Airpods Pro vs Airpods 2 [Uppdaterad, igen]

Jag har nu haft mina Airpods 2 i drygt ett år och är väldigt nöjd med dessa. Ljudet är bra, dom är enkla att stoppa i örat när man har bråttom och batteritiden är smått fantastisk. Med batteritid menar jag likväl den aktiva tiden på Airpods 2 som laddningen av dessa, vilket är blixtrande snabbt.

Som ett exempel kan jag ge när jag var i ett online-möte som drog ut på tiden. Redan innan mötet började så hade jag spenderat tid med att lyssna på musik medan jag jobbade. Ungefär mitt i mötet så varnade mina Airpods 2 att det var 10% kvar på batteriet i bägge hörlurarna. Det enda man behöver göra då är att sätta ena i fodralet och fortsätta mötet. När den man har i örat varnar att nu är det 5% kvar, då är den andra laddad till 80-90%.

Det enda man behöver göra då är att skifta och sätta den andra i fodralet. Inom några minuter så har således bägge hörlurarna kapacitet att fortsätta i några timmar till. Sjukt bekvämt och något som många inte tänker på när dom investerar i nya trådlösa hörlurar.

Det enda jag har problem med är att Airpods 2, trots att dom är fantastiska, erbjuder väldigt dålig isolering mot omvärlden. Detta är helt ok om du är student, jobbar på kontor eller i annan miljö där ljudnivån har en tendens att vara låg. Jag, som jobbar runt och med maskiner, sitter i bullriga miljöer och ofta tar samtal i dessa, föredrar något som kan filtrera bort oljud.

Det är exakt här som Airpods Pro skiner.

Innan jag fortsätter vill jag bara påpeka att just nu så har Elgiganten och MediaMarkt en fantastisk rea på Airpods Pro, men jag vet inte hur länge den pågår, så passa på om du behöver lite mer ”pro” saker i ditt liv. =)

Jag lyssnar mycket på musik och ljudböcker, oftast via mina Sonos högtalare och Airpods 2:orna. Dom enda hörlurarna jag haft som erbjudit ANC (Active Noise Cancelling) har varit mina Huawei Freebuds 3, vilket i ärlighetens namn inte fungerade så bra.

När jag laddat upp mina Airpods Pro för första gången så var det dags att prova dom. Situationen såg ut på följande sätt. Jag satt i en bil, färdades i landsvägsfart på grusväg/vägbygge och det blåste ungefär 9-14 sekundmeter utanför. Det var med andra ord inte en ljudlös färd på något sätt. Tvärt om så var ljudnivån ordentligt hög.

När jag flippade upp locket på Airpods Pro fodralet så poppade den automatiskt upp på min iPhone, precis som alltid med Apple-prylar så gick själva parningsprocessen på några sekunder. Jag tog först upp högra ”podden” och satte den i örat. Perfekt passform direkt. Satt riktigt bra och kändes knappt.

Magin hände när jag tog den vänstra ”podden” och satte den i örat. Även den passade väldigt bra och kändes genast bekväm…..

Ett, i brist på annan liknelse, tyst sugande ljud började genast höras. Det var som att alla ljud i världen bara försvann genom ett svart hål. ”Zwooop”, sedan var det tyst. Till en början så fattade jag inte vad som hände, men insåg snabbt att ANC-läget måste vara påslaget ”per default” vid första uppstart. Det var först när jag själv började test-prata i bilen som jag inser att jag hör mig själv perfekt. Vi pratar 100%, som att jag inte ens hade hörlurar på mig.

I vanliga fall, med passiva ”in-ear” hörlurar, så hör man sig själv också. Men då pratar vi mest om ett ”buller” då ljud fortplantar sig genom käkbenet och upp till hörluren. På Airpods Pro så används troligen mikrofonerna i kombination med vibrationerna från käkarna för att avgöra vad som är tal och ”oljud”. Således får man inte den där ”lock i örat” känslan överhuvudtaget.

Utan att överdriva kan man säga att ANC läget på Airpods Pro öppnade en helt ny värld för mig.

Jag provade genast att ringa min fru för att kolla vad hon tyckte om ljudkvalitén på hörlurarna. Det visade sig att det inte bara var jag som kunde dra nytta av tekniken i mina nya Airpods Pro. Hon kunde inte ens avgöra att jag satt i bilen. Både jag och min fru fick känslan av att sitta i samma tysta rum och kunde samtala med vanlig röst utan några som helst problem.

Då jag inte hörde något av bilens ljud så framstod ljudet från hennes telefon betydligt klarare än jag någonsin hört tidigare. Jag kunde höra mina barn i bakgrunden som pratade om Pokemon, vår hund som gick omkring och mycket annat som tidigare varit omöjligt att urskilja i ett samtal.

Efter samtalet var slut så testade jag att lyssna på musik, vilket var minst lika fantastiskt. Instrument i bakgrunden föreföll väldigt tydliga. Jag kunde höra exakt vad sångaren sjöng och allt detta helt utan några externa störningar från omvärlden. Men, det var när jag startade upp en av mina ljudböcker som jag verkligen blev imponerad. Så klart och distinkt ljud från uppläsaren har jag aldrig upplevt, med några hörlurar. Då jag nu befann mig i en bullrig bil med vinden som piskade utanför så var situationen ännu mer imponerande.

Nu när jag testat dom under flera olika miljöer så kan jag säga att min första upplevelse inte går att överträffa. Att gå från allt buller till känslan att befinna sig i en fåtölj i ett tyst rum och se på en TV där ljudet är avstängt är rätt så njutbart. Givetvis kan jag se situationer där ANC är rent olämpligt, exempelvis på cykel, i trafiken eller liknande.

Som tur är erbjuder Airpods Pro även den raka motsatsen till ANC. Genom att nypa på en av ”pinnarna” på Airpods Pro så kan man enkelt aktivera genomhörning eller transparent läge. Detta läge använder mikrofonerna för att ”simulera” att du inte har några hörlurar på dig överhuvudtaget. Till en början så kändes ljudet lite artificiellt, men då jag var in i en butik och handlade med detta läge på så tog det inte många minuter för mina Airpods Pro att lura min hjärna. Det var först när jag startade bilen igen som jag insåg att dom hade fungerat riktigt bra.

Du kan givetvis även slå av alla lägen och förlita dig på standard in-ear isolering från omvärlden. Redan där så erbjuder Airpods Pro en bra ljudisolering tack vare den fantastiska passformen. Jag skulle kanske rekommendera denna till vardagsbruk, beroende på hur vardagen ser ut givetvis.

Men det finns även en ”nackdel” med Airpods Pro, som jag till en början inte riktigt förstod. Trots att ljudet är väldigt bra, kanske det bästa jag någonsin hört från några hörlurar, så betonas varken bas, mellanregister eller diskant speciellt mycket. Ljudet är otroligt välbalanserat, vilket i sin tur gör att genres med mycket bas förefaller dämpad och o-nyanserad. Låtar där jag var van med mycket ”boooom” i basen, blev helt enkelt ”boom” istället, om ni förstår vad jag menar.

På andra genres, som kräver hög upplösning och separation i registret så är Airpods Pro helt och utan överdrift fantastiska. Högupplöst klassisk musik gör att man nästan känner lukten av stora dammiga lokaler, men även moderna låtar med mycket detaljer blir en nackhårs-resande upplevelse. Njutbarheten är på max och min inre audiofil mår riktigt bra av dessa hörlurar.

Men, troligen det mest fantastiska som jag inte ens visste fanns på dessa hörlurar är en teknik som heter ”Spatial Audio”, eller ”ljudseparering”. När du tittar på en film på din Apple TV, iPod eller iPhone så fokuseras ljudet gentemot uppspelaren. Visst låter det förvirrande? Jag ska försöka förklara på ett enklare sätt.

Om du tittar direkt på skärmen så spelar Airpods Pro upp ljudet perfekt centrerat. Om du tittar åt något håll så styrs ljudet om så att det fortfarande spelas från uppspelaren. Exempelvis kan du titta åt vänster, vilket gör att ljudet flyttas till den högra hörluren, vilket i sin tur simulerar att du inte ens har hörlurar på dig utan att ljudet kommer från källan direkt.

Jag testade denna funktion med viss skepticism, men måste säga att den är otroligt övertygande. Första gången trodde jag att jag missat att koppla ljudet till hörlurarna överhuvudtaget. Så fantastiskt fungerar det.

Att gå från Airpods till Airpods Pro är ett gigantiskt kliv, tvärt emot vad många på YouTube påstår. Orsaken till att jag dröjt så länge att köpa Pro versionen beror på att jag hela tiden fick veta att det är lite ”hugget som stucket” vilka man väljer. Bägge erbjuder ”ungefär samma upplevelse” och att ”kostnaden inte motsvarar skillnaden”.

Vad dessa röker vill jag nog inte veta, men för mig så spelar dessa två hörlurar inte ens på samma bollplan. Vilket gör att det är väldigt logiskt att behålla bägge i sortimentet för Apple.

Airpods 2 är för dom som vill ha trådlösa hörlurar. Dom fungerar utmärkt att lyssna på musik och ta samtal med. I princip alla som jag känner skulle nog välja Airpods 2 över Airpods Pro. Dom är billigare, enklare och smidigare på många sätt.

Airpods Pro är för dom som njuter av bra ljud och vill uppleva musik som den var tänkt att upplevas. Ju finare kvalité på musiken, desto bättre och mer distinkt blir upplevelsen.

Nu när jag sitter med bägge i handen så kan jag säga att det var en väl värd investering för mig. Det enda jag ångrar är att jag inte köpt dom tidigare.

[Uppdatering]
Jag har nu returnerat mina Airpods Pro till butiken. Efter drygt en veckas användning så upptäckte jag att mina örongångar blivit känsliga och ömma av hörlurarna. Orsaken är nog för att jag har en tendens att sova med hörlurarna i öronen, då jag oftast lyssnar på ljudböcker på natten.

Trist på många sätt, men jag har alltid haft problem med att använda ”in-ear” hörlurar, så det blev inte någon stor överraskning för mig. Det jag egentligen vill säga är att jag tvivlar att problemet ligger hos Airpods Pro i sig, det är bara jag som är känslig. =)

[Uppdatering 2 – 2020-10-02]
Idag så köpte jag åter igen ett par Airpods Pro. Jag saknade helt enkelt ljudet för mycket.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.