Tallbarrste på mitt sätt

Det finns säkert många varianter och variationer på hur man gör tallbarrste ute i skogen. Denna närande och värmande dryck smakar lite som apelsin/multivitamin/honung, helst om man får tag på riktigt saftiga tallbarr. Jag tänkte dela med mig om hur jag gör mitt tallbarrste, så att alla kan prova på själva.

Steg 1 – Insamlande
Att samla tallbarr är ganska enkelt, men jag brukar ta tid på mig att plocka några barr från varje träd jag passerar i skogen. På detta sätt så skadas träden minst, anser i alla fall jag. Jag plockar bara barren och lämnar grenar och övrigt intakta, alltid.

I och med att man inte har någon våg med sig i skogen, vanligtvis, så använder jag en full kåsa med barr för ungefär 3-4 kåsor med vatten. Det är dock inte så noga att använda denna ”formel”. Vill man ha lite starkare te så kan man använda 2-3 kåsor med vatten. Allt är enligt tycke och smak. 3-4 kåsor med vatten är dock en bra startpunkt och ger enligt mitt tycke ett bra och balanserat te.

Om du bara får tag på korta och tunna barr från träden i närheten så kan du med fördel använda mindre vatten eller mer barr, medan om du får tag på långa och tjocka barr så kan du använda mer vatten eller mindre barr. Om du är osäker på hur ”potent” barren är så går det att plocka några och mosa som lite i handen med tummen. Om dom luktar jättemycket så är det saftiga barr, perfekta att göra te på. Om du upplever att dom inte luktar så mycket, eller känns torra, så är det svårare att få smak och näring ur dom. Då får man helt enkelt använda mer barr.

Visuellt går det att se hur saftiga barren är på ett träd, men samtidigt är det svårt att beskriva. Titta invid foten på barret om det ser ”kladdigt” ut brukar det vara ett tecken på att barret är saftigt och bra. Det går även att lukta sig fram till bra barr, eller varför inte prova smaka på det lite. Jämför smaken på barren mellan varandra, så hittar du snart precis dom du vill ha i ditt te.

Rent generellt så brukar tallar som står i solen och får mycket näring vara saftigare, medan dom som är i skugga och får lite näring ofta brukar vara mindre och torrare. Det är i alla fall min erfarenhet.

Steg 2 – Rengöring
Detta steg är i och för sig inte nödvändigt om man plockat barren försiktigt. Det brukar sällan bli mycket skräp på det sättet. Om man är orolig över skräp är det bara att fylla kåsan med vatten, lägga handen över och skaka runt lite. Sedan är det bara att hälla bort vattnet, medan du håller handen för så att barren inte följer med ut. Det brukar alltid bli lite ”jox” när man gör tallbarrste, men det är inget farligt och kan enkelt petas bort senare.

Steg 3 – Tillagning
När det gäller att laga till detta te så är det väldigt traditionellt, i alla fall som jag gör det. Man fyller en rostfri behållare med 3-4 kåsor med vatten, lägger i barren och hänger den ovanför en eld. Alternativt kan man vänta tills elden blivit till glöd och ställa sin behållare ovanpå glödbädden. Om det finns mycket glöd kan man passa på att flytta den närmare behållaren och på så sätt få effektivare värme. När vattnet kokar så kan man flytta behållaren lite så att man undviker avdunstning, för nu ska den stå och dra i ungefär 15-20 minuter. Oftast passar jag på att fiska lite, grilla en korv eller laga annan mat under tiden.

Det viktiga är att inte stressa med att göra tallbarrste. Låt den få ta sin tid och låt den få en djupare och bättre smak. Ju längre tid, desto godare te, anser i alla fall jag.

Det har faktiskt hänt att jag glömt bort att jag gjort te, vilket då resulterat i att jag fått värma på det igen och dricka, vilket fungerar utsökt även det.

Steg 4 – Dricka och njuta
Efter 15-20 minuter så är det bara att hälla upp. Teet ska smaka aningen apelsin, lite som en multivitamin-dryck, fast varm. Min fru tycker att det finns toner av honung i teet, vilket garanterat har med kåda att göra. Utseendemässigt så är teet som på bilden ovan, lite grumligt med tendenser att få lite skum beroende på hur intensivt man tillagat teet. Allt är nyttigt och gott och eventuella småskräp som följt med i processen petas lätt bort med en liten pinne, sin kniv eller med ett finger, om man är lite tuffare. =)

Det obligatoriska som man verkligen behöver göra nu är att titta ut över naturen, ta ett djupt andetag och sedan sippa på det varma teet innan man med nya krafter kan fortsätta sitt äventyr.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.