Teknikens otillräcklighet…

Det finns säkert många teknofiler som mig själv, som älskar moderna prylar som ska ”underlätta vardagen”. Något som jag på senare tid börjat allvarligt fundera över. Jag börjar känna mig skeptisk till ”nyheterna” som är på väg ut, vilket ger en något tråkig framtid för mig.

Jag har suttit och läst om dom senaste innovationerna på mobilmarknaden. Bland annat touch skärmar som är mjuka, vilket medför att designen inte längre behöver vara fyrkantig på en mobiltelefon. Några koncept som i dagsläget är fullt fungerande har visats, men frågan är hur detta hjälper konsumenten? Är vi verkligen redo för en mobiltelefon som är rund, formad som en regndroppe eller verkar vara inspirerad av någon sinnessjuk konstnär på 1800 talet.

Visst är det ur ett designmässigt perspektiv lite eggande att läsa om dessa innovationer, men hur användbart kan det bli?

Trots att surfplattorna börjat hopa sig på marknaden så är alla i princip exakt likadana. Samma processor, samma struktur, samma operativsystem, samma funktioner och identiska fyrkantiga utseenden gör att det egentligen inte spelar någon roll vad du köper. Visst finns det vissa funktionella skillnader som exempelvis tillgång till USB host ingångar direkt på surfplattan, eller att man behöver använda en adapter för att kunna göra något vettigt.

Ska man hårddra det så är den största skillnaden minimal. Det rör sig ofta om 1 millimeter hit eller dit, en skärm som visar lite bättre text än en annan. I grund och botten så spelar det faktiskt ingen större roll vad man väljer.

I dagens ”moderna” samhälle där Android telefonerna fullkomligt sprutar ut på marknaden så är den största skillanden, samt den enda som egentligen bör avgöra vilken telefon man skaffar, processorn som ska driva allt. En Android telefon med snabb processor medför att den kommer att ”hålla måttet” i månader framöver (jo, månader). Om du köper en ny telefon med en långsam processor så är den gammal innan du ens packat upp den ur lådan.

Man kan hacka på Windows för att dom tvingat PC marknaden att utvecklas genom att producera operativsystem som kräver mer och mer av en dator. Men samtidigt är det ingenting mot vad Android kräver. I dagsläget så fungerar det mobila operativsystemet lite trögt även på 1.2 Ghz dubbelkärniga processorer. Min netbook har sämre specifikationer än min mobiltelefon, ändå är den snabbare och smidigare att göra något med…

Mina tankar på att sälja bort allt Android och gå över till Microsoft blir allt mer påtagliga. Visst är jag intresserad av vad Android hittat på med 4.0 (ICS), men samtidigt vet jag ju att det är samma gamla visa. 100 applikationer senare så inser man att man inte kan utföra något vettigt med sin svindyra mobiltelefon ändå.

Missförstå mig rätt nu. Android är verkligen en revolution på mobilmarknaden. Men en Windows telefon kan ju göra exakt samma saker, men snabbare, med hårdvara som är hälften så snabb.

Jag har varit i kontakt med några utvecklare som är helt inne på Microsoft just nu. Jag har frågat lite om varför inte Microsofts tillverkare har dubbelkärniga mobiltelefoner och flera gigabytes med internminne. Svaret jag fick gjorde att jag började fundera på allvar att byta ”sida”. ”Det behövs inte för att telefonen ska fungera problemfritt”.

Jag har alltid varit en Microsoft person. Men på senare tid har jag letat mig till alternativ som Ubuntu och Android. Trots att dom lösningarna ”fungerar” till största del så finns det ingen möjlighet att helt och hållet bli ”Windows-fri”. I grund och botten så är Windows störst i världen och det har satt sina spår för all framtid.

Att köra både Ubuntu och Windows fungerar. Vissa saker är snabbare på Ubuntu, men till slut så hamnar man i en situation då man måste boota upp Windows igen.

Jag har hört från Androids sida att Windows telefonen kommer att dö ut, den utgör ju en sån liten del av marknaden. Det är, i mina ögon, något som kommer att ändras på inom kort. Framtidens innovationer kommer att komma från Microsoft och deras sida. Android kommer inom kort att ha flera gigahertz processorer med minst 4-8 kärnor. Men vad hjälper det när operativsystemet ändå kommer att ta bort minst 50% av prestandan direkt.

Jag saknar den tiden då man laddade sin Nokia telefon och kunde använda den i en vecka utan att behöva bekymra sig för att få ”torsk” mitt i ett samtal. Allt var mycket enklare då.

Dagens mobiltelefoner har bättre prestanda än flertalet PC datorer, något som otroligt nog behövs för att du ska kunna skicka ett SMS eller föra ett normalt samtal. Det har blivit en sjuk utveckling helt enkelt.

Istället för att optimera mjukvaran så ökar man hårdvaran i rasande takt (precis som Microsoft tvingade marknaden till med Windows). Detta resulterar dock i en mobiltelefon som har 2-4 timmar aktionstid och tvingas vara ansluten till ett vägguttag för att fungera.

Förhoppningsvis kommer detta att ändra på sig i framtiden. Kanske behöver marknaden ett annat alternativ än just Android eller iOS. Windows Phone och Symbian?

Ha en trevlig natt.

Notera att detta inlägg är 11 år gammalt. Tänk på att 11 år är en lång tid och att saker och åsikter kan och troligen har ändrats sedan dess. Använd gärna sök funktionen för att hitta nyare inlägg med samma ämne.

Categories:

Tags:

Comments are closed

mars 2023
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Produkter
Prenumerera på bloggen via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.