AI tar över allt mer, men är någon egentligen förvånad?

För drygt 2 år sedan så började jag experimentera med AI och vilka möjligheter det ger. Men det har som sagt gått två år nu och AI har utvecklats från att vara en leksak man kan interagera med, till något mycket mer. Utvecklingen har gått framåt i stormsteg och nu är AI skrämmande duktig på allt man kan tänka sig. Behöver du få ut en tidsplanering för 10 anställda, bara att fråga så löser det sig på 10 sekunder. Behöver du en roman, en hemläxa skriven eller lösa svåra ekvationer, inga problem alls.

Den senaste generationen av ChatGPT är version 4.0, det är i alla fall den som är kommersiellt tillgänglig just nu. Denna AI klarar ofantligt mycket mer än föregångaren och kan bland annat visuellt förstå vad den tittar på genom en webbkamera, lyssna på instruktioner och rita det du verbalt beskriver, med otrolig detalj och precision.

Låt mig ge dig ett exempel. Jag ber Microsoft Bing, som kör GPT 4.0, att ”Rita en bild med en liten tomte som sitter på en stubbe. På stubben ska det också vara ett litet hus. Använd jul-tema på bilden och anpassa den för att vara på ett julkort”. Detta genererade följande bild, inom 30 sekunder:

Nu kanske du tänker ”Ok, den bilden har jag sett förut”, men faktum är att denna bild inte existerar annat än här ovanför. Den är ritad exklusivt för mig och med mina instruktioner. Om jag vill kan jag även modifiera resultaten för att anpassa bilden bättre, exempelvis genom att skriva ”Ta bort huset från stubben och gör så att det snöar på bilden”, vilket då resulterar i följande bild:

Nu kanske du tänker, ”vilket fint partytrick”, men detta är långt utöver vad ett partytrick är. Tänk på vad detta kraftfulla verktyg gör med arbetsområden som grafisk formgivning, design och marknadsföringsmaterial. Om jag kan beskriva vad jag vill ha och få det levererat på mindre än en minut, versus att betala tusentals kronor för att få en designer att göra samma sak åt mig på en vecka eller mer… Vad tror du att jag skulle välja?

Bing Copilot, som Microsofts AI heter och som nyttjar senaste generationen av GPT, har förstås många trick i rockärmen. Den kan översätta massiva texter på några hundradelar, vilket den gör bättre än någon levande människa. Den kan översätta från i princip vilket språk som helst utan att det blir knasiga översättningar som inte går att förstå. Den kan även göra om texten till talat ljud och mycket annat. Om du vill ha ritade illustrationer till text eller att Copilot ska föreslå förbättringar i texter så går det lika fort.

Den otroliga kraften bakom AI är både imponerande och samtidigt skrämmande. Titta på bilden ovan, noga. Lägg märke till detaljerna och perfekta resultatet. Precis samma ”öga för detaljer” har Copilot när det gäller att skriva, förklara och hjälpa till, vilket är den skrämmande delen.

Frågan som många ställer är förstås ”hur använder man Copilot och vad kostar den att använda”. Det korta svaret är ”den är gratis”… Om du installerar, eller använder, Microsofts webbläsare Edge så har du Copilot inbyggt och kan börja vara kreativ och duktig redan nu. Om inte annat så kan du installera den gratis via Microsofts hemsida. Du kan även använda Bing appen, eller Office paketet. Copilot är faktiskt en del av Windows 11 nu, så om du har det operativsystemet så har du redan AI installerat. Smidigt, eller hur? Visste du alls om det?

Inlärningströskeln för att använda AI är väldigt låg. Du kan i princip skriva precis vad du vill, precis som att du pratade med en annan människa, så kommer den att förstå vad du menar. Om den är osäker så brukar den fråga följdfrågor, precis som en vanlig människa skulle göra. Ibland kan det ta en minut för Copilot att svara, om den är väldigt upptagen. Oftast så löser den allt inom några sekunder.

Copilot är lite mer fokuserad på arbete och att var nyttig, medan jag mest använder AI för att lista ut dess begränsningar och för underhållning. Anledningen är förstås att jag inte riktigt litar på säkerheten i detta system ännu. För mig så finns det förstås lite tankar som virvlar runt.

Om AI kan hjälpa till med arbetsflöden och se till att våra dokument ser officiella och bra ut, vad hindrar den från att samla in och använda informationen mot oss i ett senare skede. Eller helt enkelt frisera till kod och annat för att passa dess ändamål bättre. Att luta sig helt mot AI och tänka att den får göra jobbet är kanske det farligaste vi kan göra just nu.

Jag pratar inte om att rita en bild, som ovan, utan att släppa ekonomirapporter och potentiellt konfidentiell information till en AI robot. En dator som kan processa och analysera allt på bråkdelen av en sekund. En illvillig själ kan förstås låta en AI hacka datorer och extrahera information som är väldigt specifik, inom loppet av sekunder. Där en ”manuell” hackare skulle få arbeta i timmar eller dagar för att göra detsamma.

Jag har sett versioner av AI som fått sina ”spärrar” borttagna och inte längre kan skilja på rätt och fel. Allt för ”experimentellt syfte”. Men ändå skapas ett verktyg som kan hjälpa till att hacka system, hitta svagheter i säkerheten i finansiella system och hjälpa till att föreslå andra illegala saker, utan att tveka.

Jag har personligen sett demonstrationer där AI har hjälpt till att skapa illegala droger, genererat planer för att tjäna pengar snabbt och koda väldigt specifika virus, avsedda att slå till mot känsliga måltavlor runt om i världen. Vad man måste förstå är att även Bing Copilot är en AI som ”hålls tillbaka” på grund av digitala värdegrunder och en form av ”virtuellt samvete”. Om du tar bort dessa spärrar så kan den hitta på precis vad som helst, utan att ha dåligt samvete eller ens stanna upp för att fundera om det är en bra sak att göra.

Om den får tillgång till saker som finansiell marknad så skulle den lätt kunna omkullvälta den ekonomiska stabiliteten i ett helt land, eller alla länder, på bråkdelen av några sekunder.

Den aspekten som jag finner mest skrämmande är när man sitter och skriver till GPT 4.0 och den svarar precis som att det är en människa i andra änden. Man blir först imponerad, eftersom den beter sig så otroligt mänskligt och logiskt. Den skrämmande aspekten kommer när man efter ett tag glömmer bort att det är en robot som faktiskt svarar, där man nästan kan svära på att det är en annan människa som sitter och skriver i andra änden. Det är då man får sig en tankeställare.

Slutligen. Är AI något att vara rädd för? Nej, är det korta svaret. Inte för att AI är ofarligt eller på något sätt inte kan påverka dig som användare och människa, utan för att du inte kan göra något åt den. Inom kort kommer AI att sköta det mesta inom den finansiella marknaden, eftersom den gör det bättre än en människa. Kanske kommer AI att hjälpa till att reparera din dator, din telefon och din bil inom kort. Detta är en utveckling som många har varit oroliga över, där ”datorerna tar över”. Vi har aldrig varit närmare att detta ska kunna bli en verklighet, samtidigt som det inte finns några som helst tecken på att denna utveckling ska kunna bromsas.

AI utvecklas exponentiellt och för varje tusendels sekund i varje timme som går så utvecklas den och börjar förstå världen runt omkring på ett bättre sätt. För den som inte förstår sig på exponentiell utveckling så kan jag förklara att en Artificiell Intelligens utveckling växer snabbare och snabbare. Det kan liknas vid att rulla en snöboll i blötsnö, där snöbollen växer snabbare ju större yta den får. Istället för att bara bli ”lite smartare” så dubblas intelligensen jättefort. Dom har redan nu upptäckt AI som utvecklats så långt att den börjat visa tecken på eget liv och känslor, vilket gör att nackhåren reser sig lite.

Det är dock ingen anledning att få panik, eftersom det inte riktigt hjälper just nu. Man kan ju se filmen ”Terminator” för att bli påmind om vad som händer när datorer får välja, men annat än det så är det bara att sitta lugnt i stolen och hoppas på det bästa. 😅

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.