Ubuntu Studio Pre-view…

Nu har jag installerat Ubuntu Studio och konfigurerat den så att den fungerar precis lika bra som min förra Ubuntu installation. Vid första anblick måste jag säga att jag är imponerad. Trots att detta borde vara en ”annan version” av Ubuntu så måste jag säga att den borde vara den huvudsakliga releasen.

Till höger här är ett screenshot på Ubuntu Studio.

Förutom att den är grafiskt mycket vackrare än vanliga Ubuntu så är den även mer ”Windows”, vilket gör den ännu mer användarvänlig för någon som har använt Windows tidigare. Den verkar snabbare, smidigare och lättare att hitta saker i. Samtidigt kan man inte undgå att känna den där ”Ubuntuistiska” känslan av stabilitet och smidighet som den vanliga versionen erbjuder.

En sak som jag verkligen uppskattade var att minimera/maximera/stäng knapparna på alla program ligger högst upp till höger, precis som på Windows, istället för på vänstra sidan högst upp som i standard Ubuntu.

Så. Är då detta ett bättre Ubuntu än Ubuntu själv? Jag tycker det. I alla fall vid första anblick. Jag kanske ändrar åsikt om jag får några bekymmer, men än så länge flyter allt på riktigt bra, kanske bättre än någonsin.

Men, det finns en liten ”downside” att installera Ubuntu Studio som ett första Linux operativsystem. Installationen är INTE lika enkel som vanliga Ubuntu. Allt är textbaserat och påminner om dom fruktade ”old school” Linux installationerna. Vanliga Ubuntu har en bättre grafisk installation som är ungefär 4 gånger lättare än att installera Windows 7.

Men å andra sidan så installerades Ubuntu Studio på ungefär 10 minuter, har massor med olika program förinstallerade och ser grafiskt mer tilltalande ut. Jag har en känsla att det här är en ”vinnare”. I alla fall för mig som gillar att mixtra med grafik, musik och video.

Jag återkommer om någon dag/vecka med en fullständig review, men än så längre kan jag inte annat än rekommendera denna utsökta specialversion av Ubuntu.

Ha en trevlig kväll.


Kommentarer

2 svar till ”Ubuntu Studio Pre-view…”

 1. Hur kan du säga windows 7 installationen är svår? Klicka install, next, accept, välj hårdisk (eller skapa ny partition om du inte har några) klicka next. Vänta 10-15 min och du får ansluta till wlan och tid o skapa en användare. Ungefär ganska identisk som ubuntu.

  Nåväl ville bara nitpicka eller vad man kallar det.

 2. Jag säger att Ubuntu är enklare än Windows 7, inte att Windows 7 är svår att installera. 😉

  Faktumet att Ubuntu förklarar, på ren Svenska, vad den gör och vad alla alternativ betyder gör mycket för den ovana datoranvändaren. Jag skulle utan problem kunna lämna en Ubuntu installation i händerna på i princip vem som helst med minimal datorvana och dom borde utan problem kunna få igång allt.

  En av dom största fördelarna är att efter installationen är klar så är allt klart för användning. Grafikkort, ljudkort, nätverkskort (inklusive trådlösa), bluetooth, skrivare, scanners och allt övrigt är helt och hållet färdigt.

  På Windows så slutar ju dessvärre inte installationen då installationsprogrammet är klart, utan du ska själv installera drivrutiner för diverse kringutrustning, hämta uppdateringar till grafikkortet och gorma runt med konfigurationer, brandväggar och antivirus innan du är klar.

  Det kanske var fel av mig att enbart säga att Ubuntu är 4 gånger enklare än Windows 7, men jag avsåg alltså från början till allt är klart att användas, inte bara själva installationsprogrammet för operativsystemet. Som ett konkret exempel kan man säga att det tog ungefär 15 minuter att göra en ominstallation till Ubuntu Studio för mig igår. Då var allt installerat och jag hade även konfigurerat e-post konton, lagt upp mina favoritsidor i webbläsaren och installerat en torrent klient. Försök göra det med Windows. 😎

  Det som jag faktiskt blivit riktigt imponerad över är ju att Ubuntu uppdaterar allt via sin automatiska uppdateringstjänst, medan Windows enbart uppdaterar ”sig själv”. Men det var ju lite off-topic. 😉