Ett nördigare Linux… =)

Som många känner till så använder jag Ubuntu i mina datorer. Jag är mycket lycklig över att ha lyckats ”hitta” mitt nya operativsystem, som dessutom är helt gratis och fungerar helt perfekt. Döm av min förvåning när det visade sig att Ubuntu har en specialiserad version för oss som gillar att vara kreativa.

Denna specialversion heter Ubuntu Studio och har speciell low-latency kärna för att klara av exempelvis synthar och annat utan att det ska bli fördröjningar i signalhanteringen. Den har lite vassare grafik och är allmänt snabbare på tunga uppgifter. För övrigt så ska den vara exakt lika enkel att installera och hantera som ”vanliga” Ubuntu, vilket gjorde mig riktigt lycklig.

Den största skillnaden som användaren upptäcker är att Ubuntu Studio har ett eget gränssnitt och inte ser likadant ut som vanliga Ubuntu. Hur jag ska klara av att anpassa mig till det återstår att se. Men inget är ju svårt för den som är intresserad.

Jag håller just nu på att ladda ned Ubuntu Studio och kommer att installera om datorn inom kort. En Ubuntu installation går löjligt enkelt och snabbt på en burk med dubbla processorer, så jag ser inte detta som ett speciellt stort projekt. Jag använder helt enkelt min Samsung Galaxy S II som backup enhet för inställningar och annat som jag vill spara. Sen är det bara att kasta in skivan och börja installera.

Ubuntu Studio är ungefär 1.5 Gb och tar 800 Mb installerad på datorn, vilket är mer än vanliga Ubuntu, men fortfarande mindre än dom flesta andra operativsystem som finns. Dessutom kommer Studio versionen med dom bästa verktygen för musik, bildredigering och video som finns till Linux i dagsläget.

Min spontana kommentar är ”mums”, men jag återkommer då jag provat detta ”fynd” lite närmare.