background blank business craft

DIY hobo-stoves för känslig backe

Om det finns något som man bör undvika så är det att göra upp eld i naturen när det är torrt eller om man inte känner till området man befinner sig i tillfälligt. Risken att man skapar en skogsbrand är förstås förhöjd under dessa situationer, varpå man rekommenderas använda en liten kamin eller grill av något slag, för att inte direkt elda på backen.

Som dom flesta känner till så är dessa inte direkt billiga att köpa, vilket är konstigt när man tänker på hur dom är tillverkade och hur enkelt det är att göra en egen. Med detta i åtanke så tillverkade jag två olika DIY grillar baserat på tips från Internet. Bara för att se hur dom skulle fungera.

Bägge är från IKEA och kräver minimalt med kostnad och hantverk för att färdigställa. Låt oss titta närmare på dessa, så ska jag förklara hur du också kan få en riktigt fin mini-kamin för att laga mat, grilla eller bara hålla värmen, utan att bränna ned skogen. =)

Hobo-stove #1 – IKEA – Bestickställ ”Ordning” – Art.nr 300.118.32 – 35 kr
Som en skänk från ovan så kommer detta bestickställ från IKEA. Den går att använda precis som den är, men då måste man ha något att ställa den på, så en liten modifikationer nog rätt så nödvändig ändå. Två enkla steg och du behöver bara en M8 gängstång, alternativt 4 st 5 cm skruvar med muttrar. Baserat på hur din utrustning ser ut och hur din kaffepanna passar på detta bestickställ så kan det vara nödvändigt att göra en mindre öppning, med ännu 4 st skruvar (eller gängstång och muttrar), eller någon annan lösning som du själv hittar på.

I mitt fall så använde jag cykel-ekrar som jag böjde till en plattform för min Pathfinder kopp i rostfritt stål, så att den inte skulle falla in i min hobo-stove. Det som är speciellt med denna hobo-stove är att förbränningen är riktigt effektiv. Efter att jag eldat upp ungefär en klabb totalt så fanns knappt någon aska kvar ens, vilket var imponerande.

Om du blev intresserad av att göra en egen hobo-stove av ett bestickställ från IKEA så rekommenderar jag denna film från Nordic Wildwood, f.d Frilufts Kanalen.

Hobo-stove #2 – IKEA – Ångtillsats Klockren – Art.nr 004.592.77 – 79 kr
Detta är egentligen ingen hobo-stove, utan en eldkorg för att skydda underlaget vid eldning i skogen. Det enda man behöver göra är att ta bort pinnen i mitten av ångtillsatsen, så är man klar att använda denna smarta pryl.

Eftersom man kan fälla ihop denna ”eldkorg” så tar den inte speciellt mycket plats i ryggsäcken. Sot och annat blir på insidan av konstruktionen, så man behöver inte vara speciellt orolig att sota ned saker, vilket är praktiskt.

Jag tyckte att första hobo-stove lösningen fungerade bättre och brann varmare, men denna lämpar sig kanske lite bättre om man vill grilla en korv eller marshmallow eftersom det blir lite mer som en vanlig eldstad.

Denna pryl från IKEA har redan fötter, men dom är bara 1-2 cm långa, så om man ställer den på en gräsmatta (som på bilden) så riskerar man ändå att bränna gräset under. Jag ska bygga lite bättre fötter på denna, så att den kommer upp en bit från backen, men så länge man har en sten eller annan stabil yta att ställa den på så är det inga problem.

Slutligen
Det är intressant att testa dessa hobo-stove och DIY lösningar. I grund och botten så kan man komma riktigt billigt undan, helst om man har prylar för att göra detta projekt hemma redan. Om man ska göra den första hobo-stove lösningen så får man nog räkna med runt 100 kr i materialkostnad, så den blir inte så billig i slutänden.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.