kunna posta saker på ett enkelt sätt medan jag är på språng.  2016 skrev jag att den dessvärre inte har kommit till användning så mycket på senaste tiden, eftersom jag ofta haft tillgång till en PC. 2017 är det exakt likadant. Det är en fantastiskt bra och smidig app, men den behövs inte så mycket längre. Jag använder däremot widgets från appen för att få notifieringar när någon kommenterar och för att hålla ett öga på trafiken.

 

InboxInbox – Inbox är en ”förbättrad” version av den gamla Gmail appen. Här fokuseras det på smidighet och att man inte ska spendera flera timmar om dagen plöjandes genom mail. Fungerar utsökt bra och rekommenderas till alla som inte orkar med all reklam och skräp. 2016 används den lika flitigt som 2017, vilket borde betyda att det är en väldigt bra app att ha. Att kunna ”swipa bort” 55 reklambrev med EN swipe är fantastiskt smidigt.

 

HangoutsHangouts – Bäst beskriven som Googles version av iMessage, fast betydligt mer användarvänligt för alla plattformar. 2016 var detta mitt förhandsval istället för SMS/MMS. I och med förvandlingen med obegränsade datamängder och obegränsat med MMS så måste jag erkänna att Samsung Message har fått ta över tronen, tyvärr. Jag tror däremot att jag måste försöka hitta tillbaka till dessa lösningar igen, eftersom dom var smidigare.

 

Youtube YouTube – YouTube behöver väl ingen närmare beskrivning eller förklaring. Här är appen som gör att livet blir lite roligare. 2016 var det min mest använda app, 2017 är det fortfarande det. Nuf said. =)

 

 

plexPlex – Ett måste för alla som har en egen Plex server hemma. Här kan man komma åt och casta sina filmer överallt i världen. 2016 så tillhörde detta mina absolut mest uppskattade appar. 2017 så har den bara blivit bättre och snabbare än tidigare.
Tack Plex!

 

netflixNetflix – Även Netflix borde vara rätt känt vid det här laget. Se film och TV serier var du än är. Ständigt utvecklande utbud. 2016 var detta hela familjens nöje, men 2017 så funderar jag allvarligt på varför vi ens har tjänsten kvar. Med YouTube, Play kanalerna och Plex så används Netflix kanske 1-2 gånger i veckan, vilket borde vara orsak till borttagning av tjänsten enligt mig.

 

svtSVT PlayTV4 PlayBarnkanalenTV3 play och övriga – Här har jag kategoriserat allt som ”Svensk TV”. För mig är det TV4 Play och Barnkanalen som får göra det mesta jobbet. Perfekt när man vill att ungarna ska vara lite lugnare i bilen eller soffan hemma. 2016 var detta något man ibland tittade på, men 2017 så har det tagit över och blivit vårt nya Netflix. Här hittar man ständigt nya saker, medan Netflix börjar bli lite urvattnat och stagnerande i sitt innehåll. Dessutom är Play helt gratis och inget man behöver abonnera på. Tänkvärt.

 

smartaudioSmart Audiobook Player – Om du har en Android telefon och gillar att lyssna på ljudböcker så finns det troligen ingen bättre spelare än denna. Full med funktioner och helt gratis (det finns en premium version också). Fungerar felfritt och har gjort det i många år. 2016 var Smart Audiobook Player min favorit, 2017 så har barnen också utnämnt denna till favorit. Att lyssna på en saga när natten kryper på är väldigt trevligt. För övrigt fungerar den precis lika bra som i flera år tidigare. Super-app.

 

TV Show FavsTV Show Favs – TV nördarnas heliga graal gömmer sig bakom denna titel. TV Show Favs håller rätt på dina TV serier, när dom har premiär ”over-there” och med lite inställningar kan man till och med få den att spela introt till TV serien som en påminnelse att ens favorit har haft premiär. Personligen använder jag denna som en ”to-do” list över serierna, så att jag inte missar några avsnitt. Lika bra 2016 som 2017, inget att klaga på.

 

allcastAllCast – Precis som namnet antyder så castar denna app till alla möjliga källor. TV, Chromecast och mycket mer. Perfekt för när du vill se lite film hos en kompis, men själv vill välja innehåll. 2016 användes denna app sporadiskt för att visa innehåll på Chromecast, men 2017 så är den ett minne blott. I dagsläget har nästan alla appar stöd för Chromecast, vilket gör denna app både onödig och till en resurstjuv.

 

photonGoogle Foto – Denna app börjar mer och mer bli en standard i moderna telefoner. Jag använder denna huvudsakligen för backup-tjänsten som Google faktiskt erbjuder helt gratis och i obegränsad mängd. 2016 var detta bara för backup, 2017 så använder jag nästan uteslutande denna tjänst för Galleri på mina telefoner (inklusive iPhones).

 

mapsGoogle Maps – Om du någonsin gått vilse i en ny stad eller ute i skogen så har du inte haft Google Maps installerat på din telefon. Här är, dare-i-say, världens bästa kartprogram, oavsett var du befinner dig. Detta var kanske mindre sant 2016 än 2017, eftersom den ständigt förbättras. Ett måste för all typ av navigering eller för att kontrollera hur bra mat restauranger i närheten har. Riktigt bra och säkert underskattad tjänst.

 

streetviewGoogle Street View – I kombination med Google Maps så kan man faktiskt ta en titt på världen utan att resa någonstans. Speciellt roligt var det att använda Steet View med VR Headset, vilket fick det att kännas som att man verkligen var på plats. 2016 användes denna litegrann, 2017 så använder jag den inte alls. Fast den är nog integrerad i Maps så väl att jag inte upptäcker när jag använder Street View längre. =)

 

earthGoogle Earth – Jag vet inte om jag använder denna app något speciellt, eller om det är Earth som står för ”satellit foton” i Maps. Hur som helst får den följa med i min app-inventarie-lista så länge jag misstänker att den har någon funktion. Precis samma 2016 som 2017. Undra om jag måste kontrollera om den överhuvudtaget behövs längre. =)

 

prisjaktPrisjakt – Om du gillar att shoppa så gillar du att få rätt pris. Gillar du att få rätt pris så använder du prisjakt… Mer än så behöver jag inte säga. Troligen nordens bästa tjänst för att tjäna pengar på. Används minst lika mycket nu 2017 som 2016. Jag vet att jag använder streckkodsläsaren betydligt mer, eftersom den är så smidig.

 

hittaHitta.se – Fundera aldrig över vem som ringer eller vilket telefonnummer den där personen eller företaget hade. Med Hitta.se kan du göra mer än du tror och det är lättare än vad du anar. Missa inte denna. 2016 så var det ett nära lopp mellan Hitta.se och andra tjänster, men 2017 så är detta den enda ”sök-app-för-personer” jag har installerat.

 

keepGoogle Keep – Ibland önskar man att man hade papper och penna i närheten för att göra en anteckning. Senare önskar du att du hade kvar pappret för att kunna se vad som stod på den. Med Google Keep kan du anteckna på datorn och läsa den i telefonen/surfplattan eller på vilken webbläsare som helst i världen. Med funktioner som påminnelser och väldigt mycket mer är Google Keep ”something to keep”. 2016 användes denna väldigt flitigt både i arbete och fritid. 2017 är den en viktig del av min vardag, men jag har börjat använda Samsung Notes mer nu, eftersom jag har en Galaxy Note 8 som telefon. Om jag byter så hamnar nog Keep på topp igen.

officelensOffice Lens – Detta relativt nya tillskott från Microsoft fungerar fantastiskt bra om du vill ”scanna” dokument eller ta en bild av en White-Board på mötet. Den korrigerar automatiskt perspektiv och du kan till och med redigera skriven text på fotot. Gratis och värdefullt verktyg. 2016 var detta en liten doldis som mest låg och väntade på telefonen för det där tillfället då vår scanner lagt av på kontoret. I dagsläget (2017) så innehar den samma speciella plats på min telefon. Jag har den installerad och använder den när den behövs, men det är sällan. =)

esfileproES Filutforskaren Pro – Utan att överdriva så kan jag säga att ES Filutforskaren är en av anledningarna att jag överhuvudtaget använder Android idag. Den är en utomordentligt fantastisk filhanterare som ger din telefon nästan obegränsade möjligheter att dela, kopiera och hantera allt vad som har med filer, nätverk och servrar att göra. Om du ska köpa en app, satsa på denna. Om du håller på med filhantering alltså, annars bör du nog undvika denna. =) 2016 var denna app viktigast att ha på mina telefoner, 2017 är det exakt samma nivå. Om ES Filutforskaren inte hade funnits så hade loppet mellan iOS och Android varit betydligt närmare, I’m just saying.

bredbandskollenBredbandskollen – Ett verktyg för att kontrollera hastigheten på WIFI eller mobilt bredband. Är troligen den mest standardiserade formen av mätning idag i Sverige. Rolig att ha med ibland, men används inte så ofta. 2016 använde jag denna väldigt sparsamt, 2017 så tror jag bara att jag öppnat appen 2 gånger. Kanske är det dags att klippa banden och installera denna när behovet faller på… Men å andra sidan har jag ju plats på telefonen för den. =)

 

networkfingFing – Här är ännu ett ”nörd” verktyg. Denna används för att analysera nätverk och kontrollera tjänster hos anslutna enheter. Innan någon börjar dregla över konceptet att hacka andra över mobilnätet så kan jag avslöja att den fungerar på WIFI, inte på 4G. =) Fing kan göra väldigt mycket mer och är gratis, så ta en titt om det låter intressant. Även denna app innehar samma status som bredbandskollen. Dock använder jag denna mer frekvent än tidigare eftersom den kan ”mappa” ett lokalt nätverk på några sekunder. Väldigt användbart om du ska agera nätverkstekniker hos någon som inte vet hur allt är kopplat.

GoogletranslateGoogle Översätt – I snitt har jag verklig användning för denna app 3-4 gånger om året. Övrig tid används den som ett partytrick, där man exempelvis kan låta sin telefon fråga efter vägen till närmaste dass på flytande Koreanska. Det imponerar på andra nördar, inte mycket mer än så. =) 2016 var den som sagt ett partytrick för det mesta, 2017 kan nästan alla telefoner samma saker med eller utan Google översätt. Jag har den dock installerad ännu, för den uppfyller en funktion dom gånger den behövs.

 

teliaMitt Telia – Om du är Telia-kund så är det faktiskt lite intressant att följa sin användning i nära på real-tid med denna app. Här ser du hur många GB du har surfat upp den senaste tiden, hur många samtal och annat du förbrukat. Du kan även hantera ditt abonnemang på många olika sätt. 2016 använde jag denna app rätt så frekvent, men 2017 har jag gått över till Tele 2 och har obegränsat med allt. Detta gör att Mitt Telia appen fått lämna min telefon. (Kolla in Tele2 Unlimited, ett litet tips).


tapet Tapet – 
Om jag får utnämna priser på appar så ligger denna på topp 3 i världen. Kortfattat kan man säga att Tapet byter din bakgrund, men egentligen är det mycket mer än så. Genom att generera olika mönster och färger så ger den fantastiskt snygga och användbara bakgrunder. Dessutom kan den skifta dessa hur ofta eller sällan du vill. Du kan även rösta upp och ned olika designer som den genererar, för att få bättre resultat. 2016 var detta ett måste på mina telefoner, men 2017 så kände jag att det inte är helt fel att välja lite roligare bakgrunder. Exempelvis en rolig bild på en hund eller liknande. Tapet fick även denna lämna min telefon, men jag tvekar inte att installera den igen om andan faller på.

ttorrenttTorrent Pro – Den mest kontroversiella appen på Google Play? Faktumet är att om du inte har tTorrent Pro installerad just nu, så är det inte helt enkelt att få tag på den, eftersom den blivit svartlistad av Google själva. Kortfattat kan jag säga att det är en Torrent klient för din Android telefon, som har inbyggd sökfunktion mot dom som största Torrent servers som finns på Internet. Du kan med andra ord ladda ned vad som helst, när som helst, utan problem… Dessvärre, för Google, så går det att hitta tTorrent Pro APK (programpaketet) på Internet, för den som kan använda just Google att leta med… =) 2016 är denna en central del av mina telefoner, 2017 är det samma. Den uppdateras inte längre, så man får nöja sig med det man har. =)

chrome Google Chrome – Världens mest omtyckta webbläsare? Jag tror i alla fall det. Den kommer som standard på väldigt många Android telefoner, men inte på Samsungs telefoner… 2016 liksom 2017 så används denna till i princip allt på nätet som kräver webbläsare.

 

onedriveOneDrive – Ännu en Microsoft produkt. Denna gång rör det sig om moln-lagring i hög kaliber. Jag tror nämligen att OneDrive är den bästa online tjänsten av dom alla. Designmässigt är den nästan ett mästerverk. 2016 var det mitt förstaval, 2017 har jag inte ens appen installerad. Google Drive har fått ta över facklan som föredragen webblagring. Dock är det mest av bekvämlighet det blev på det sättet. Appen är inte dålig och tjänsten är fantastiskt bra ännu. Google Drive har dock väldigt mycket integrerat från Googles övriga tjänster, vilket var helt avgörande.

GoogledriveGoogle Drive – Googles molnlagring för att se till att dokument och annat viktigt jobb och privat finns med var du än är. 2016 delade som sagt denna tjänst plats med OneDrive, men 2017 så är det bara denna som gäller. Google Drive känns lite mer spartansk och enkel än OneDrive, men fungerar minst lika bra. Integreringen med övriga Google-tjänster gör att detta också är det självklara valet för dom som investerat tid i Googles lösningar.


swichSwish – 
Money, Money, Money…. Ett enkelt sätt att skicka pengar till vänner och bekanta. Har börjat tas emot som betalningssätt på många online-affärer runt om på Internet. Fungerar otroligt bra. 2016 använde jag detta och stack ut som en kanin bland marsvin, men 2017 är man bara en i mängden. Alla verkar ha Swish och alla vet hur det fungerar. Dessutom kan man nu använda detta som betalsätt på många restauranger och lunchställen om man råkat glömma plånboken hemma.

 

sparbankenSparbanken – Ett måste om du har Swedbank eller någon annan ansluten bank i koncernen. Gör betalning av räkningar till en något trevligare upplevelse genom att erbjuda siffer-scanning. 2016 var den bra, men 2017 så uppdaterades appen och blev rätt så fantastisk. Nu kan man dra pengar fram och tillbaka mellan konton istället för att behöva skriva en massa. Många tycker nog att det var bättre förr, men jag anser att Swedbank äntligen börjar kliva in i nutiden. Applåder förtjänar dom. =)

 

bankidBankID – Om dom två ovanstående apparna ska ha någon funktion så måste BankID användas också. En fantastisk ”uppfinning” som fungerar som ID på många online-tjänster som Telia och Volvo. Tänk som ett ID kort du alltid bär med dig på din telefon. Fascinerande. 2016 var det faktiskt rätt så imponerande med Mobilt Bank-ID, men 2017 så kan man plötsligt använda fingeravtryck för att identifiera sig, vilket gjorde appen minst dubbelt så bra. Utveckling i rätt riktning, med andra ord.

Wish – Framtidens shopping, idag. Här kan du hitta allt mellan himmel och jord, till ett pris du inte trodde var möjligt. Dessutom använder sig Wish av Klarna, vilket gör att du inte behöver vara orolig att bli lurad. Jag har använt Wish under en lång tid nu och har handlat hundratals saker utan att ha blivit lurad en enda gång. Rekommenderas varmt. Denna app är en nykomling för 2017, men är värd att nämnas.

Klarna – Smooth Payments… Svårt att beskriva det bättre. Jag är i princip säker på att Klarna är Sveriges bästa betaltjänst. Så enkelt, så smidigt, så säkert. 2016 använde jag Klarna till många betalningar online, men i dagsläget (2017) så är Wish i princip ett krav om jag överhuvudtaget ska handla. Dom kanske inte är billigast i sina avbetalningar, men jag har ingenting emot att betala för extremt bra service och trevlig personal. Sjukt bra tjänst som rekommenderas som krav för dina online-köp i framtiden. Enklare kan det inte bli.

VLC – VLC är en av dom där apparna som används när den behövs. På många Android telefoner så finns det spelare som stödjer det mesta, men ibland så klarar dom inte av alla filmer man vill titta på. VLC brukar sällan tveka oavsett format. 2016 användes denna app lika mycket som under 2017. Dock har Samsungs egna spelare stöd för det nya 18:9 formatet, vilket gör att man får mer yta att titta på. VLC stödjer också formatändringar, men inte lika väl integrerat (tror jag i alla fall).

 

Samsung Pay – Priset för årets hetaste App för min personliga del måste tillfalla Samsung Pay. Detta är en helt fantastisk app som dessvärre inte fungerar på några andra telefoner än Samsungs. Denna väldigt smidiga betaltjänst fungerar där du handlar, idag. Du behöver alltså inte vänta på att din favoritbutik byter kassasystem eller liknande. Jag har skrivit en review här, passa på att läsa lite mer. 2016 fanns inte denna app, utan kom i mitten av 2017 och tog Android-världen med storm. =)

 

Phew. Detta blev en längre post än jag hade räknat med. Det finns säkert underlag för att göra en #2 av denna, men jag får ta en break nu. Hoppas att det var informativt.

Ha en trevlig dag.