Det finns säkert många teknofiler som mig själv, som älskar moderna prylar som ska ”underlätta vardagen”. Något som jag på senare tid börjat allvarligt fundera över. Jag börjar känna mig skeptisk till ”nyheterna” som är på väg ut, vilket ger en något tråkig framtid för mig.
Jag har suttit och läst om dom senaste innovationerna på mobilmarknaden. Bland annat touch skärmar som är mjuka, vilket medför att designen inte längre behöver vara fyrkantig på en mobiltelefon. Några koncept som i dagsläget är fullt fungerande har visats, men frågan är hur detta hjälper konsumenten? Är vi verkligen redo för en mobiltelefon som är rund, formad som en regndroppe eller verkar vara inspirerad av någon sinnessjuk konstnär på 1800 talet.
Visst är det ur ett designmässigt perspektiv lite eggande att läsa om dessa innovationer, men hur användbart kan det bli?
Trots att surfplattorna börjat hopa sig på marknaden så är alla i princip exakt likadana. Samma processor, samma struktur, samma operativsystem, samma funktioner och identiska fyrkantiga utseenden gör att det egentligen inte spelar någon roll vad du köper. Visst finns det vissa funktionella skillnader som exempelvis tillgång till USB host ingångar direkt på surfplattan, eller att man behöver använda en adapter för att kunna göra något vettigt.
Ska man hårddra det så är den största skillnaden minimal. Det rör sig ofta om 1 millimeter hit eller dit, en skärm som visar lite bättre text än en annan. I grund och botten så spelar det faktiskt ingen större roll vad man väljer.
I dagens ”moderna” samhälle där Android telefonerna fullkomligt sprutar ut på marknaden så är den största skillanden, samt den enda som egentligen bör avgöra vilken telefon man skaffar, processorn som ska driva allt. En Android telefon med snabb processor medför att den kommer att ”hålla måttet” i månader framöver (jo, månader). Om du köper en ny telefon med en långsam processor så är den gammal innan du ens packat upp den ur lådan.
Man kan hacka på Windows för att dom tvingat PC marknaden att utvecklas genom att producera operativsystem som kräver mer och mer av en dator. Men samtidigt är det ingenting mot vad Android kräver. I dagsläget så fungerar det mobila operativsystemet lite trögt även på 1.2 Ghz dubbelkärniga processorer. Min netbook har sämre specifikationer än min mobiltelefon, ändå är den snabbare och smidigare att göra något med…
Mina tankar på att sälja bort allt Android och gå över till Microsoft blir allt mer påtagliga. Visst är jag intresserad av vad Android hittat på med 4.0 (ICS), men samtidigt vet jag ju att det är samma gamla visa. 100 applikationer senare så inser man att man inte kan utföra något vettigt med sin svindyra mobiltelefon ändå.
Missförstå mig rätt nu. Android är verkligen en revolution på mobilmarknaden. Men en Windows telefon kan ju göra exakt samma saker, men snabbare, med hårdvara som är hälften så snabb.
Jag har varit i kontakt med några utvecklare som är helt inne på Microsoft just nu. Jag har frågat lite om varför inte Microsofts tillverkare har dubbelkärniga mobiltelefoner och flera gigabytes med internminne. Svaret jag fick gjorde att jag började fundera på allvar att byta ”sida”. ”Det behövs inte för att telefonen ska fungera problemfritt”.
Jag har alltid varit en Microsoft person. Men på senare tid har jag letat mig till alternativ som Ubuntu och Android. Trots att dom lösningarna ”fungerar” till största del så finns det ingen möjlighet att helt och hållet bli ”Windows-fri”. I grund och botten så är Windows störst i världen och det har satt sina spår för all framtid.
Att köra både Ubuntu och Windows fungerar. Vissa saker är snabbare på Ubuntu, men till slut så hamnar man i en situation då man måste boota upp Windows igen.
Jag har hört från Androids sida att Windows telefonen kommer att dö ut, den utgör ju en sån liten del av marknaden. Det är, i mina ögon, något som kommer att ändras på inom kort. Framtidens innovationer kommer att komma från Microsoft och deras sida. Android kommer inom kort att ha flera gigahertz processorer med minst 4-8 kärnor. Men vad hjälper det när operativsystemet ändå kommer att ta bort minst 50% av prestandan direkt.
Jag saknar den tiden då man laddade sin Nokia telefon och kunde använda den i en vecka utan att behöva bekymra sig för att få ”torsk” mitt i ett samtal. Allt var mycket enklare då.
Dagens mobiltelefoner har bättre prestanda än flertalet PC datorer, något som otroligt nog behövs för att du ska kunna skicka ett SMS eller föra ett normalt samtal. Det har blivit en sjuk utveckling helt enkelt.
Istället för att optimera mjukvaran så ökar man hårdvaran i rasande takt (precis som Microsoft tvingade marknaden till med Windows). Detta resulterar dock i en mobiltelefon som har 2-4 timmar aktionstid och tvingas vara ansluten till ett vägguttag för att fungera.
Förhoppningsvis kommer detta att ändra på sig i framtiden. Kanske behöver marknaden ett annat alternativ än just Android eller iOS. Windows Phone och Symbian?
Ha en trevlig natt.
Kommentarer
2 svar till ”Teknikens otillräcklighet…”
Det är svårt att jämföra arm med x86. Men jag skulle inte vilja jämföra en 1.2ghz arm med den svagaste av sandy bridge-processorerna. faktiskt tror jag dom är mångfallt snabbare. Precis som med mobila vs stationära processorer på ”pc” sidan. Där kan en stationär på 2.4ghz vara närmare dubbelt så snabb som en bärbar på 2.4.
mhz är som sagt inte allt och det är lite det jag ogillar med racet. Det är hela Pentium 4 om igen (dom var ju uppe i 3.8ghz innan c2d kom och smiskade dom med en 1.67ghz).
Jag tror android behöver bättre synergi med mjukvaran. Det är detta apple och ms vinner på idag, dom har relativt sett svaga processorer men mjukvaran kompenserar för detta.
Håller tummarna för att ICS ska bättra på prestandan (eller iaf den man upplever) i android.
Exakt min mening också. Istället för att optimera mjukvaran så lämnar man en plattform som kräver enorma kapaciteter för att prestera tillfredställande (eller nästan i alla fall). Det blir som en ond cirkel runt Android.
Jag läste på en blogg igår när jag surfade runt att flertalet större utvecklare börjat luta sig mer åt Microsoft än åt Android. Googles uppköp av Motorola har gjort att tillverkare börjat vända Android ryggen, mer eller mindre.
Förut var ju Android helt ”öppet” för alla, men många tror att det kommer att ändras på då Android kanske optimeras för Motorolas telefoner och strukturer i första hand. Nya Motorola Razr är ett exempel på hur framtiden kan se ut. Trots dess minimala utformning så erbjuder den en trevligare och mjukare funktion än vilken annan Android telefon som helst.
Den kanske inte är snabbast processormässigt, men den är definitivt den snabbaste telefonen i GUI. Nu ska ju inte Motorolas ”försäljning” vara klar före 2012, men jag (och säkert många fler) har en känsla över Nokia/Microsoft här.
Microsoft har ju också målat in sig i ett hörn med sitt uppköp av Nokia, trots att den enda riktiga anledningen var att få tag på patent som skyddar deras mobila operativsystem och funktionalitet i framtiden.
Nu har ju visserligen Samsung och övriga tillverkare börjat pumpa ut Windows Phone telefoner, men frågan är var dom kommer att lägga sin glöd? Apple och Google har fått lite ”bad cred” på marknaden eftersom dom verkar bråka med patent mer än innovationer nu för tiden. Alternativet är Microsoft, som trots att dom också är patent-troll, har ett väldigt bra rykte i affärsvärlden.
Konsumentmässigt vet jag inte vilka som ligger bäst till. Jag gillar att det varit så tyst från Microsoft den senaste tiden. Det tyder förhoppningsvis på att dom inte har tid att gorma runt med att ge andra dåligt rykte och försöker klättra upp på konsumentstegen lite innan deras OS blir antikt. =)