”Tips på bra saker att ha med sig”

Tommy, en långtida läsare av min blogg hörde av sig och ville ha tips på smarta saker att ha med sig på sina Bushcraft äventyr. Tommy är från dalarna och själv en friluftsmänniska sedan barnsben, vilket förstås gör min uppgift lite svårare. Om man är van att vara ute i skogen så har man oftast redan hittat sakerna som fungerar bäst för ens egna äventyr. Jag ska dock dela med mig av några av mina bästa prylar ute i skogen, så kanske jag inspirerar eller tipsar någon läsare som inte hittat allt ännu. =)

Jag vill varna att det blev mycket Wildo produkter i denna lista, vilket kan verka vara marknadsföring för deras del. Dock är detta faktiskt saker som jag använder ute i skogen, så det är svårt att trippa runt detta företag utan att göra reklam för dom. =)

Jag kan dock försäkra om att jag inte är betald eller på annat sätt får kompensation för att prata om något företag som nämns här nedan.

Pathfinder Nesting Cup and Bottle set
Detta är min föredragna combo ute i skogen, helst när jag är ensam eller om man bara är två. Ensam så fungerar koppen, som är på drygt 700 ml, till att laga mat, koka kaffe eller te, sterilisera vatten och mycket annat. Flaskan rymmer drygt en liter vatten, vilket brukar räcka till mig, men på två så räcker inte vattnet länge. Samtidigt som kaffe och te fungerar bra så tenderar det bli lite mat för två vuxna.

Koppen kommer med ett lock som gör att koka vatten och värma saker tar lite kortare tid, samtidigt som den har hål för att kunna sila ut vatten från riset, eller hålla tillbaka te eller kaffesump. Det kom dock ingen eldhållare (se dom två hålen på koppen) med i mitt paket, detta fick jag tillverka själv av en cykel-eker, vilket var väldigt enkelt. Jag vet inte om det bara var mitt paket som var felaktigt, eller om det verkligen inte kommer någon hållare med i paketet.

Designen gör att flaskan ryms i koppen och på så sätt tar dom inte så mycket plats i packningen. Locket ryms dock ingenstans och hamnar lite ”på sidan om”. Jag har löst detta genom att alltid ha locket i en ficka på ryggsäcken, så glömmer jag inte att ta med den ut. =)

Både flaskan och koppen går att koka vatten i, så länge man tar bort locket från flaskan innan man ställer in den i elden. Min version är i rostfritt stål, men det finns en version i titan också, om man vill satsa lite mer pengar. Pathfinder produkterna är utvecklade av The Pathfinder School, grundad av överlevnadsinstruktören och legenden Dave Canterbury.

Wildo Camp-a-box
Denna produkt från Wildo är väldigt underskattad, men precis som deras ”flaggskeppsprodukt” Fold-a-cup så är det fråga om väldigt innovativa, utrymmesbesparande och praktiska saker. Min version, som jag inte vet namnet på (dom finns i många olika versioner), har förutom en kopp, en stor kåsa, tallrik, Spork och kryddor, även en skärbräda. Skärbrädan kan även användas som sil (hål på kanten), vilket är trevligt om man kokat ris eller annat där vätskan ska bort, men innehållet ska stanna.

Genom att använda locket på Camp-a-box så kan man utan vidare vara två personer och äta riktigt lyxigt ute i skogen. Jag tror även att det ryms två Spork-ar, så att alla får var sin och slipper dela. =)

Trots att det kanske inte verkar vara en av dom bästa sakerna att ha så kan jag av erfarenhet säga att jag inte åker ut i skogen utan att ha min Camp-a-box med mig. Den var visat sig vara väldigt värdefull vid många tillfällen. Dessutom kan jag svära vid hållbarheten på såväl Spork som övriga komponenter, till skillnad från Light-My-Fires Spork, som har en tendens att gå av.

Wildo Fire-Flash Pro Large
Ännu en produkt från Wildo som jag vill propsa på, trots att det finns likvärdiga produkter överallt på Internet. Bland annat Casströms eldstål är fantastiska. Wildo Fire-Flash Pro Large är dock eldstålet som alltid får följa med i ryggsäcken när jag är på äventyr.

Jag kan även avslöja att genom ett tidigare samarbete med WIldo så har jag en kartong full med dessa eldstål, så det kan vara därför dom alltid är en del av min grundutrustning. Trots ”jäv” så kan jag säga att dom fungerar utsökt bra och gör processen med att göra upp eld under svåra förhållanden betydligt trevligare än många, många andra eldstål på marknaden.

Detta eldstål finns i många versioner, små och stora, men även i många roliga färger. Om du är patriot så kan jag även nämna att dom även är tillverkade i Borås, i Sverige. =)

Wildo OCYs
Eftersom jag ändå är inne på Wildo nu så vill jag även pusha deras OCYs. Outdoor Cutlerys. Detta är en version av ”Spork” som faktiskt är kniv, sked och gaffel separerat istället för ihop. Jag var en av dom första ”beta-testarna” på OCYs och har sedan dess varit en frekvent användare av denna lösning.

När man är färdig så är det enkelt att helt enkelt klicka ihop alla till en gemensam enhet och på så sätt slarvar man inte bort något.

Helst gillar jag funktionen där man monterar kniven och skeden tillsammans, så att man får en 25 cm lång sked. Detta är riktigt bra när man lagar mat på öppen eld, då man slipper stoppa in fingrarna i ånga i onödan.

Detta fungerar även bra på ”färdigmat” av typen som säljs överallt. Du vet dom där man stoppar varmvatten i och rör om, sedan har man mat i en påse. Med denna sked-förlängning så slipper man grisa ned händerna för att nå maten längst ned i påsen. Väldigt praktiskt om du frågar mig. =)

Morakniv Kansbol och/eller Eldris
En annan standard utrustning för mig är min Morakniv Kansbol eller Eldris. En eller bägge av dessa följer alltid med ut i skogen, även om jag har med mig andra knivar i bältet. Orsaken är att Kansbol är en fantastisk kniv vid matprepp och annat som kräver lite mer ”finkniv” än Bushcraft-kniv. Eldris är otroligt kompakt och praktisk att ha med sig, då den inte tar någon plats, men är i princip en kortare Kansbol. Jag är inte heller orolig över att grisa ned knivarna eller slidorna, då allt är rostfritt och tål maskindisk (diska aldrig knivar i diskmaskin).

Dom väger dessutom väldigt lite, vilket gör att dom inte bidrar till någon avsevärd viktökning av utrustningen som jag bär med mig. Kansbol är dock tillräckligt robust för att spänta ved och göra många andra tyngre uppgifter, samtidigt som Eldris är bra på att göra upp eld och finare uppgifter, om jag skulle råka skada min primära kniv på något sätt.

Tyvärr har Kansbol och Eldris blivit lite dyra på senare tid, vilket gör att Kansbol på ovanstående bild kostar nästan 600 kr från Morakniv, medan Eldris med kit kostar 500. Om du skyndar så kanske du hinner med Widforss stora Morakniv-rea.

Mil-Tec Assault Pack Large
En väska som har fått följa med i många långa år nu är min Assault Pack Large från Mil-Tec. Den har fungerat utsökt och rymmer väldigt mycket, utan att vara ömtålig eller svår att fylla med saker. Jag ska dra en närmare recension av denna någon gång, där jag visar allt som jag har med mig i fickorna.

Notera att bilden ovan visar väskan i ”Coyote” färg, min väska är militärgrön. Jag tyckte dock att denna bild visade väskan så bra att jag hellre använde den bilden. =)

Det som är bäst med denna väska, förutom att den är otroligt robust, är att den kostar runt 500 kr att köpa. Den kostade det för många år sedan, då jag köpte min version, men den kostar även det idag om du kan hitta den.

Tack vare att den har MOLLE-system överallt så går det även att hänga på och fast tillbehör och knivar överallt om man så skulle önska. Det är perfekt om man har en större huggare, som min Silky-Nata 240, som då kan hänga på sidan av väskan istället för att ta upp värdefull plats inne i den.

Slutligen
Jag kan sitta här och skriva i timmar om saker som jag har med mig ut i skogen, men även varför jag väljer att ha med dom ut. Dock fick jag en idé av detta inlägg. Att filma en ”What’s in my bag”, som dom populärt brukar heta på Youtube. En video där jag visar allt jag bär med mig ut i skogen, normalt sett.

Jag spånar fortfarande på idén, så det är inte säkert det blir något. Men dom som följer min blogg vet ju när/om det sker. =)

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.