Vad är ditt privatliv värt?

En sak som alltid stört mig är att vad jag än gör och var jag än går så verkar reklam alltid följa efter. Hur ofta har man inte gått ut på Internet och sökt efter en produkt eller bara information om något, bara för att få riktad reklam direkt efteråt. Först kunde man tro att det var slumpen som orsakade den riktade reklamen, men nuförtiden så finns det inga tvivel om att i princip allt du gör med din dator, smartphone, surfplatta eller på sociala medier följer dig till världens ände. Denna typ av riktad reklam är väldigt vanlig och oftast väldigt effektiv, om den dyker upp vid rätt tidpunkt.

Många jag känner rycker på axlarna åt all denna reklam och tänker att den inte påverkar dom speciellt mycket, oftast lyckligt ovetande om HUR informationen kommit företagen till hands. Andra vet att dom blir ”förföljda” online, men tänker att det inte finns något att göra. ”Det är priset man får betala”, helt enkelt. Visst är det också lite sanning i det uttalandet, men det är samtidigt enklare än många tror att få bukt med denna typ av förföljelse.

Det absolut enklaste är att undvika två av åtta huvudsakliga företag, men samtidigt kan det ge upphov till en stor förändring i den nuvarande livsstilen. Allt beror på hur mycket du anser ditt privatliv vara värt och hur mycket du stör dig på att vara en produkt.

Två av dom största i världen
Dom två företagen som inte drar sig för att sälja dig till i princip vilket annat företag som helst är i dagsläget väldigt välkänt. Den största ”boven” är Google, som nästan uteslutande lever på din och andras privata information och möjligheten att sälja riktad reklam med hög effektivitet.

Den något mindre men faktiskt mer aggressiva aktören är Facebook, som även dom lever på att sälja din information. Det som skiljer är att Google faktiskt värnar om dig på ett helt annat sätt och är väldigt försiktiga att ”gå för långt”. Facebook, däremot, har inga skrupler eller spärrar. Detta gör också att dom ständigt blir stämda och uthängda i media, med all rätt. Du behöver inte ens ha ett Facebook konto för att få din information insamlad och såld, det har dom hittat en väg förbi.

Innan vi fördjupar oss på dessa två huvudsakliga aktörer så vill jag bara presentera dom sex övriga företagen som tjänar mest på att manipulera dig, nämligen Microsoft, Apple, Amazon, Baidu, Alibaba och Tencent. Men när vi pratar om dom två första här ovanför, Microsoft och Apple, så försöker dom främst få dig att handla deras egna saker. Alla övriga försöker sälja din information för att andra ska kunna lura på dig saker du inte behöver, vilket är den delen som påverkar oss mest av allt.

Lätt sagt, svårt att bemästra
Det som gör situationen svår att få bukt med är att Google finns överallt. Dom har i många år nästlat sig in på i princip alla hemsidor, i alla telefoner och i allas datorer. Egentligen helt utan att man tänker på det. Google använder nästan all information du delar med dig när du kommunicerar för att lista ut det bästa sättet att sälja annonser och tjäna pengar på dig.

Om du har en Android telefon så har Google i princip obegränsad möjlighet att se var du surfar, läsa dina mail och även läsa dina privata SMS helt utan att du tänker på det. Även om du bestämmer dig för att använda tredjepart webbläsare som Firefox så ser Google exakt vad du gör, det är väldigt finurligt. Du har godkänt att dom får göra detta när du startade upp din nya telefon, så det är rent juridiskt helt okej.

Den gigantiska omkretsen av Googles nätverk och inblandning överallt gör att dom får en ständig ström med information som hanteras av sofistikerade mjukvaror och datorer för att ”destillera” fram användbar information om dig, som går att sälja och som faktiskt är väldigt effektiv, även om du inte tror det.

Genom att undvika Googles tjänster, som Gmail, Chrome, Maps, Docs, Drive och många andra så kan du strypa flödet av information till Google. Du kan dock inte bli av med Google helt och hållet, hur du än försöker. Dom är helt enkelt för stora för att stoppas.

Samtidigt är det som jag skrev tidigare en helt annan typ av ”stöld” än den Facebook håller på med, rakt under våra näsor och helt öppet erkänner.

Facebook har en annan taktik med samma målsättning
Facebook äger snart alla sociala nätverk och får således mer personlig information från dig. Alla som använder exempelvis Facebook, Facebook Messenger och Instagram får informationen analyserad precis varje gång. Men listan på företag som Facebook äger slutar inte där. Dom äger faktiskt över 80 olika företag med inriktning på sociala media och information. Låt mig ge ett litet exempel.

Parakey, ConnectU, FriendFeed, Octazen, Friendster, Sharegrove, Zenbe, Nextstop, Drop.io, Recrec, Lightbox.com, Karma, Face.com, Whatsapp, Oculus VR, Surreal Vision, Pebbles, MSQRD, Faciometrics, Bloomsbury, Redkix, Chainspace, Giphy, Mapillary och CTRL-Labs är några av dessa företag och vissa har du säkert hört talas om.

Genom att erbjuda ”tjänster” så kan Facebook enklare nästla sig in i privat information. Facebook Workplace är ett utsökt exempel där Facebook kan övervaka den interna kommunikationen på företag och dess arbetare.

Många tänker inte heller på vad dom skriver innan dom skickar meddelanden och bilder ut på sociala medier, vilket gör att information som kanske inte var tänkt att delas offentligt på Internet flödar fritt och används friskt av Facebook på alla sätt dom känner för.

Användaren har själv godkänt stölden
Genom att aggregera och lägga ihop exempelvis vad du skriver på Facebook, meddelanden via Facebook Messenger, bilder på Instagram, kommunikation på Facebook Workplace och alla övriga tjänster som Facebook kontrollerar så kan dom få en väldigt tydlig bild om vad du tycker och tänker. Men när det gäller Facebook så slutar det faktiskt inte här. Om du har Facebook appen installerad på din Android eller iPhone så kan Facebook även ta del av exempelvis din mikrofon, kamera, alla bilder på din telefon, GPS data, dina inköp, privata SMS, mail och mycket mycket mer.

När du installerar Facebooks app så godkänner du nämligen att dom får göra detta, vilket många inte ens reflekterar över. Men det slutar inte ens här… Genom att installera appen så godkänner du även att Facebook får hitta ”röda trådar” genom att kommunicera med alla kontakter på din telefon/dator eller surfplatta. Detta gör att Facebook kan kartlägga inte bara vem du kommunicerar med, utan även vem dom du kommunicerar med kommunicerar med i sin tur.

Detta är också orsaken till att Facebook många gånger är ”farligare” än Google, trots att dom samlar in nästan lika mycket information. Deras mer aggressiva sätt att samla information påverkar i princip alla i bekantskapskretsen också.

Jag har inget Facebook konto, så jag är säker
Trots att man inte har ett Facebook konto så blir datorer, telefoner eller surfplattor ”infekterade” av Facebooks spårningsprogram som finns på många miljoner hemsidor och tjänster runt om i världen. Online butiker, sociala medier och annat runt om i världen samarbetar nämligen med Facebook för att ”ge dig en bättre tjänst” och samtidigt kunna ta del av din information för att veta vad dom ska sälja till dig.

När du fått denna ”infektion”, som kommer i form av en liten fil som Facebook kan spåra, så skapas också ett ”skuggkonto” på din enhet. Detta är en unik identifierare som du troligen inte känner till. Detta är ditt icke-Facebook-konto som kan användas för att spåra dig överallt du färdas runt om på Internet. Rent tekniskt är det som att du skapade ett konto på Facebook, men utan att du ens vet om det, därav namnet.

Lagligheten i denna form av spårning på nätet har länge diskuterats och varit till grund för flera rättsliga dispyter hos Facebook dom senaste åren. Dock är det svårt att bevisa att det är skadligt för individen. Genom att inte lagra namn och andra direkt identifierbara handlingar i koden på ett ”skuggkonto” så går det helt enkelt inte att bevisa att du är du, hur mycket myndigheter än försöker.

Du är enbart en unik sträng med kod som gör att Facebook kan se att du är du och ingen annan. Vem ”du” egentligen är bryr dom sig inte speciellt mycket om ändå. Facebook vill ju knappast bli din vän, utan bara sälja din information till högstbjudande.

Hur blir jag av med Facebook?
Det blir du troligen inte, så länge du inte tar drastiska åtgärder för att säkra din information. Med drastiska åtgärder så menar jag att du pantar all teknik du har och sätter dig i ett mörkt, ljudisolerat rum utan elektricitet. Detta är för dom allra flesta lite för extremt, men det behöver inte vara hopplöst ändå.

Som du kanske förstår så är det i princip omöjligt att bli av med Facebook med tanke på den mängd teknik som omger oss idag. Men du kan, precis som med Google, begränsa deras möjlighet att spela in, registrera och stjäla all information dom kan komma över. Vi pratar om att avsluta kontot hos Facebook, avinstallera alla appar som är relaterade till Facebook och sluta godkänna kakor/cookies och scripts på dina webbläsare. Se till att använda antivirus med realtids-skydd och lämna aldrig ut personlig information på någon hemsida.

Hårdvaran spelar faktiskt roll
Många säger att det inte spelar någon roll om man har Android eller Apple, men faktum är att med Apple så begränsas utflödet av information från din telefon radikalt. Därav den betydligt bättre batteritiden på iPhone jämfört med Android. Du får samtidigt möjlighet att själv begränsa vad appar kan och inte kan göra.

Givetvis får du räkna med att Apple kan stjäla din information, om dom känner för det, men detta är nog ett betydligt trevligare scenario än att Facebook gör det, utan din vetskap.

Du kan i princip vara helt fri från Google på en iPhone, men även här så finns det bakdörrar och ”tricks” som går att nyttja till viss del. Google kan enkelt samarbeta med andra, exempelvis sociala nätverk eller speltillverkare, och på så sätt ta del av din GPS data, användning och annat som den appen har rättigheter att få reda på. Allt behöver ju nämligen inte hända på din telefon, dator eller platta. Det fungerar lika bra att lyssna på servern som din enhet pratar med, vilket oftast föredras av säkerhetsskäl.

Flödet blir dock radikalt förminskat om du bara tänker efter först, vilket är det bästa du kan hoppas på. Det finns mängder av tips och tricks på nätet, men så länge din inställning är ”det spelar ingen roll” så spelar du informationsjättarna i händerna. Detta är precis vad dom räknar med och du får givetvis göra exakt hur du själv vill.

Nu vet du dock bättre, vilket är ett steg i rätt riktning. =)

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.