”iMessage på Android?” – Uppdaterad!

En läsarfråga rörande om Apples iMessage nu är tillgängligt på Android som jag känner att jag måste besvara har inkommit. Det är Erik som säger att han allvarligt funderar på att byta till Android, så länge iMessage kommer att fungera.

För er som kliar er i huvudet och undrar vad som har hänt, så kan jag förklara lite snabbt. Karl Pei, den Svensk-Kinesiska IT-entreprenören som är känd för att ha varit med och grundat Oneplus, har ett annat bolag och en annan telefon som fokus ligger på. Telefonen heter ”Nothing Phone” och har nyligen lanserats i en andra generation, med namnet ”Nothing Phone (2)”.

En av denna telefons mest omtalade funktioner är att den kan kommunicera med Apples iMessage, men inte bara det. Den identifieras som en Apple enhet och ger ”blå bubblor” för andra Apple användare, trots att vi pratar om en Android telefon. Men hur går detta då till? Apple kan väl inte godkänna detta? Är det ens lagligt?

Det är en ordentlig gråzon, så mycket kan vi säga. Men hur det fungerar, det kan jag förklara…

För att få allt att fungera så måste man logga på sitt Apple konto mot en extern server, som faktiskt är ett datacenter med flera Mac mini datorer som står på rad för att hantera just iMessage. När Mac datorerna får ett nytt iMessage meddelande så vidarebefordrar dom detta till Android telefonen. Samma gäller andra vägen. När man skickar ett meddelande från telefonen så tar Mac datorn emot meddelandet och skickar det vidare till Apples iMessage system.

Utan att vara säkerhetsexpert så måste man förstå att detta sätt att kommunicera med iMessage ställer till det lite. Du måste logga in med ett Apple konto mot en okänd dator, som du inte vet vad den håller på med. En oerhörd säkerhetsrisk. Kommunikationen mellan Android telefonen och Mac datorn kan överföra precis vad som helst, utan att du som användare har en aning om vad som sker.

Om du köper en ”Nothing Phone (2)” baserad på funktionen att kunna skicka iMessage meddelanden, så bör du nog tänka om lite. Även om det är tekniskt möjligt just nu så kommer troligen Apple inte att tolerera denna form av missbruk. Främst för att det är just en otroligt stor säkerhetsrisk för deras kunder. Inte bara för användaren av ”Nothing Phone (2)”, utan för varje person som denne kontaktar och delar meddelanden med.

Så. I grund och botten säger jag ”rör inte detta med tång”. Men jag förstår att det är många som lockas av tanken på att ha en iPhone som inte kostar som en iPhone. Jag kan dock garantera att en ”Nothing Phone (2)” inte är lösningen på det problemet.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.

Uppdatering 19/11: Nothing ”chats” som används till att få iMessage att fungera har nu tagits bort från Google Play Store på grund av säkerhetsrisker. Detta skickade dom upp på X.