Ubuntu 11.10, efter ett tag…

Nu har jag hunnit använda Ubuntu 11.10, kodnamn ”Oneiric Ocelot”, en längre tid på min nya Acer Aspire med i7 processor. Min enda Linux jämförelse är i och för sig mellan Ubuntu 11.04 och 11.10 vilket inte borde göra någon större skillnad, eller?

Jag kan gladeligen rapportera att Ubuntu 11.10 är ett underbart operativsystem. Där 11.04 kändes experimentell och lite buggig så är 11.10 stabil som en bergvägg. Grafiskt har allt förbättrats och bakgrunderna som följer med får det att kännas surrealistiskt att sitta framför datorn. Alla mina tidigare tandagnissel rörande länkar och krånglighet att sätta upp VPN anslutningar med färdigmonterade utdelningar är helt bortblåsta i 11.10.

Jag vet egentligen inte i detalj vad som ändrats, men det känns som att det är fruktansvärt mycket nytt under huven. Nu kan jag till och med använda det nya GUI:et Unity och jag gillar det faktiskt riktigt mycket. Till och med iconerna är högupplösta och detaljerade på dom flesta program, vilket ger en känsla av kvalité och att någon har tänkt till lite.

Den nya programhanteraren/nedladdaren som finns i 11.10 är fantastisk och kan endast efterliknas Android Market på en surfplatta. Att installera program och hitta roliga saker är lika lätt som att installera en app på en telefon/surfplattta.

Då jag varit lite halv-negativ förut angående att man måste köra dubbla operativsystem för att få det bästa av två världar så kan jag nu rapportera att Ubuntu har gått 24/7 i nästan en månad nu, utan att jag behövt använda mig av Windows 7.

Ett nytt gissel är dock att jag inte kunde installera den nya Ubuntu via Windows, utan var tvungen att köra över allt på en USB sticka och installera därifrån. Något som tar några minuter att göra, men förut kunde jag helt enkelt klicka på att installera Ubuntu i Windows programmet Wubi så var det klart på 6 minuter. Varför det inte gick vet jag inte, men det har troligen att göra med någon brandvägg eller liknande i Windows, eller kanske en ny ”feature” från Microsoft. Dom vill nog inte att folk ska sitta och använda Ubuntu istället för deras operativsystem. =)

Som ni vet så rekommenderade jag varmt Ubuntu förut, i dagsläget så känner jag att det är alla datorintresserades uppgift att prova Ubuntu minst en gång. Linux är inte längre för Linux-nördar, vi är alla välkomna till den här nya världen. =) Om man inte kommer överens med det vansinnigt enkla operativsystemet så går det ju bra att bara avinstallera/ta bort Linux och fortsätta använda Windows som vanligt.

Observera följande: (Jag vet att jag sagt det förut, men jag vill bara påminna alla)

  1. Du behöver inte ta bort Windows för att köra Ubuntu, du behöver inte ens installera Ubuntu för att köra Ubuntu!
  2. Om du inte är nöjd med Ubuntu så är det super-enkelt att ta bort operativsystemet i efterhand.
  3. Om du gillar Ubuntu så är det ditt, utan kostnad, utan några hållhakar, utan några begränsningar.
Du hittar länken till Ubuntu här till höger på bloggen. Där den alltid är. (Den runda ”bollen” med 3 prickar).
Eller så klickar du helt enkelt någonstans på dom 16 länkarna där det står Ubuntu. =)
Ha en trevlig kväll.
Notera att detta inlägg är 11 år gammalt. Tänk på att 11 år är en lång tid och att saker och åsikter kan och troligen har ändrats sedan dess. Använd gärna sök funktionen för att hitta nyare inlägg med samma ämne.

Categories:

Tags:

Comments are closed

mars 2023
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Produkter
Prenumerera på bloggen via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.