USB-C på iPhone och öppna dörrar?

Apple har hela tiden slagits mot vad som är ”normen” på den övriga marknaden. Ett exempel på detta är förstås USB-C, vilket Apple tvingades att sätta på sina iPhone modeller i och med iPhone 15-serien. Motivationen från EU, som tvingat på denna förändring, var att för mycket e-waste skapades genom att ha olika standarder och kablar.

Vad man kanske inte tänkte på var alla miljarder (jo, miljarder) kablar och tillbehör med Apples Lightning som cirkulerar på marknaden. När dessa kablar klassas som överflödiga kan vi ju gissa var dom hamnar. Men vi känner alla till historien om USB-C, eftersom den har diskuterats i många månader, överallt.

Vad som är lite mindre diskuterat är EUs nästa steg. Att tvinga Apple att öppna upp för att kunna installera appar och spel från andra källor än just Apples App Store. En bra idé tycker några, men dom allra flesta förstår problemen som kommer att uppstå. Apple tvingas att sänka säkerheten på alla sina enheter, samtidigt som användarna får möjligheten att göra samma dumma misstag som på Android plattformen.

Det kommer inte att dröja länge före pirat-marknaden för Apples programvaror tar vid, en genre som aldrig tidigare varit ett stort problem. Man kan ladda ned ”knäckta” versioner av dyra applikationer, som troligen har med sig dålig kod i följe. Hemsidor som automatiskt installerar appar och kod på telefoner för att stjäla och ta över kontrollen över ens information. Listan kan göras lång på saker som kan hända. Det är bara att se till hur säkerheten är hos just Android för att få en insikt i vad som potentiellt kan hända.

Apple har garanterat börjat snickra på hur dom ska kunna följa EUs direktiv om detta förslag går igenom, samtidigt som dom försöker skydda sina kunder mot säkerhetsrisker. Inte en lätt match, kan tilläggas. Ett hinder som sätts upp av EU och som förväntas lösas av Apple, kanske för att någon vill veta hur man skulle kunna lösa även detta problem på Android plattformen, vad vet jag.

Nu kanske du tänker ”Men varför ska EU göra detta?” Svaret är att man anser att Apple har ”monopol” på att distribuera appar till sina plattformar. Jo, jag vet. Det låter ju helt sjukt att ett företag inte ska kunna distribuera mjukvara genom en säker portal till kunder som använder deras hård och mjukvara. Vi pratar trots allt inte om en ”öppen marknad” där vem som helst får göra vad som helst. Till skillnad från Android så är inte Apples operativsystem öppen källkod, vilket man måste tänka på.

Apple är dock i siktet på någon ”förstå-sig-påare” inom EU, som verkar drivas av en agenda att försöka få ned säkerheten hos Apple till den hos alla övriga tillverkare på marknaden. Dom ger sig inte före Apple tagits ned till samma nivå, så att alla kan konkurrera på ”lika villkor”.

Precis av samma anledning att Apple inte vill att vi ska skruva i våra telefoner och datorer hemma vid skrivbordet, så har dom alltid försökt begränsa säkerhetsriskerna genom att först kontrollera och godkänna appar och spel innan användare kan ta del av dom. Precis på samma sätt som att laga sin egen dator kan orsaka en brand, kan möjligheten att installera vad som helst totalt förstöra säkerheten på alla enheter. Det kan inte råda något tvivel om detta.

Vad kan Apples användare göra om EU får igenom sina krav? Den uppenbara lösningen är att aldrig ladda ned något utanför Apples App Store. Rent spekulativt så kommer nog Apple att spärra denna möjlighet som grundinställning, men den som vill och förstår säkerhetsriskerna kan låsa upp funktionen.

Enbart möjligheten att göra en så kallad ”side-load” av appar öppnar potentiellt upp för illvilliga hackare och dom som vill komma åt det du har på dina enheter. Vad man måste tänka på är att Apple tvingas öppna en dörr ut mot omvärlden som alltid varit stängd, av säkerhetsskäl.

Att göra en sådan förändring i Apples operativsystem kommer förstås att kantas av säkerhetsproblem ett bra tag efter förändringen trätt i kraft. Nya former av attacker kommer att kunna användas och Apples säkerhetsarbete kommer att behöva dubblas, minst, om man vill upprätthålla den säkerhet som tidigare var.

Som sagt tror jag att Apple har en plan för hur man ska lösa detta, vilket säkerligen kommer att förändra det digitala landskapet än en gång. Det kan röra sig om certifiering av mjukvaror som tillåts utföra en side-load. Apple kanske kan applicera delar av sin mjukvaru-analys för att förhindra många problem. Jag vet inte om det blir tillåtet att lösa problemet på detta sätt, EU kanske har andra tankar och idiotiska funderingar rörande detta.

Slutligen vill jag bara säga att det är fantastiskt när ett företag som byggt upp allt från början och blivit störst på marknaden, helt plötsligt måste tumma på vad som gjort dom så stora till att börja med. Bara för att någon högt uppsatt inom EU känner att företaget helt enkelt är för bra på det dom gör. Knäppt om du frågar mig.

Dom kanske ska lägga om siktet mot Google istället och deras monopol på den mobila marknaden, där 90% av alla appar i världen, oavsett om man har Apple eller Android, körs med Googles kod i bakgrunden. Det är för mig en större fråga som kanske behöver lösas först, innan man tvingar över en miljard användare att använda enheter med sämre säkerhet.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.