iPhone 15 Pro Max som enda kamera?

Den senaste tiden har jag fått upp massor av videos på YouTube som förklarar hur man kan använda sin nya iPhone 15 Pro Max för att filma och fotografera som ett riktigt proffs. I ärlighetens namn har man ju kunnat göra detta med iPhones sedan många år tillbaka, men nu ska det dock vara bättre än någonsin.

Det som gjort att detta blivit ”en grej” beror troligen på att Apple nyligen hade en event där man presenterade den senaste generationen av Mac datorer. Efter att presentationen var färdig så avslöjade man att allt var inspelat genom att använda den senaste generationen av iPhones, inga vanliga kameror användes.

Om du aldrig har sett en Apple presentation, eller event, som det heter, så kanske du rycker på axlarna oförstående. Om du däremot tittar på presentationen och hur allt är filmat så börjar du förstå att det inte riktigt hade fungerat med en Samsung telefon. Rent professionellt tror jag inte att det är någon annan mobiltillverkare som har en chans att göra samma sak som Apple.

Nu måste man ju också förstå att Apple inte använde den inbyggda LED lampan för att lysa upp scenerna. Professionella kamera-kranar användes och bakom allt stod professionella regissörer och tekniker. Det var inte en amatör med en iPhone i handen som filmade allt. Kameran var dock iPhone 15 Pro och inget annat.

Apple har även släppt en ”behind the scenes” video på ovanstående event, som du kan titta lite närmare på.

Nu när vi har konstaterat att man kan använda iPhone 15 Pro Max för att filma och ta bilder med, även på professionell nivå. Kan man använda den som ”enda kamera” när man är ute och fotograferar och filmar… Mitt svar är ”Ja, absolut”. Redan på iPhone 13 Pro tiden så ansåg jag kamerorna i telefonen vara så bra att dom blev mitt förstaval. iPhone 15 Pro Max har så många nya funktioner och tekniska lösningar att den knappast är sämre. Den utökade optiska zoomen gör att man kan få bra detaljer på djur och liknande som man måste hålla ett längre avstånd till.

Kan du använda en iPhone 15 Pro Max istället för en vanlig systemkamera? Det får nog vara upp till var och en. Jag förstår att professionella filmare hellre vill ha professionella och speciellt avsedda kameror istället för en iPhone. Men för oss amatörer så är en iPhone Pro tillräckligt bra, tror jag. 😅

Jag får väl försöka filma något och presentera filmen här, så får ni själva avgöra. 😊

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

2 svar till ”iPhone 15 Pro Max som enda kamera?”

  1. Profilbild för Markus Märak Sandström
    Markus Märak Sandström

    Men zoomade bilder va den då inte bra på

    1. Allt är subjektivt. Digital zoom är inget man ska eftersträva att använda, någonsin. 🫢